Menu +

Diabetes

Diabetes ziekteDiabetes is een chronische aandoening waarbij de pancreas onvoldoende insuline aanmaakt of waarbij het lichaam onvoldoende reageert op de aangemaakte insuline.




Het gevolg hiervan is dat je lichaam onvoldoende energie kan halen uit de opgenomen suikers. Je bloedsuikerspiegel zal daardoor verhogen (hyperglycemie). De suikers stapelen zich op in je bloed, waardoor je aders vernauwen.

Soorten diabetes?

Er zijn veel verschillende soorten diabetes. De twee bekendste zijn type 1 en type2:

Type 1 diabetes

Type 1 is een auto-immuunziekte. Je antistoffen uit de pancreas vallen je eigen lichaam aan, waardoor je geen of onvoldoende insuline meer kan aanmaken.

Dit type diabetes ontstaat meestal bij jonge kinderen of jongvolwassenen (onder de 40 jaar). Je kunt het niet voorkomen en het kan enkel behandeld worden via de toediening van insuline.

Type 2 diabetes

Bij type 2 ontstaat er een insulineresistentie in je lichaam. Je maakt minder insuline aan of je bent minder gevoelig voor de aangemaakte insuline.

Dit type diabetes ontstaat doorgaans bij ouderen, maar de laatste jaren ziet men ook meer en meer jongvolwassenen en zelfs adolescenten met type 2 diabetes. Men spreekt hier zelfs van een epidemie. Tegen 2030 schat men dat één op tien volwassenen die soort diabetes heeft.

Hoewel men niet kan aantonen hoe diabetes type 2 juist ontstaat, is er wel bewezen dat het in veel gevallen voorkomen kan worden door een gezonde levensstijl: meer bewegen, niet roken en gezond eten.

Symptomen…

De beschreven symptomen zijn zowel op type 1 als type 2 diabetes van toepassing. Toch zullen ze bij type 2 diabetes minder duidelijk zijn. Ze manifesteren zich later in de ziekte pas, waardoor een diagnose vaak lang op zich laat wachten. Het is echter van groot belang om beide types zo snel als mogelijk op te sporen en te behandelen.

De eerste symptomen:

Vaak plassen

Dit ook ’s nachts. In totaal plas je meer dan 2L urine per dag, terwijl je een normale hoeveelheid gedronken hebt.

Altijd dorst

Droge mond

Vermoeidheid

Gewichtsverlies ondanks dat je voldoende eet

Hongergevoel

Hoofdpijn

Symptomen die optreden als de ziekte onbehandeld blijft:

Aceton geur in je adem

Dit wordt veroorzaakt doordat je vetverbranding slecht verloopt en de glucose in je lichaam niet verwerkt wordt.

Moeilijk genezende wonden

Je gezichtsvermogen gaat achteruit

Je ziet waziger.

Rode, branderige of ontstoken ogen

Krampen of tintelingen in benen en voeten

Terugkerende schimmelinfectie aan geslachtsorganen

Regelmatig een blaasontsteking

Steenpuisten

Impotentie

Witte vloed

Vertraagde ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken

De menstruatie start pas op latere leeftijd en ook de borstontwikkeling laat op zich wachten.

Gevolgen wanneer je dan nog geen behandeling start:

Hart- en vaatziekten

Nierfalen

Incontinentie

Van oogproblemen tot blindheid

Aangetaste zenuwen in je voeten

Je zal hierdoor vaak niet meer merken dat je een wondje hebt aan je voet.

Zweren op je voeten, met een mogelijke amputatie tot gevolg

Als je de wond niet gevoeld hebt, kun je ze niet behandelen. Een onverzorgde wond gaat al snel zweren.

Hersenbeschadiging

Coma

Wat is hypo?

Hypoglycemie ontstaat bij een onevenwicht tussen de hoeveelheid insuline en suiker in je bloed. Er is meer insuline aanwezig dan nodig. Je bloedsuiker is te laag op dat moment.

Mogelijke oorzaken…

Te veel insuline ingespoten

Onvoldoende gegeten

Te veel lichaamsbeweging gehad

Veel alcohol gedronken

Inname van medicatie

Symptomen…

Hongergevoel

Zweten

Koude voeten

Beven

Hartkloppingen

Bleekheid

Duizeligheid

Verminderd gezichtsvermogen

Angst

Agressiviteit

Wat te doen!

Ga meteen over tot actie. Als je dit nog kan meet je je bloedsuiker. Neem meteen tien tot vijftien gram snelwerkende koolhydraten in: 4 druivensuikers of 3/4de glas frisdrank en soms moet je ook een vezelrijke snack eten.

Bespreek de waarden en behandeling altijd met je arts! Hij zal je zeggen hoe je correct moet reageren en wat je best wel of niet doet.

Als je voelt dat je suf wordt of buiten bewustzijn gaat geraken, bel dan onmiddellijk je arts of 112!

Wat is hyper?

Hyperglycemie ontstaat over de loop van meerdere uren of dagen. Je bloedsuikerwaarde wordt te hoog en daalt niet meer.

Mogelijke oorzaken…
Ziekte

Te veel eten

Niet voldoende lichaamsbeweging

Onvoldoende insuline

Veel stress

Inname van medicatie

Symptomen/gevolgen…

Bij personen met type 1 diabetes is dit heel gevaarlijk. Zij drogen uit en bovendien maakt hun lichaam ketonen aan, die op hun beurt het bloed verzuren. Dit alles kan tot coma leiden.

Braken

Moeheid

Slapheid

Wazig zicht

Maaglast

Ademnood

Adem die naar appeltjes ruikt

Wat te doen!

Als je een verhoogde waarde hebt, maar geen symptomen waarneemt, volg dan de instructies die je al eerder van je arts kreeg.

Bij symptomen: bel onmiddellijk je arts of 112, naargelang de ernst van je symptomen!

Vervolgens meet je je bloedsuikerspiegel. Blijf drinken en stop ook niet met de toediening van insuline.

Behandeling

Wanneer de instructies van de arts correct opgevolgd worden, is de kans op een geslaagde behandeling erg groot. Het continu correct opvolgen van deze instructies is helaas voor de meeste mensen te moeilijk. De discipline die het vraagt, lijkt voor vele jonge mensen niet in evenwicht met de mogelijke gevolgen die zich pas vele jaren later zullen manifesteren.

Bovendien wil het uitblijven van symptomen niet zeggen dat er zich geen (inwendige) gevolgen kunnen voordoen. Diabetes dient dus continu behandeld te worden.

De behandeling van diabetes bestaat uit drie pijlers:

-Medicatie gebruiken om je bloedsuikerwaardes onder controle te houden.

-Een correcte opvolging door je arts.

-Een gezonde levensstijl hanteren: veel lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken.

Een diëtist of arts kan je helpen om koolhydraten te leren tellen, zodat je via je voeding je bloedsuikerwaardes al grotendeels onder controle kunt houden. Verder zullen zij je ook helpen om je cholesterol en bloeddruk gezond te houden. Bovendien raden ze een sportschema aan.

Behalve medicijnen helpen ook kamillethee en kurkuma om enkele gevolgen van diabetes te beperken.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *