Menu +

Buikgriep

Buikgriep ziekteBuikgriep is geen echte griep. Het is een verzamelnaam voor alle maag- en darmontstekingen, ook wel gastro-entiritis genaamd. Wanneer er enkel sprake is van een ontstoken maag, noemt men dit gastritis. Een darmontsteking wordt dan weer enteritis genoemd.
Bij buikgriep zijn de slijmvliezen in je maag of darmen ontstoken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het het gevolg van een virus. Bij baby’s en peuters is dit meestal het rotavirus. Volwassenen worden dan weer getroffen door het norovirus. Beide virussen komen vooral in de winterperiode voor. Buikgriep kan echter ook door een bacterie veroorzaakt worden, zoals salmonella of campylobacter. Tot slot is een parasiet ook een mogelijke veroorzaker van buikgriep.

Buikgriep is doorgaans geen ernstige ziekte. Het is een goedaardige aandoening, met als meest ernstige complicatie uitdroging. Vooral bij kinderen en ouderen dient men hier alert voor te zijn.

Symptomen

Naargelang de oorzaak van de buikgriep, kunnen de symptomen verschillen. Wanneer een bacterie aan de basis ligt, is de ziekte doorgaans heftiger, zijn de klachten ernstiger en duurt het langer vooraleer je genezen bent.

Diarree

Waterige stoelgang en dit meerdere keren per dag.

Verminderde eetlust

Buikpijn

Dit kunnen ook krampen zijn.

Borrelende darmen

Een onrustige maag

Misselijkheid

Overgeven

Duizeligheid

Vermoeidheid

Hoofdpijn

Koorts

Spierpijn

Behandeling

Doorgaans is er geen behandeling nodig en genees je vanzelf weer van buikgriep. Dit zowel bij een virale als een bacteriële besmetting. De symptomen verdwijnen of minderen na een tweetal dagen. Enkel kinderen en ouderen kunnen tot een week ziek zijn van buikgriep.

Een doktersbezoek is niet noodzakelijk wanneer een gezonde volwassene buikgriep krijgt. Er zijn wel enkele situaties waarbij je toch een dokter moet contacteren:

  • Als iemand uit een risicogroep symptomen van buikgriep krijgt: kinderen, ouderen…
  • Als je tekenen van uitdroging vertoont; zoals zeer weinig plassen, een droge mond, droge huid, futloosheid, droge ogen, sterk ruikende urine, dorst, diepliggende ogen of een ingetrokken fontanel bij een baby.
  • Bij zeer hoge koorts of diarree die langer dan drie dagen aanhoudt.
  • Wanneer er bloed in je ontlasting zit.

Zorg vooral goed voor jezelf:

Drink extra

Drink twee tot drie liter per dag. Drink na elke toiletbezoek een glas. Indien dit niet goed gaat doordat je misselijk bent, probeer dan elke tien minuten een slok te drinken.

Je drinkt best water, thee, bouillon of rijstwater. Frisdrank en fruitsap zijn niet aan te raden. Light dranken zijn zelfs erg slecht. Baby’s geef je een extra borst- of flesvoeding, eventueel een beetje verdund met water.

Wanneer iemand uitdrogingsverschijnselen vertoont, zal de dokter speciale drankjes aanraden. ORS is een voorbeeld van zo’n rehydratievloeistof.

Je mag normaal blijven eten als je eetlust hebt.

Wanneer je zelf voelt dat je je voeding moeilijk kan verteren, kies dan voor lichte gerechten zoals yoghurt, toast of soep.

Medicijnen

Normaal moet je geen geneesmiddelen innemen tegen buikgriep. Enkel een bacteriële infectie wordt af en toe behandeld met antibiotica.

Een middel tegen diarree mag je innemen, maar niet meer dan twee dagen op een rij. Soms is dit wel handig om uitdroging door lopende stoelgang te voorkomen.

Medicijnen tegen braken worden dan weer afgeraden!
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *