Menu +

Hernia

Hernia ziekteHernia nucleus pulposus, kortweg hernia, wil zeggen ‘uitstulping’. De geleiachtige kern van een tussenwervelschijf puilt uit en duwt op een rugzenuw.

Je ruggengraat bestaat uit wervels met tussenwervelschijven. De tussenwervelschijf houdt de wervels uit elkaar en zorgt dat ze vlot kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. De buitenkant van zo’n schijf bestaat uit stevig, vezelachtig kraakbeen en de binnenkant is geleiachtig. De kern vangt schokken op wanneer we bewegen. De geleiachtige kern bestaat voor een groot deel uit water. Vanaf dat we 20 jaar zijn, begint de hoeveelheid water in de kern te dalen, hij droogt dus uit. Ook de buitenring verliest een deel van zijn elasticiteit. Hierdoor kunnen er scheurtjes in de buitenkant van de tussenwervelschijf ontstaan. Wanneer de scheur groot genoeg is, kan de geleiachtige kern naar buiten puilen en zo het ruggenmerg of de -zenuw irriteren. Soms is de uitstulping zelfs zo groot dat ze de ruggenmergzenuw gedeeltelijk afklemt. Er ontstaat een ontstekingsreactie wanneer de kern op een zenuwwortel duwt.
Gelukkig geneest 80% van de herniapatiënten vlot na een gepaste behandeling. Uit onderzoek is wel gebleken dat het herstel bij rokers veel trager verloopt.

De meeste discushernia’s ziet men in de onderrug, maar het kan overal in je lumbale wervelzuil voorkomen. Zo ziet men ook regelmatig een hernia onderaan in de hals. Een hernia zal zich vaak ontwikkelen op de plek waar de druk op je wervels het grootst is. Hier vormen zich namelijk sneller barstjes in de tussenwervelschijven. Een juiste oorzaak kan men niet geven, maar allicht spelen een verkeerde lichaamshouding of te veel zitten, overbelasting van de rug en erfelijkheid een rol bij het ontwikkelen van een hernia. Bovendien hebben mensen boven de 45 jaar en rokers ook meer kans op het krijgen van een hernia.

Er zijn meerdere soorten hernia’s. Ze worden ingedeeld naargelang de locatie en het juiste probleem. Het meest voorkomend is een discushernia waarbij de kern van een tussenwervelschijf uitpuilt.

Symptomen

De locatie en ernst van de hernia, bepalen je symptomen.

Zolang de uitstulping niet op de zenuwwortel duwt en geen ontsteking veroorzaakt, heb je meestal geen klachten. Soms ontwikkelt een hernia zich langzaam, andere keren kan het plots ontstaan door een verkeerde beweging of simpelweg door te niezen.

Pijn in lenden, bekken en heupen

Dit is het meest voorkomende symptoom bij een hernia. De pijn kan brandend aanvoelen.

Uitstralingspijn

Je armen of benen doen vaak meer pijn dan je rug zelf. De locatie van de pijn hangt af van welke zenuw geklemd zit. Je voelt de pijn in je ledematen, omdat je zenuwen vanuit je rug naar je armen en benen toelopen.

Ischias, ook wel spit genoemd, is hier een voorbeeld van. De pijn straalt dan uit van je bil tot aan je voet. Officieel noemt dit lumbosacraal radiculair syndroom.

Soms is de uitstralingspijn zo hevig dat je niet meer kunt lopen. Het kan een brandende pijn zijn of gewoon jeuk. Het veroorzaakt ook tintelingen bij veel mensen.

Rugpijn

Meestal wordt dit niet rechtstreeks door de uitstulping veroorzaakt, maar is het een gevolg van verkrampte rugspieren.

Pijn in de onderrug

Dit uit zich doordat je moeilijk een comfortabele houding kan vinden. Wanneer je fysiek actief bent, is de pijn bovendien erger.

Nekpijn, hoofdpijn, pijn aan de schouders

Pijn die verergert als je niest, perst of hoest

Pijn die verergert als je lang zit, tilt of voorover buigt

Het is ook erg pijnlijk om je benen één voor één gestrekt op te tillen wanneer je op je rug ligt. Dit noemt men het syndroom van Lasègue.

Pijn die mindert als je op je rug gaat liggen met je knieën gebogen

Gevoelloosheid of zelfs verlammingsverschijnselen

Op je zitvlak, heupen, dijen, liezen of rond je anus. Dit kan ook leiden tot incontinentie- of erectieproblemen. Je kunt last hebben van het paardenstaartsyndroom (cauda cauda-equinasyndroom), een zeldzame, maar ernstige complicatie van een hernia. Waarschijnlijk is de zenuw dan zodanig gekneld dat een onmiddellijke operatie noodzakelijk is.

Huidstructuur die veranderd rondom de hernia

Vermindering van spierkracht in armen of benen

 

Raadpleeg zeker je arts als je merkt dat je spierkracht verminderd, als je gevoelloze plekken hebt of last krijgt van verlammingsverschijnselen!

Behandeling

In veel gevallen verdwijnen de klachten automatisch na enkele weken. Je lichaam heeft zichzelf dan hersteld. Wanneer dit niet het geval is, zijn er meerdere behandelingsopties mogelijk.

Bedrust

Wanneer je je lichaam voldoende rust gunt, geneest een hernia vaak vanzelf. Dit duurt wel enkele maanden en veel patiënten beginnen na een week of twee rusten al terug te werken. Zij doen dit omdat de meeste pijn weg is, maar beseffen niet dat de hernia op zich nog niet genezen is. De kans op herval is dan ook erg groot.

Blijven bewegen

Soms moet je net blijven bewegen in plaats van te rusten. De beweging kan de pijn verlichten. Wanneer je beweegt of uit bed komt, let er dan op om je benen samen te houden en je lichaam als één blok te draaien. Wanneer je ligt, draai je je op je zij, met je benen opgetrokken. Laat tegelijkertijd je benen van het bed zakken terwijl je met je bovenlichaam recht komt. Je onder- en bovenlichaam bewegen simultaan. Hierdoor belast je je rug noch je buik. Gebruik je armen om je op te duwen.

Medicijnen

Er zijn geen geneesmiddelen tegen een hernia. Toch kan het zijn dat je dokter je pijnstillers, een slaapmiddel of spierontspanners voorschrijft ter bestrijding van de symptomen. Spierontspanners bevorderen niet de genezing van een hernia, omdat het probleem niet je spieren zijn, ze helpen enkel pijnlijk verkrampte spieren te ontspannen.

Infiltraties

Transforaminale injecties met een ontstekingsremmend middel verlagen je pijn. Doordat de zwelling van de ontsteking verdwijnt, wordt ook de druk op de zenuw kleiner. De injecties genezen de hernia op zich niet, maar nemen de pijn weg zodat je lichaam de kans krijgt om zichzelf te herstellen. Soms zijn er twee of drie infiltraties nodig.

Manipulatie of tractie

Het nut van ‘kraken’ bij een hernia is nog niet bewezen.

Operatie

Wanneer de hernia niet uit zichzelf geneest of er ernstige symptomen, zoals verlammingsverschijnselen optreden, wordt de uitstulping chirurgisch verwijderd. Soms wordt de hele tussenwervelschijf verwijderd; andere keren wordt ze vervangen door een kunstschijf. Het gebeurt ook dat de chirurg twee of meer wervels aan elkaar vastzet, zodat ze niet meer ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

De meeste patiënten herstellen vlot van een rugoperatie en mogen na een dag of drie alweer naar huis. Ze moeten nog veertien dagen bedrust houden en mogen zes weken niet fietsen en geen klusjes uitvoeren. De pijn kan met gewone pijnstillers onder controle gehouden worden.

Het risico op complicaties is erg klein, maar af en toe ontstaat er littekenweefsel dat op de zenuw drukt en zo blijvende pijn veroorzaakt.

Kinesitherapie, osteopathie of rugschool

Wanneer je hernia genezen is, zal de dokter vaak een behandeling voorschrijven met rug versterkende oefeningen. Dit om herval te beperken.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *