Menu +

Reuma

ReumaReuma is niet één specifieke aandoening, maar een verzamelnaam voor wel tweehonderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat die niet aangeboren zijn en niet door een ongeval of letsel veroorzaakt zijn. Het gaat over allemaal verschillende ziektes die pijn, zwellingen en misvormingen veroorzaken aan je gewrichten, spieren, pezen of botten. Kortom aan één van de onderdelen die je lichaam nodig heeft om te kunnen bewegen. Het bewegen verloopt ook moeizamer door de ziekte.
Enkele van de meeste bekende reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis (R.A.), fybromyalgie, artrose, de ziekte van Bechterew en jicht. R.A. is de enige officiële reuma voor artsen, de rest wordt vooral in de volksmond ook reuma genoemd.

Reuma kan op alle leeftijden voorkomen. De juiste oorzaak is vaak niet gekend, maar enkele mogelijke oorzaken zijn het jarenlang veelvuldig herhalen van eenzelfde beweging, overbelasting van een gewricht, een genetische aanleg, stress, een gebrek aan beweging en een auto-immuunziekte.

Er zijn vier grote types van reuma:

Ontstekingsreuma ’s kenmerken zich door ontstekingen aan de gewrichten. De ziekte van Bechterew, jicht, lupus en R.A. zijn hier voorbeelden van. Bij reumatoïde artritis is het slijmvlies uit de gewrichten, ook wel synovium genaamd, ontstoken. Het is een relatief zeldzame aandoening.

Slijtagereuma ’s worden ook wel artrose genoemd. Ze komen met het ouder worden, door de slijtage van het gewrichtskraakbeen in je heupen, knieën of wervelkolom. Het is een degeneratieve reuma.

Weke delen reuma ’s ontstaan niet in de gewrichten, maar in de weke delen errond. Je pezen, spieren, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven worden aangetast. Voorbeelden van dit type reuma zijn fybromyalgie, tendinitis (peesontstekingen), RSI, lumbago, polymyalgia reumatica (spierreuma) en een tenniselleboog.

Skelet- of botreuma ’s tasten dan weer de botten aan. Osteoporose en botontkalking zijn het bekendste, maar ook de ziekte van Paget en de ziekte van Forestier vallen onder deze categorie.

Symptomen

Aangezien er meer dan tweehonderd aandoeningen onder de noemer reuma vallen, kunnen de symptomen erg uiteenlopend zijn. Enkele klachten komen zeer vaak terug:

Pijn in je gewrichten of errond

Meestal begint het plaatselijk en breidt het uit naar meerdere lichaamsdelen naarmate je de ziekte langer hebt. Het is vaak een zeurende pijn die eerst enkel bij beweging, maar later ook in rust optreedt.

Symmetrisch oplopende pijn

Wanneer je bijvoorbeeld pijn hebt in je linkerhand, zal je kort daarna ook in je rechterhand pijn krijgen.

Stijfheid in je gewrichten en spieren

Vooral ochtendstijfheid. Bewegen kan stroef aanvoelen.

Opgezwollen gewrichten

De zwelling is het gevolg van een ontsteking.

Rode, warme gewrichten

Dit is een signaal dat je gewricht ontstoken is.

Moeizamer bewegen

Hoe langer je de ziekte hebt, hoe moeilijker veel bewegingen worden. Je gewrichten voelen strammer aan en de bewegingen doen pijn.

Tintelingen rond je gewrichten

Misvormingen aan je gewrichten

Verminderde spierkracht

Dit is vooral ’s morgens te merken of nadat je een tijdje stil gezeten hebt.

Vermoeidheid

Een algemeen gevoel van ziek zijn

Koorts

Gewichtsverlies

Behandeling

Voor sommige types reuma bestaat er een genezende behandeling, maar de meeste soorten kan men enkel symptomatisch behandelen. Verder probeert een arts ook steeds om ontstekingen te verminderen en om verdere schade aan je bewegingsapparaat te voorkomen.

Droog en mild klimaat

Hier heb je niet veel invloed op, maar je zult wel merken dat je minder last hebt van je symptomen in dit klimaat.

Koude

Ijskompressen kunnen helend werken.

Warmte

Warmtekompressen of een infrarood lamp helpen om de spieren te ontspannen en de gewrichten soepel te houden. Dit is bijvoorbeeld handig voor je oefeningen uitvoert. Verder verlicht warmte ook pijnlijke spierspasmen.

Voedingssupplementen

Hoewel ze bij sommige mensen lijken te werken, kan men de effectiviteit hiervan niet wetenschappelijk bewijzen.

Ergotherapie

Een ergotherapeut kan je helpen om je ziekte beter te begrijpen en je dagelijks leven eraan aan te passen. De therapeut leert je hoe je handelingen anders kunt aanpakken zodat je ze toch zelfstandig kan blijven uitvoeren, eventueel mits gebruik van een hulpmiddel.

Kinesitherapie

Idealiter moet je een goede balans tussen bewegen en rust vinden. Een kinesist helpt je via oefentherapie om de juiste bewegingen te maken. Je mag je gewrichten namelijk niet belasten tijdens het bewegen. Eerst richt de therapie zich op je mobiliteit, pas daarna kan er aan het vergroten van je spierkracht gewerkt worden.

Braces

Het dragen van een brace zorgt ervoor dat je gewricht deels ontlast wordt. Dit kan de pijn draaglijker maken, zeker als je niet goed tegen medicijnen kan.

Medicijnen

Pijnstillers om je leven comfortabeler te maken. Ontstekingsremmers om ontstoken gewrichten te helpen ontzwellen. Inspuitingen met hyaluronzuur om je gewrichten te smeren.

Chirurgische ingreep

Dit is steeds een laatste stap. Er zijn meerdere operaties mogelijk bij reuma, naargelang het soort reuma uiteraard. Sommige operaties richten zich op het kraakbeen, zo kunnen er bijvoorbeeld gaatjes in geboord worden om de doorbloeding te bevorderen. Bij een betere doorbloeding kan er namelijk gemakkelijker nieuw kraakbeen aangemaakt worden. Ook een transplantatie van kraakbeen gebeurt soms. Gewrichten kunnen vervangen worden door een prothese. Of soms worden ze niet vervangen, maar opnieuw losgemaakt of juist vastgezet.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *