Menu +

Leukemie

Leukemie ziekteLeukemie is een vorm van bloedkanker, meer bepaald kanker aan de witte bloedcellen.

De binnenkant van je beenderen bestaat uit een zachte kern, beenmerg genaamd. In dat beenmerg zitten stamcellen. De stamcellen groeien uit tot de drie componenten van je bloed: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Je rode bloedcellen dienen om zuurstof doorheen je lichaam te transporteren. Je witte bloedcellen bestrijden infecties en je bloedplaatjes zorgen dat je bloed stolt. Nadat deze drie componenten gerijpt hebben in het beenmerg, komen ze in je bloedsomloop terecht. Wanneer je leukemie hebt, loopt er iets mis in het rijpingsproces van de witte bloedcellen, ook wel leukocyten genaamd. Bovendien maakt je beenmerg veel te veel leukocyten aan.
De witte bloedcellen rijpen niet correct en kunnen hierdoor hun taak, namelijk je lichaam beschermen tegen infecties, niet goed meer uitvoeren. Je zit dus met een enorm grote hoeveelheid slecht werkende leukocyten in je lichaam.

Doordat er zoveel witte bloedcellen in je bloed zitten, is er bovendien te weinig plek voor rode bloedcellen en bloedplaatjes. Mensen met leukemie hebben hier dus ook een tekort aan.

Er zijn veel verschillende types leukemie. De vier meest voorkomende soorten leukemie zijn ingedeeld op basis van het exacte type witte bloedcel dat aangetast is en op basis van hoe snel de ziekte uitbreidt:

Lymfatische leukemie wil zeggen dat de leukemiecel zich vormt tijdens de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel. Bij myeloïde leukemie ontwikkelen de leukemiecellen zich in de myeloïdelijn.

Bij acute leukemie zijn de leukocyten onrijp. Bij chronische leukemie heb je dan weer een te veel aan rijpe witte bloedcellen.

Zo krijg je volgende vier subtypes van leukemie:

Acute lymfatische leukemie (ALL), wat veel bij kinderen en jongvolwassen voorkomt.

Acute myeloïde leukemie (AML), dit type ziet men vooral bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud en bij mensen boven de 60 jaar.

Chronische lymfatische leukemie (CLL), dit treft vooral bejaarden.

Chronische myeloïde leukemie (CML), wat meestal voorkomt bij mensen tussen de 50 en 60 jaar.

Elk type vraagt zijn eigen, aangepaste behandeling en heeft een andere prognose. Over het algemeen kan men wel stellen dat chronische leukemie trager ontwikkelt, minder symptomen met zich meebrengt, een betere prognose geeft en een minder intensieve behandeling vraagt. Acute leukemie ontwikkelt zich dan weer zeer snel en kan zelfs op twee maanden dodelijk zijn als er geen intensieve behandeling wordt opgestart.

Symptomen van acute leukemie

De symptomen kunnen heel plots opkomen en worden vaak zeer snel erger.

Vermoeidheid

Duizeligheid

Kortademigheid

Bleekheid

Alle bovenstaande klachten komen door een tekort aan rode bloedcellen.

Een tekort aan bloedplaatjes veroorzaakt dan weer:

Spontante bloedingen

Snel blauwe plekken krijgen

 

Tot slot zorgt een tekort aan rijpe, witte bloedcellen voor een

Verhoogde vatbaarheid voor infecties

 

Andere klachten bij acute leukemie zijn:

Hartkloppingen

Koorts

Hoofdpijn

Overdadig zweten ’s nachts

Gebrek aan eetlust

Gewichtsverlies

 

Symptomen van chronische leukemie

Bij chronische leukemie verloopt het ziektebeeld meer geleidelijk. De symptomen kunnen lang uitblijven en worden in de loop der tijd erger.

Chronische leukemie heeft dezelfde symptomen als acute leukemie. Bovendien kun je ook nog last hebben van:

Druk op je maag

Een vol gevoel in je buik

Opgezwollen lymfeklieren

 

Dit komt doordat je milt, je lever en je lymfeklieren kunnen opzwellen ten gevolge van de leukemie.

Behandeling

Het type leukemie dat je hebt, zal grotendeels je behandeling bepalen. Vaak wordt er ook gekozen voor een combinatie van meerdere behandelingsopties.

Chemotherapie

Via een infuus of orale medicatie probeert men de leukemiecellen te vernietigen.

Radiotherapie

Met behulp van bestraling voorkomt men dat de leukemiecellen verder kunnen delen. Vervolgens sterven ze.

Signaaltransductieremmers

Door het signaal dat de leukemiecellen zich moeten vermenigvuldigen te remmen, wordt de aanmaak van nieuwe kwaadaardige cellen gestopt. Daarna sterven ze.

Immunotherapie

Via medicijnen wordt je eigen afweersysteem versterkt, zodat je de leukemiecellen zelf kan helpen bestrijden. Deze behandeling wordt meestal in combinatie met een andere therapie gebruikt in een poging de ziekte af te remmen of de symptomen te beperken.

Beenmergtransplantatie

Tijdens de transplantatie worden ongezonde beenmergcellen vervangen door gezonde. Deze gezonde cellen haalt men uit je eigen beenmerg of uit het beenmerg van een donor.

Stamceltransplantatie

Net zoals bij beenmergtransplantatie worden de ongezonde stamcellen vervangen door gezonde. Deze keer haalt men de gezonde cellen uit het bloed. De behandeling is bovendien minder ingrijpend dan een beenmergtransplantatie.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *