Menu +

Coronavirus (COVID-19)

corona

De ziekte COVID-19 staat voornamelijk bekend als ‘corona’. Dit is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2, een nieuw coronavirus. COVID-19 klachten zijn vergelijkbaar met een verkoudheid. Veel mensen hebben lichte klachten en kunnen herstellen zonder medische behandeling. Sommige mensen hebben echter een grotere kans om er ernstig ziek van te worden of er zelfs door te overlijden. Het coronavirus kan namelijk ervoor zorgen dat je een zware longontsteking oploopt of ademhalingsproblemen krijgen.

 

Het virus wordt verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen bij het uitademen, hoesten of niezen. Je kun dus besmet raken als je dit inademt of als je eerst een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens in aanraking komt met je ogen, mond of neus. Het coronavirus heeft een incubatietijd van 5-6 dagen. Het kan echter voorkomen dat je al na 2 dagen of zelfs 12 dagen pas klachten krijgt.

 

Mensen die besmet zijn dienen in isolatie te gaan. Dit houdt in dat je thuis of in het ziekenhuis moet verblijven. De bedoeling is dat je niet in contact komt met andere mensen om verspreiding te voorkomen. Ben je in aanraking geweest met iemand die (mogelijk besmet) is? Dan kun je voor de zekerheid in quarantaine gaan en 14 dagen thuisblijven.

 

Symptomen Covid-19

De volgende klachten komen vaak voor bij mensen die geïnfecteerd zijn met het virus:

 • Verkoudheidsklachten
  Hierbij kun je denken aan niezen, loopneus en keelpijn
 • Hoesten
  Vaak gaat het om een droge hoest
 • Verhoging of koorts
 • Benauwdheid
 • Verlies van reuk en/of smaak (plotseling en zonder neusverstopping)

 

De volgende corona-symptomen komen minder vaak voor:

 • Diarree
 • Pijn
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Bindvliesontsteking
 • Huiduitslag of verkleuring van vingers en/of tenen

 

Welke groepen lopen meer risico?

Over het algemeen krijgen gezonde mensen slechts lichte klachten. Behoor je echter tot een van de volgende groepen? Dan loop je meer risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus :

 • Ouderen (mensen die de 70 al zijn gepasseerd)

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat mensen die ouder zijn dan 70 jaar meer kans hebben om zwaar getroffen te worden door het virus. Voor deze groep kan COVID-19 zelfs dodelijk zijn.

 • Volwassenen met bepaalde aandoeningen

Hierbij kun je denken aan mensen met onderliggende ziekten zoals diabetes, nierziekte, leverziekte, HIV-infectie (die nog geen behandeling zijn ondergaan) of chronische luchtweg-longproblemen. Ook hartpatiënten en mensen met een verminderde weerstand of ernstig overgewicht dienen zijn extra gevoelig.

 

Behandeling

Op het moment van schrijven is er nog geen medicijn of vaccin gevonden tegen deze ziekte. Wetenschappers zijn nog bezig om een effectieve behandeling te ontwikkelen. Wie lichte klachten heeft, kans thuis in isolatie uitzieken. Patiënten die opgenomen worden op de intensive care worden geholpen om meer zuurstof binnen te krijgen door middel van een beademingsmachine.

 

Wil je meer weten over het coronavirus/Covid-19? Raadpleeg dan het RIVM.
Blog

Artritis vs. Artrose: de verschillen die het waard zijn om te weten!

Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen.   Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *