Menu +

Salmonella

SalmonellaSalmonella is de belangrijkste oorzaak van voedselvergiftiging in ons land. De salmonella bacterie, Salmonella enterica, vindt men terug in rauwe dierlijke producten, zoals vlees en eieren, maar ook in rauwe groenten en fruit. Verder leeft de bacterie ook nog in water, bijvoorbeeld in de zee of in drinkwater in niet-Westerse landen. Eigenlijk behoort de salmonella bacterie tot de natuurlijke darmflora van kippen, reptielen, varkens, runderen en andere huisdieren. Hun uitwerpselen zijn dus eveneens besmettelijk.
Er komen meer besmettingen voor in de zomer, mogelijks omdat men dan vaker in contact komt met zeewater en omdat men dan vaker rauwe groenten en onvoldoende doorbakken (barbecue)vlees eet.

Salmonella enterica is de verzamelnaam voor alle bacteriën die salmonella veroorzaken, dit zijn er in totaal wel 1500 verschillende. Niet elke besmetting zal dus hetzelfde verlopen. Er zijn veel milde vormen van salmonella besmetting, maar sommige bacteriën veroorzaken wel zeer ernstige symptomen.

Na een besmetting tast de bacterie je dunne darm aan. Ze veroorzaakt daar een ontsteking. Na 12 tot 36 uur verschijnen doorgaans de eerste symptomen. Af en toe dringt de bacterie door tot in je bloedbaan en tast ze ook je botten, gewrichten of organen aan. Dit veroorzaakt ernstigere gevolgen zoals een gewrichtsontsteking of zware buikklachten. Zeer uitzonderlijk kunnen er een botontsteking, een abces of een hartprobleem ontstaan. Wanneer een patiënt in shock raakt of bloedvergiftiging krijgt, kan hij zelfs overlijden.

De meest voorkomende complicatie bij salmonella is echter uitdroging, met nierfalen tot gevolg. Vooral bij kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem moet hier extra aandacht aan besteed worden. Bel bij de eerste uitdrogingsverschijnselen; zoals ingevallen ogen, sterk ruikende urine, verminderd plassen en loomheid, onmiddellijk de dokter.

Voorkomen van een salmonella besmetting

Eet enkel vlees dat volledig doorbakken is.

Eet enkel eieren die door en door verwarmd zijn.

Slik geen zeewater in.

Drink geen kraantjeswater op vakantie.

Was je rauwe groenten en je rauw fruit zeer goed.

Was je handen telkens als je dieren aangeraakt hebt.

Hou geen reptielen als huisdier.

Volwassenen kunnen zich laten inenten tegen buiktyfus voor ze op reis gaan. Voor baby’s en peuters is dit echter af te raden.

Symptomen

Meestal veroorzaakt een salmonella besmetting klachten in je maag- en darmstelsel.

Braken

(Hoge) koorts

Soms met delirium tot gevolg.

Misselijkheid

Hoofdpijn

Buikkrampen

Verminderde eetlust

Diarree

Je kunt ook last hebben van bloed in je stoelgang.

Constipatie

Sommige mensen kunnen niet meer naar het toilet gaan.

Bij een milde besmetting verdwijnen de symptomen spontaan na een drietal dagen. Buiktyfus en paratyfus zijn echter ook twee vormen van salmonella en deze hebben ernstigere symptomen. Ze beginnen met dezelfde klachten als een lichte besmetting, maar na een week treden er extra symptomen op:

Vergrote milt en lever

Huiduitslag

Je krijgt roze vlekken.

Tyfus moet zeker behandeld worden door een dokter, er kunnen namelijk ernstige complicaties optreden indien de patiënt niet goed opgevolgd wordt. Sommige mensen krijgen een longontsteking of een hersenvliesontsteking na tyfus.

Behandeling

Een lichte besmetting gaat vanzelf over na drie dagen. Er is dan geen doktersbezoek nodig. Indien de symptomen ernstiger zijn of langer aanhouden, moet je wel zeker een arts contacteren.

Drink voldoende

Let er goed op dat je extra drinkt. Door de lopende stoelgang verlies je al snel veel vocht en loop je het risico uit te drogen. Hou dit goed in het oog bij kinderen en oudere mensen en bel bij de eerste uitdrogingsverschijnselen onmiddellijk een dokter.

Rust

Geef je lichaam voldoende rust zodat het zelf kan vechten tegen de bacterie.

Medicijnen

Meestal dienen de geneesmiddelen om de symptomen van een salmonella besmetting te bestrijden. Bijvoorbeeld om de hoge koorts te laten zakken of om de pijn van de buikkrampen draaglijker te maken.

Bij ernstigere besmettingen, zoals tyfus zal er wel een antibioticakuur opgestart worden. Dit doet men echter niet voor elke salmonella besmetting, omdat de bacterie dan resistent kan worden voor de antibiotica. Bovendien zit de bacterie zelf langer in je lichaam wanneer je met antibiotica behandeld wordt.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *