Menu +

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In dit artikel lees je over de meest voorkomende ziektes en problemen op reis en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Vliegangst

Vliegangst

Voor de meeste verre vakanties is het nodig om met het vliegtuig te gaan en dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo’n drie op de tien mensen heeft namelijk last van vliegangst. Hoe je vliegangst kunt overwinnen? Het kan helpen om je te informeren over vliegtuigen en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen, zodat je rationeel weet dat vliegen een veilige vorm van transport is. Bij ernstige vliegangst kan het helpen om een cursus te doen om die angst te overwinnen. Tijdens de reis leid je jezelf af, bijvoorbeeld door een film te kijken of een boek te lezen. Eén alcoholisch drankje kan ook helpen om je zenuwen onder controle te houden.

Wagenziekte

Wagenziekte houdt in dat je misselijk wordt tijdens het rijden, bijvoorbeeld in de auto of in de bus. Ook op de boot kan wagenziekte opspelen. Andere symptomen bij wagenziekte zijn duizeligheid en zweten. Gelukkig zijn er pillen tegen wagenziekte die helpen om de misselijkheid onder controle te houden. Verder zorg je ervoor dat je niet met een lege maag vertrekt, dat maakt de wagenziekte namelijk erger. Houd je ogen op de horizon gericht en zorg voor afleiding, bijvoorbeeld in de vorm van een goed gesprek met een medereiziger of door naar een podcast te luisteren. Zo houdt wagenziekte je niet langer tegen om in een camper een rondreis door West-USA te maken of om te roadtrippen door Europa!

Voedselvergiftiging

In een nieuw land wil je het liefste zoveel mogelijk van de lokale gerechten proeven, maar pas op dat je geen voedselvergiftiging oploopt. In Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië is de kans op voedselvergiftiging klein, maar in Azië is de kans vrij hoog. In Indië lopen veel mensen de Delhi Belly op, wat voor diarree zorgt, en ook in Thailand krijgen veel reizigers ‘reizigersdiarree’. Om voedselvergiftiging te voorkomen let je op waar je eet. Kies plekken uit waar het druk is, zeker wanneer je voor streetfood kiest. Je let op met rauw voedsel, houdt in de gaten of de plek er hygiënisch uitziet en drinkt geen kraanwater of drinken met ijsblokjes.

Insectenbeten

Insectenbeten loop je tijdens een vakantie makkelijk op. Of je nou door de jungle in Zuid-Amerika trekt of een van de top bezienswaardigheden op Ibiza bezoekt, een insectenbeet kan je zo overkomen. Op vakantie kun je gebeten worden door muggen, die vaak anders zijn dan in Nederland of België, maar ook door wespen of andere insecten. Om insecten op afstand te houden, neem je een insectenspray mee. Het kan helpen om onder een klamboe te slapen en om ’s avonds lange kleding te dragen, waardoor de kans op een beet kleiner is. Ben je wel gebeten? Koel de insectenbeet dan met een ijsblokje, zodat het gif zich niet kan verspreiden.

Hepatitis A en B

Hepatitis A en B zijn besmettelijke virussen. Hepatitis B loop je op via onveilige seks of bloed en hepatitis A loop je op door met ontlasting verontreinigd water, wat via eten of drinken kan zijn. Om te voorkomen dat je een van beide virussen op reis oploopt, laat je je vaccineren. De hepatitis A vaccinatie wordt aangeraden in vrijwel alle landen die niet Westers zijn en de hepatitis B vaccinatie wordt aangeraden voor delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Door je laten vaccineren voor je reis, kun je veel problemen voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *