Buikgriep
Buikgriep is geen echte griep. Het is een verzamelnaam voor alle maag- en darmontstekingen, ook wel gastro-entiritis genaamd. Wanneer er enkel sprake is van een ontstoken maag, noemt men dit gastritis. Een darmontsteking wordt dan weer enteritis genoemd.
Bij buikgriep zijn de slijmvliezen in je maag of darmen ontstoken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het het gevolg van een virus. Bij baby’s en peuters is dit meestal het rotavirus. Volwassenen worden dan weer getroffen door het norovirus. Beide virussen komen vooral in de winterperiode voor. Buikgriep kan echter ook door een bacterie veroorzaakt worden, zoals salmonella of campylobacter. Tot slot is een parasiet ook een mogelijke veroorzaker van buikgriep.
Buikgriep is doorgaans geen ernstige ziekte. Het is een goedaardige aandoening, met als meest ernstige complicatie uitdroging. Vooral bij kinderen en ouderen dient men hier alert voor te zijn.
Symptomen
Naargelang de oorzaak van de buikgriep, kunnen de symptomen verschillen. Wanneer een bacterie aan de basis ligt, is de ziekte doorgaans heftiger, zijn de klachten ernstiger en duurt het langer vooraleer je genezen bent.
Diarree
Waterige stoelgang en dit meerdere keren per dag.
Verminderde eetlust
Buikpijn
Dit kunnen ook krampen zijn.
Borrelende darmen
Een onrustige maag
Misselijkheid
Overgeven
Duizeligheid
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Koorts
Spierpijn
Behandeling
Doorgaans is er geen behandeling nodig en genees je vanzelf weer van buikgriep. Dit zowel bij een virale als een bacteriële besmetting. De symptomen verdwijnen of minderen na een tweetal dagen. Enkel kinderen en ouderen kunnen tot een week ziek zijn van buikgriep.
Een doktersbezoek is niet noodzakelijk wanneer een gezonde volwassene buikgriep krijgt. Er zijn wel enkele situaties waarbij je toch een dokter moet contacteren:
- Als iemand uit een risicogroep symptomen van buikgriep krijgt: kinderen, ouderen…
- Als je tekenen van uitdroging vertoont; zoals zeer weinig plassen, een droge mond, droge huid, futloosheid, droge ogen, sterk ruikende urine, dorst, diepliggende ogen of een ingetrokken fontanel bij een baby.
- Bij zeer hoge koorts of diarree die langer dan drie dagen aanhoudt.
- Wanneer er bloed in je ontlasting zit.
Zorg vooral goed voor jezelf:
Drink extra
Drink twee tot drie liter per dag. Drink na elke toiletbezoek een glas. Indien dit niet goed gaat doordat je misselijk bent, probeer dan elke tien minuten een slok te drinken.
Je drinkt best water, thee, bouillon of rijstwater. Frisdrank en fruitsap zijn niet aan te raden. Light dranken zijn zelfs erg slecht. Baby’s geef je een extra borst- of flesvoeding, eventueel een beetje verdund met water.
Wanneer iemand uitdrogingsverschijnselen vertoont, zal de dokter speciale drankjes aanraden. ORS is een voorbeeld van zo’n rehydratievloeistof.
Je mag normaal blijven eten als je eetlust hebt.
Wanneer je zelf voelt dat je je voeding moeilijk kan verteren, kies dan voor lichte gerechten zoals yoghurt, toast of soep.
Medicijnen
Normaal moet je geen geneesmiddelen innemen tegen buikgriep. Enkel een bacteriële infectie wordt af en toe behandeld met antibiotica.
Een middel tegen diarree mag je innemen, maar niet meer dan twee dagen op een rij. Soms is dit wel handig om uitdroging door lopende stoelgang te voorkomen.
Medicijnen tegen braken worden dan weer afgeraden!
Blog
Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]
Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]
De overgang kan diverse klachten veroorzaken. Van opvliegers tot nachtzweten, somberheid tot stemmingswisseling en een extra droge huid. Dit natuurlijke proces kun je niet uitstellen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips. Voldoende beweging Door genoeg te bewegen kun je […]
De winter is hét seizoen bij uitstek voor verkoudheden, griep, keelontstekingen en opgezette klieren in de hals. De meeste van die aandoeningen worden door virussen veroorzaakt. En dus zijn antibiotica volkomen nutteloos. Gelukkig kunnen rust en gezonde voeding de symptomen verzachten. In dit artikel geven we enkele tips om de winter gezond en fit door […]
Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen. Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]
De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel. Elke processierups telt vele […]
Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]
Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]