Menu +

Galstenen

Galstenen ziekteGal wordt aangemaakt in de lever. Het bestaat uit water, slijm, bilirubine, galzouten en cholesterol en is een dikke, geelgroene vloeistof. Je galblaas is een peervormig zakje in je bovenbuik, waarin de gal wordt opgeslagen tot je vetten eet. Wanneer er voedsel in je darmen komt, zal er via de galwegen een klein beetje gal van je galblaas naar je dunne darm vloeien. Gal helpt namelijk om de vetten in je voedsel te verteren.
Het kan gebeuren dat er zich kristallen vormen vanuit de opgeslagen gal. Deze klonteren samen tot steentjes. Dit kan zowel in de galblaas als in de galwegen gebeuren. Wanneer je galstenen hebt, spreekt men van cholelithiasis. Een galsteen is dus een kristal, gemaakt uit gal, dat tot 2,5 centimeter groot kan zijn.

Zolang de galstenen zich in de galblaas bevinden, heb je er meestal geen last van. Het is pas als ze de gal verlaten en in de galwegen terecht komen, dat ze regelmatig pijn veroorzaken. Ze verstoppen de galwegen soms, waarop je lichaam ze probeert verder te duwen doormiddel van spiersamentrekkingen. Deze veroorzaken hevige krampen die erg pijnlijk zijn. Dit proces wordt ook wel galkoliek genoemd.

Waarom galstenen ontstaan weet men niet, maar er is wel aangetoond dat vooral oudere mensen, vrouwen en zwaarlijvige mensen er last van hebben. Bovendien weet men ook dat je via een gezonde voeding, veel drinken, voldoende beweging en een gezond lichaamsgewicht de kans op de vorming van galstenen aanzienlijk verkleind.

Symptomen

In de meeste gevallen zijn galstenen volkomen onschuldig en veroorzaken ze geen klachten. Veel mensen weten bijgevolg ook niet dat ze galstenen hebben. Sommige mensen hebben last van:

Misselijkheid

Raar gevoel in de bovenbuik na een maaltijd

Vooral na vette gerechten of kool.

Opboeren

Overgeven

 

Wanneer galstenen gekneld raken in de galwegen veroorzaken ze pijn. Deze pijnlijke galkolieken zijn eigenlijk de spieren van je galblaas en galwegen die samentrekken in een poging de steen los te wringen en verder te duwen. Als dat niet lukt, verkrampen de spieren. Dit leidt tot:

Hevige pijn in de bovenbuik

De pijn komt in golven. Na een vettige maaltijd is de pijn bovendien erger.

Uitstralende pijn naar je rechterschouder en rug

 

De pijn houdt pas op als de galstenen uit de galwegen zijn of als de spieren van je galblaas te uitgeput zijn om samen te trekken.

Kleine galstenen veroorzaken meer pijn, omdat ze vaker vast komen te zitten door hun grotere beweeglijkheid.

Geelzucht

In je gal zit bilirubine, dit is een kleurstof. Door geblokkeerde galstenen kan deze kleurstof je lichaam niet meer verlaten, maar komt ze in je bloedbaan terecht. Hierdoor krijg je last van geelzucht. Je huid en oogwit kunnen geel kleuren en je ontlasting zal grijs in plaats van bruin worden. Contacteer onmiddellijk je dokter als je dit vaststelt!

Gevolgen als de galstenen niet verwijderd worden

Er kan dan een infectie ontstaan met ernstige complicaties tot gevolg. Enkele voorbeelden hiervan zijn een galblaasontsteking, ontsteking van de galwegen, een acute alvleesklierontsteking, een gescheurde galblaas met buikvliesontsteking tot gevolg en uitzonderlijk zelfs galblaaskanker.

Een infectie geeft als extra symptomen koorts en koude rillingen. Je moet dan onmiddellijk medische hulp zoeken.

Behandeling

Als je geen klachten hebt, hoeven galstenen niet behandeld te worden. Bij pijn of wanneer er sprake is van een ontsteking, zullen ze meestal zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit gebeurt doorgaans operatief, maar er zijn ook andere behandelmethodes.

Vetarm dieet

In uitzonderlijke gevallen wordt de galsteen zelf niet verwijderd omdat hij weinig klachten veroorzaakt. Je zal dan een vetarm dieet opgelegd krijgen, waardoor de symptomen waar je wel last van hebt verdwijnen. De galsteen op zich blijft echter in je lichaam zitten.

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen kleine galstenen oplossen. Een medicinale behandeling werkt echter niet altijd en bovendien kunnen er zich achteraf nieuwe galstenen vormen.

ERCP

Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie wil zeggen dat de dokter met een buisje, een endoscoop genaamd, via je mond, maag en darmen naar je galwegen toe gaat. Hij kan dan via het buisje de galstenen verwijderen. Er kunnen zo wel geen galstenen uit je galblaas zelf gehaald worden, enkel uit de galwegen. De kans is hierdoor groot dat er zich later gewoon nieuwe galstenen vormen.

Chirurgische ingreep

Via een kijkoperatie of een snee in de buikholte, kan men zowel de galstenen als de galblaas tegelijk verwijderen. Dit noemt men een galblaasresectie of cholecystectomie. Dit garandeert dat er zich ook later geen nieuwe galstenen meer zullen vormen.

Vlak na de operatie eet je best even vetarm, maar nadien hoef je geen dieet meer te volgen. Een mens kan perfect leven zonder zijn galblaas.

De pijn van de operatie kan met gewone pijnstillers bestreden worden. Bij een kijkoperatie mag je meestal na een dag alweer naar huis. Na een conventionele ingreep blijf je vaak een kleine week in het ziekenhuis.
Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *