Menu +

Chlamydia

Chlamydia ziekteChlamydia is een afkorting van chlamydiasis. Het is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die erg besmettelijk is. De bacterie chlamydia trachomatis nestelt zich in het slijmvlies en verspreidt zich via seksueel contact. Niet enkel het vaginaal slijmvlies kan aangetast worden, maar ook het slijmvlies in de mond, de anus en de penis kunnen besmet worden bij onbeschermd seksueel contact.
Het is een sluipende ziekte omdat veel mensen niet beseffen dat ze besmet zijn. Ongeveer 70% van de vrouwen en 30% van de mannen ervaart geen symptomen. Ze worden dus ook niet behandeld en kunnen de ziekte verder verspreiden.

Het niet tijdig opmerken van chlamydia kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, kunnen er zeer ernstige complicaties optreden. Mogelijke gevolgen zijn: een urineweginfectie, chronische buikpijn, een ontsteking in het kleine bekken (bij vrouwen), een ontsteking van de eileiders (bij vrouwen), een erg pijnlijke prostaatontsteking of ontsteking aan de bij bal (bij mannen)… Vrouwen kunnen moeilijker zwanger geraken en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap neemt toe. Sommige vrouwen worden zelfs onvruchtbaar als gevolg van de ontsteking aan de eileiders na een chlamydia besmetting. Wanneer je toch zwanger geraakt, is er een grote kans dat de longen of ogen van je baby ontsteken. Tot slot is chlamydia de meest voorkomende oorzaak ter wereld van blindheid.

Symptomen

De meeste symptomen uitten zich één tot drie weken na de besmetting met de bacterie.

Vrouwelijke symptomen:

Tussentijdse bloedingen

Bloedverlies tijdens of na de geslachtsgemeenschap

Pijn tijdens of na de geslachtsgemeenschap

Pijn in de buik

Dit kan zowel in de onderbuik als rechtsboven in de buik zijn.

Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen

Verandering in de afscheiding

De hoeveelheid of vorm kunnen veranderen.

Mannelijke symptomen:

Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen

Geel/groene afscheiding uit de penis

Pijn in de balzak

Pijn bij een erectie

Een ongemakkelijk gevoel tijdens de zaadlozing

 

Symptomen van een anale besmetting:

Slijmerige afscheiding

Pijn

Irritatie

Jeuk

Bloedverlies

Diarree

Pijnlijke ontlasting

Veranderend stoelgangpatroon

Diagnose…

Wanneer je ziektesymptomen waarneemt, moet je onmiddellijk bij je arts langs gaan. Het is zeer belangrijk dat er tijdig een diagnose gesteld wordt. De behandeling van chlamydia is eenvoudig en snel, maar de gevolgen wanneer je het niet behandeld zijn verstrekkend. Bovendien moet je ook voorkomen dat je anderen besmet.

Bij vrouwen gebeurt de diagnose via een uitstrijkje van het slijmvlies. Bij mannen wordt een urinemonster onderzocht, bij voorkeur de eerste straal van je ochtendurine. De diagnose kan niet via een bloedonderzoek gesteld worden.

Behandeling

Antibiotica

Gedurende zeven dagen neem je antibiotica in. Pas na deze kuur mag je opnieuw geslachtsgemeenschap hebben. Je bent dan niet langer besmettelijk.

Het is zeer belangrijk dat niet allen jijzelf, maar ook je seksuele partners zich laten behandelen. Enkel als de antibiotica kuur gelijktijdig genomen wordt, voorkom je dat je elkaar opnieuw besmet.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *