Menu +

Hooikoorts

Hooikoorts ziekteBij hooikoorts of pollinosis raakt je afweermechanisme van slag wanneer het in aanraking komt met pollen. Je krijgt dan een allergische reactie. Hooikoorts wordt enkel uitgelokt door stuifmeel dat via de wind verspreid wordt. Wanneer het stuifmeel je slijmvlies raakt, maakt je lichaam antistoffen aan. De volgende keer dat er pollen op je slijmvlies terecht komen, reageert je lichaam overdreven. Het maakt nu niet gewoon antilichamen aan, maar laat histamine vrij. De afweerreactie van mensen met hooikoorts is dus te groot. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor er extra vocht vrijkomt. Je slijmvliezen raken geprikkeld, waarna ze opzwellen en nog meer slijm produceren.
In West-Europa heeft 10 tot 20% van de mensen last van hooikoorts. Gelukkig niet allemaal in dezelfde mate en niet voor alle soorten pollen.

De naam hooikoorts verwijst naar de moment wanneer de meeste mensen last hebben van de aandoening, namelijk hoogzomer, in het hooiseizoen. Het is een seizoensgebonden ziekte. Op zich kan de aandoening helemaal geen kwaad, maar de symptomen zijn wel erg hinderlijk. Naargelang aan welke pollen je allergisch bent, kunnen je klachten voorkomen tussen januari en september. Als je allergisch bent aan boomstuifmeel zal je in februari en maart hooikoorts hebben, terwijl mensen die allergisch zijn aan grassen pas in mei en juni symptomen zullen krijgen. Lastiger is het natuurlijk als je ook aan kamerplanten allergisch bent. Deze staan namelijk een gans jaar in huis of op kantoor.

Men vermoedt dat je geboren wordt met een aanleg om hooikoorts te ontwikkelen. De ziekte manifesteert zich doorgaans voor de eerste keer tussen je 8e en 25e levensjaar. Ze bouwt zich langzaam aan op en kan elk jaar erger worden. Gelukkig neemt ze na je 40e levensjaar weer af en tegen dat je 55 jaar bent, is de kans groot dat je helemaal geen last meer hebt van hooikoorts.

Veel mensen die last hebben van hooikoorts ontwikkelen een kruisallergie. Ze zijn ook voor één of meerdere voedingsmiddelen allergisch.

Symptomen

Niesbuien

Lopende neus

Dit komt omdat je neusslijmvlies extra vocht gaat produceren wanneer het geprikkeld wordt door de pollen.

Verstopte neus

Een lopende neus gaat meestal na enige tijd over in een verstopte neus.

Pijnlijke of jeukende neus

Bloedneus

Last van je ogen

Tranende ogen, brandende pijn in je ogen, jeukende ogen, rode ogen, opgezwollen oogleden, gevoeligheid voor licht, gesprongen adertjes in je oogwit, pus in je ogen… het kan allemaal.

De antistoffen tegen pollen worden niet alleen in je neus, maar ook in je ogen gevormd. Daarom zullen ook je ogen fel reageren op de histamine.

Last van je keel

Een droge, brandende, opgezwollen of jeukende keel.

Jeukend gehemelte

Kriebelhoest

Opstoot van eczeem

Symptomen die op astma lijken

Benauwdheid of een piepende ademhaling zijn hier voorbeelden van.

Hoofdpijn

Verstopte oren

Lusteloosheid, prikkelbaarheid, moeheid

Dit komt vooral doordat de symptomen zo hinderlijk zijn in je dagelijks leven en ook je slaap verstoren.

Verminderde concentratie

Vol gevoel in je hoofd

Jeukende huid

Koortsig

Dit kan erop wijzen dat je een bijholteontsteking hebt ten gevolge van de hooikoorts. Ga naar je dokter om je te laten onderzoeken.

Behandeling

Er is geen behandeling tegen hooikoorts, maar men kan wel de symptomen proberen te voorkomen of beperken. Volgende leefregels helpen je al een heel eind op weg om hooikoorts op een afstand te houden:

-Volg in het pollenseizoen dagelijks de pollenconcentratie op. Dit kan je via internet, radio of televisie. Wanneer de concentratie hoog is, pas je best je activiteiten aan.

-Op warme, winderige dagen zijn er altijd meer pollen in de lucht. Bovendien zijn er ook meer pollen op het platteland dan aan de kust of in een stad. Pas je leven hieraan aan.

-Zet je ramen niet open als er veel pollen in de lucht zijn. Als je toch wil verluchten doe dit dan ’s morgens, ’s avonds laat of na een regenbui dan zijn er minder pollen in de lucht. Gebruik ook een antipollen hor.

-Als je buiten wil gaan sporten, doe dit dan ’s morgens.

-Droog je natte was niet buiten, de pollen gaan er dan gewoon inkleven.

-Doe je kleren onmiddellijk in de was en neem ze zeker niet mee in je slaapkamer.

-Kam of was je haren regelmatig om de pollen eruit te halen.

-Stofzuig geregeld.

-Neem een douche voor het slapengaan.

-Verwissel regelmatig je beddengoed.

-Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% in huis. Dit houdt je slijmvlies vochtig.

-Wees voorzichtig met de aankoop van kamerplanten en sierboekketten. Pas ook je tuinplanten aan aan je allergie.

-Als je last hebt van je ogen, draag dan tijdelijk geen lenzen.

-Draag een zonnebril of bril in het pollenseizoen om je ogen te beschermen tegen rondvliegende pollen.

-Smeer vaseline rond je ogen. Dit beschermt je ogen gedeeltelijk tegen binnenkomende pollen.

-Was je handen zeer regelmatig.

-Wrijf niet in je ogen, krab jezelf niet. Zo verspreidt je alleen maar de pollen die aan je handen hangen.

-Vermijd prikkelende stoffen, pikante voeding of alcoholische dranken waarvan je in het verleden gemerkt hebt dat ze de symptomen verergeren.

Niet-medicamenteuze handelingen om de symptomen te verminderen

-Leg een nat washandje op je ogen.

-Spoel je neus, keel of ogen met een oplossing van zoutwater.

-Het drinken van warme dranken of diep inademen in een stomende douche kunnen ook helpen.

Medicamenteuze behandelingen om de symptomen te verminderen

Je start met het nemen van medicijnen twee weken voor het pollenseizoen begint. Zo ben je de symptomen voor en kun je ze hopelijk op een afstand houden. Je stopt pas met het geneesmiddel na het einde van het pollenseizoen.

Er zijn twee grote soorten medicijnen: antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Cromonen verstevigen de ontstekingscellen in je slijmvlies, waardoor er minder histamine vrijkomt in je lichaam. Ze zijn beide verkrijgbaar in de vorm van tabletten, neussprays en oogdruppels.

Tot slot bestaat er ook nog een neusspray met microgel. De microgel vormt een dun laagje op je neusslijmvlies, waardoor de pollen er niet meer in kunnen doordringen. Wanneer de pollen niet in aanraking kunnen komen met je slijmvlies, gaat je lichaam ook geen histamine aanmaken.

Het kan geen kwaad om langdurig medicijnen tegen hooikoorts te nemen. Bovendien bestaan er ook geneesmiddelen die volkomen veilig zijn voor kinderen.
Blog

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

Zo kun je overgangsklachten verminderen

overgangsklachten verminderen

De overgang kan diverse klachten veroorzaken. Van opvliegers tot nachtzweten, somberheid tot stemmingswisseling en een extra droge huid. Dit natuurlijke proces kun je niet uitstellen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips.  Voldoende beweging Door genoeg te bewegen kun je […]

Waar moet je in de winter goed op letten qua gezondheid?

ziek

De winter is hét seizoen bij uitstek voor verkoudheden, griep, keelontstekingen en opgezette klieren in de hals. De meeste van die aandoeningen worden door virussen veroorzaakt. En dus zijn antibiotica volkomen nutteloos. Gelukkig kunnen rust en gezonde voeding de symptomen verzachten. In dit artikel geven we enkele tips om de winter gezond en fit door […]

Artritis vs. Artrose: de verschillen die het waard zijn om te weten!

Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen.   Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

 
Loading...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *