Menu +

Reuma

ReumaReuma is niet één specifieke aandoening, maar een verzamelnaam voor wel tweehonderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat die niet aangeboren zijn en niet door een ongeval of letsel veroorzaakt zijn. Het gaat over allemaal verschillende ziektes die pijn, zwellingen en misvormingen veroorzaken aan je gewrichten, spieren, pezen of botten. Kortom aan één van de onderdelen die je lichaam nodig heeft om te kunnen bewegen. Het bewegen verloopt ook moeizamer door de ziekte.




Enkele van de meeste bekende reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis (R.A.), fybromyalgie, artrose, de ziekte van Bechterew en jicht. R.A. is de enige officiële reuma voor artsen, de rest wordt vooral in de volksmond ook reuma genoemd.

Reuma kan op alle leeftijden voorkomen. De juiste oorzaak is vaak niet gekend, maar enkele mogelijke oorzaken zijn het jarenlang veelvuldig herhalen van eenzelfde beweging, overbelasting van een gewricht, een genetische aanleg, stress, een gebrek aan beweging en een auto-immuunziekte.

Er zijn vier grote types van reuma:

Ontstekingsreuma ’s kenmerken zich door ontstekingen aan de gewrichten. De ziekte van Bechterew, jicht, lupus en R.A. zijn hier voorbeelden van. Bij reumatoïde artritis is het slijmvlies uit de gewrichten, ook wel synovium genaamd, ontstoken. Het is een relatief zeldzame aandoening.

Slijtagereuma ’s worden ook wel artrose genoemd. Ze komen met het ouder worden, door de slijtage van het gewrichtskraakbeen in je heupen, knieën of wervelkolom. Het is een degeneratieve reuma.

Weke delen reuma ’s ontstaan niet in de gewrichten, maar in de weke delen errond. Je pezen, spieren, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven worden aangetast. Voorbeelden van dit type reuma zijn fybromyalgie, tendinitis (peesontstekingen), RSI, lumbago, polymyalgia reumatica (spierreuma) en een tenniselleboog.

Skelet- of botreuma ’s tasten dan weer de botten aan. Osteoporose en botontkalking zijn het bekendste, maar ook de ziekte van Paget en de ziekte van Forestier vallen onder deze categorie.

Symptomen

Aangezien er meer dan tweehonderd aandoeningen onder de noemer reuma vallen, kunnen de symptomen erg uiteenlopend zijn. Enkele klachten komen zeer vaak terug:

Pijn in je gewrichten of errond

Meestal begint het plaatselijk en breidt het uit naar meerdere lichaamsdelen naarmate je de ziekte langer hebt. Het is vaak een zeurende pijn die eerst enkel bij beweging, maar later ook in rust optreedt.

Symmetrisch oplopende pijn

Wanneer je bijvoorbeeld pijn hebt in je linkerhand, zal je kort daarna ook in je rechterhand pijn krijgen.

Stijfheid in je gewrichten en spieren

Vooral ochtendstijfheid. Bewegen kan stroef aanvoelen.

Opgezwollen gewrichten

De zwelling is het gevolg van een ontsteking.

Rode, warme gewrichten

Dit is een signaal dat je gewricht ontstoken is.

Moeizamer bewegen

Hoe langer je de ziekte hebt, hoe moeilijker veel bewegingen worden. Je gewrichten voelen strammer aan en de bewegingen doen pijn.

Tintelingen rond je gewrichten

Misvormingen aan je gewrichten

Verminderde spierkracht

Dit is vooral ’s morgens te merken of nadat je een tijdje stil gezeten hebt.

Vermoeidheid

Een algemeen gevoel van ziek zijn

Koorts

Gewichtsverlies

Behandeling

Voor sommige types reuma bestaat er een genezende behandeling, maar de meeste soorten kan men enkel symptomatisch behandelen. Verder probeert een arts ook steeds om ontstekingen te verminderen en om verdere schade aan je bewegingsapparaat te voorkomen.

Droog en mild klimaat

Hier heb je niet veel invloed op, maar je zult wel merken dat je minder last hebt van je symptomen in dit klimaat.

Koude

Ijskompressen kunnen helend werken.

Warmte

Warmtekompressen of een infrarood lamp helpen om de spieren te ontspannen en de gewrichten soepel te houden. Dit is bijvoorbeeld handig voor je oefeningen uitvoert. Verder verlicht warmte ook pijnlijke spierspasmen.

Voedingssupplementen

Hoewel ze bij sommige mensen lijken te werken, kan men de effectiviteit hiervan niet wetenschappelijk bewijzen.

Ergotherapie

Een ergotherapeut kan je helpen om je ziekte beter te begrijpen en je dagelijks leven eraan aan te passen. De therapeut leert je hoe je handelingen anders kunt aanpakken zodat je ze toch zelfstandig kan blijven uitvoeren, eventueel mits gebruik van een hulpmiddel.

Kinesitherapie

Idealiter moet je een goede balans tussen bewegen en rust vinden. Een kinesist helpt je via oefentherapie om de juiste bewegingen te maken. Je mag je gewrichten namelijk niet belasten tijdens het bewegen. Eerst richt de therapie zich op je mobiliteit, pas daarna kan er aan het vergroten van je spierkracht gewerkt worden.

Braces

Het dragen van een brace zorgt ervoor dat je gewricht deels ontlast wordt. Dit kan de pijn draaglijker maken, zeker als je niet goed tegen medicijnen kan.

Medicijnen

Pijnstillers om je leven comfortabeler te maken. Ontstekingsremmers om ontstoken gewrichten te helpen ontzwellen. Inspuitingen met hyaluronzuur om je gewrichten te smeren.

Chirurgische ingreep

Dit is steeds een laatste stap. Er zijn meerdere operaties mogelijk bij reuma, naargelang het soort reuma uiteraard. Sommige operaties richten zich op het kraakbeen, zo kunnen er bijvoorbeeld gaatjes in geboord worden om de doorbloeding te bevorderen. Bij een betere doorbloeding kan er namelijk gemakkelijker nieuw kraakbeen aangemaakt worden. Ook een transplantatie van kraakbeen gebeurt soms. Gewrichten kunnen vervangen worden door een prothese. Of soms worden ze niet vervangen, maar opnieuw losgemaakt of juist vastgezet.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *