Menu +

Hooikoorts

Hooikoorts ziekteBij hooikoorts of pollinosis raakt je afweermechanisme van slag wanneer het in aanraking komt met pollen. Je krijgt dan een allergische reactie. Hooikoorts wordt enkel uitgelokt door stuifmeel dat via de wind verspreid wordt. Wanneer het stuifmeel je slijmvlies raakt, maakt je lichaam antistoffen aan. De volgende keer dat er pollen op je slijmvlies terecht komen, reageert je lichaam overdreven. Het maakt nu niet gewoon antilichamen aan, maar laat histamine vrij. De afweerreactie van mensen met hooikoorts is dus te groot. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor er extra vocht vrijkomt. Je slijmvliezen raken geprikkeld, waarna ze opzwellen en nog meer slijm produceren.
In West-Europa heeft 10 tot 20% van de mensen last van hooikoorts. Gelukkig niet allemaal in dezelfde mate en niet voor alle soorten pollen.

De naam hooikoorts verwijst naar de moment wanneer de meeste mensen last hebben van de aandoening, namelijk hoogzomer, in het hooiseizoen. Het is een seizoensgebonden ziekte. Op zich kan de aandoening helemaal geen kwaad, maar de symptomen zijn wel erg hinderlijk. Naargelang aan welke pollen je allergisch bent, kunnen je klachten voorkomen tussen januari en september. Als je allergisch bent aan boomstuifmeel zal je in februari en maart hooikoorts hebben, terwijl mensen die allergisch zijn aan grassen pas in mei en juni symptomen zullen krijgen. Lastiger is het natuurlijk als je ook aan kamerplanten allergisch bent. Deze staan namelijk een gans jaar in huis of op kantoor.

Men vermoedt dat je geboren wordt met een aanleg om hooikoorts te ontwikkelen. De ziekte manifesteert zich doorgaans voor de eerste keer tussen je 8e en 25e levensjaar. Ze bouwt zich langzaam aan op en kan elk jaar erger worden. Gelukkig neemt ze na je 40e levensjaar weer af en tegen dat je 55 jaar bent, is de kans groot dat je helemaal geen last meer hebt van hooikoorts.

Veel mensen die last hebben van hooikoorts ontwikkelen een kruisallergie. Ze zijn ook voor één of meerdere voedingsmiddelen allergisch.

Symptomen

Niesbuien

Lopende neus

Dit komt omdat je neusslijmvlies extra vocht gaat produceren wanneer het geprikkeld wordt door de pollen.

Verstopte neus

Een lopende neus gaat meestal na enige tijd over in een verstopte neus.

Pijnlijke of jeukende neus

Bloedneus

Last van je ogen

Tranende ogen, brandende pijn in je ogen, jeukende ogen, rode ogen, opgezwollen oogleden, gevoeligheid voor licht, gesprongen adertjes in je oogwit, pus in je ogen… het kan allemaal.

De antistoffen tegen pollen worden niet alleen in je neus, maar ook in je ogen gevormd. Daarom zullen ook je ogen fel reageren op de histamine.

Last van je keel

Een droge, brandende, opgezwollen of jeukende keel.

Jeukend gehemelte

Kriebelhoest

Opstoot van eczeem

Symptomen die op astma lijken

Benauwdheid of een piepende ademhaling zijn hier voorbeelden van.

Hoofdpijn

Verstopte oren

Lusteloosheid, prikkelbaarheid, moeheid

Dit komt vooral doordat de symptomen zo hinderlijk zijn in je dagelijks leven en ook je slaap verstoren.

Verminderde concentratie

Vol gevoel in je hoofd

Jeukende huid

Koortsig

Dit kan erop wijzen dat je een bijholteontsteking hebt ten gevolge van de hooikoorts. Ga naar je dokter om je te laten onderzoeken.

Behandeling

Er is geen behandeling tegen hooikoorts, maar men kan wel de symptomen proberen te voorkomen of beperken. Volgende leefregels helpen je al een heel eind op weg om hooikoorts op een afstand te houden:

-Volg in het pollenseizoen dagelijks de pollenconcentratie op. Dit kan je via internet, radio of televisie. Wanneer de concentratie hoog is, pas je best je activiteiten aan.

-Op warme, winderige dagen zijn er altijd meer pollen in de lucht. Bovendien zijn er ook meer pollen op het platteland dan aan de kust of in een stad. Pas je leven hieraan aan.

-Zet je ramen niet open als er veel pollen in de lucht zijn. Als je toch wil verluchten doe dit dan ’s morgens, ’s avonds laat of na een regenbui dan zijn er minder pollen in de lucht. Gebruik ook een antipollen hor.

-Als je buiten wil gaan sporten, doe dit dan ’s morgens.

-Droog je natte was niet buiten, de pollen gaan er dan gewoon inkleven.

-Doe je kleren onmiddellijk in de was en neem ze zeker niet mee in je slaapkamer.

-Kam of was je haren regelmatig om de pollen eruit te halen.

-Stofzuig geregeld.

-Neem een douche voor het slapengaan.

-Verwissel regelmatig je beddengoed.

-Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% in huis. Dit houdt je slijmvlies vochtig.

-Wees voorzichtig met de aankoop van kamerplanten en sierboekketten. Pas ook je tuinplanten aan aan je allergie.

-Als je last hebt van je ogen, draag dan tijdelijk geen lenzen.

-Draag een zonnebril of bril in het pollenseizoen om je ogen te beschermen tegen rondvliegende pollen.

-Smeer vaseline rond je ogen. Dit beschermt je ogen gedeeltelijk tegen binnenkomende pollen.

-Was je handen zeer regelmatig.

-Wrijf niet in je ogen, krab jezelf niet. Zo verspreidt je alleen maar de pollen die aan je handen hangen.

-Vermijd prikkelende stoffen, pikante voeding of alcoholische dranken waarvan je in het verleden gemerkt hebt dat ze de symptomen verergeren.

Niet-medicamenteuze handelingen om de symptomen te verminderen

-Leg een nat washandje op je ogen.

-Spoel je neus, keel of ogen met een oplossing van zoutwater.

-Het drinken van warme dranken of diep inademen in een stomende douche kunnen ook helpen.

Medicamenteuze behandelingen om de symptomen te verminderen

Je start met het nemen van medicijnen twee weken voor het pollenseizoen begint. Zo ben je de symptomen voor en kun je ze hopelijk op een afstand houden. Je stopt pas met het geneesmiddel na het einde van het pollenseizoen.

Er zijn twee grote soorten medicijnen: antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Cromonen verstevigen de ontstekingscellen in je slijmvlies, waardoor er minder histamine vrijkomt in je lichaam. Ze zijn beide verkrijgbaar in de vorm van tabletten, neussprays en oogdruppels.

Tot slot bestaat er ook nog een neusspray met microgel. De microgel vormt een dun laagje op je neusslijmvlies, waardoor de pollen er niet meer in kunnen doordringen. Wanneer de pollen niet in aanraking kunnen komen met je slijmvlies, gaat je lichaam ook geen histamine aanmaken.

Het kan geen kwaad om langdurig medicijnen tegen hooikoorts te nemen. Bovendien bestaan er ook geneesmiddelen die volkomen veilig zijn voor kinderen.
Blog

Artritis vs. Artrose: de verschillen die het waard zijn om te weten!

Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen.   Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *