Menu +

Ischias

Ischias ziekteIschias is eigenlijk de afkorting van ischiasneuralgie. In de volksmond spreekt men ook wel eens van heupjicht, terwijl artsen vaak spreken over Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS).

Het is een aandoening waarbij er druk wordt uitgeoefend op de grote beenzenuw, je ischiaszenuw. Dit veroorzaakt pijn in je rug en been en soms ook gevoelloosheid in je bil of been. Je ischiaszenuw loopt van in je heup, langs de achterkant van je been, helemaal tot in je voet. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor er druk op de zenuw wordt uitgeoefend. Een rughernia is één van de meest voorkomende redenen. Wanneer er op de wortels van de zenuw gedrukt wordt of wanneer ze ontstoken of beschadigd zijn, spreekt men van ischias.
Symptomen

De symptomen komen meestal maar aan één kant van je lichaam voor, omdat de geraakte zenuw maar in één been zit.

Eerst doffe pijn in je onderrug

Later een stekende of brandende pijn in je bil

Uitstralende pijn van je bil naar je been en voet toe

De pijn situeert zich aan de achterkant van je been. Het kan gaan om een trekkende, zeurende, stekende of tintelende pijn.

Extra pijn als je je been heft of strekt

Soms is de pijn zo erg dat je niet meer kan lopen

Ergere pijn als je schokt, hoest, niest, een andere houding aanneemt…

Gevoelloosheid in delen van je bil, been of voet

Je kan last krijgen van een verdoofd gevoel. Wanneer dit gevoel aan de binnenkant van je dijen is of onderaan de billen, spreekt men van zadel gevoelloosheid. Je moet dan zo snel mogelijk medische hulp zoeken.

Gespannen, pijnlijke rugspieren

De spieren verkrampen om je rug meer stevigheid te geven. Dit is een beschermingsmechanisme.

Vertraagde reflexen in je knieën en voeten

Uitvallen van de achillespeesreflex

Verslappen van je spieren

Je kuitspier en andere spieren, zoals je sluitspier kunnen verslappen. Wanneer je last krijgt van incontinentie moet je onmiddellijk medische hulp zoeken om te voorkomen dat de spierverslapping blijvend wordt.

Behandeling

In 99% van de gevallen is een conservatie behandeling voldoende. Slechts 1 procent van de patiënten moet geopereerd worden. Veel mensen grijpen te snel naar een operatie, omdat ze geen verbetering merken door de andere behandelingen. Dit vraagt echter tijd. De eerste resultaten merk je vaak pas na enkele dagen of weken. Echte beterschap kan maanden duren. Toch blijven de niet chirurgische behandelingen de voorkeur hebben. Hun impact is niet alleen kleiner, maar veel mensen onderschatten ook het herstelproces na een rugoperatie. Dit is minstens even zwaar als oefentherapie.

De behandeling van ischias richt zich op de oorzaak en zal dus meestal in je rug, dicht bij de wortel van de ischiaszenuw plaatsvinden.

Orale medicatie

Geneesmiddelen zijn een eerste hulpmiddel om de pijnlijke symptomen te bestrijden. Ze nemen de oorzaak niet weg en genezen je dus niet, maar helpen je wel verder tot de oefentherapie resultaten oplevert.

Pijnstillers verminderen tijdelijk de pijn. Spierontspanners doen hetzelfde door je zintuigen tijdelijk af te botten en je angst om het verdoofde gevoel weg te nemen. Ontstekingsremmers kunnen opgezwollen, ontstoken lichaamsdelen die op de zenuw drukken ontzwellen. Hierdoor zal de druk verminderen, waardoor ook de pijn mindert.

Spinale injecties

Er zijn drie soorten inspuitingen mogelijk bij ischias:

Trigger point injecties hebben tot doel de contractieknooppunten te ontspannen zodat de symptomen van ischias verminderen.

Epidurale Steroïd Injecties (ESI) worden in de volksmond meestal cortisone spuiten genoemd. Zij nemen de zwelling van de ontsteking weg zodat de druk op de ischiaszenuw vermindert.

Zenuwblokinjecties worden zelden gebruikt. Dit omdat ze een ganse zenuw blokkeren en dus niet enkel de pijn wegnemen, maar ook gevoelloosheid in je hele been en voet veroorzaken.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut of kinesist zal je oefentherapie begeleiden. Er zijn twee soorten therapie:

Passieve therapie verlicht enkel de pijn op korte termijn. Het neemt tijdelijk de spierspasmen weg. Deze vorm van therapie wordt door de therapeut zelf toegepast, eventueel met behulp van een toestel. De patiënt hoeft dus niets te doen. Enkele voorbeelden van passieve therapie zijn ijs, lasertherapie, elektrische stimulatie en ultrasound.

Actieve therapie heeft een langdurig positief effect. Het neemt niet alleen de pijn weg, maar geneest je ook. Wanneer je de oefeningen voor de rest van je leven blijft doen, zal de ischias niet terugkeren. De meeste mensen stoppen echter met de oefeningen nadat hun consultaties bij de therapeut worden stopgezet. Bij actieve therapie voer je zelf een reeks oefeningen uit om je (spier)kracht, de flexibiliteit van je gewrichten, je uithouding en je spinale stabiliteit te verhogen.

Het is erg belangrijk om in beweging te blijven wanneer je ischias hebt. Anders neemt je spierkracht nog meer af, wat een negatief effect heeft op je gewrichten. Je stabiliteit zal dan verminderen. Toch moet je ook periodes van rust inlassen tussen het bewegen en oefenen door.

Chiropraxie

Tijdens chiropractische therapie wordt je wervelkolom opnieuw uitgelijnd. Het positieve gevolg hiervan is dat de druk op de wervelzenuwen verminderd.

Chirurgische ingreep

Dit is het laatste redmiddel. Het is beter eerst alle andere behandelingsmethodes uit te proberen. Enkel wanneer je gevoelloos wordt onderaan in je billen of aan de binnenkant van je dijen, is een operatie noodzakelijk en dringend. Dit om permanente zenuwbeschadiging tegen te gaan.
Blog

Artritis vs. Artrose: de verschillen die het waard zijn om te weten!

Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen.   Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *