Hoge bloeddruk
Hypertensie of een hoge bloeddruk wordt vaak een ‘stille doder’ genoemd. Maar liefst 30% van de mensen heeft er last van en de meeste onder hen weten dit niet eens. Er zijn bijna geen symptomen verbonden aan een hoge bloeddruk, terwijl het wel zeer ernstige gevolgen kan hebben.
Je bloeddruk is eigenlijk de kracht, de druk, die je bloed op de vaatwanden uitoefent terwijl het door je aders gepompt wordt. De bovendruk, ook wel systolische druk genaamd, wordt gemeten op het moment dat je hart samentrekt en veel bloed door je aders duwt. De onderdruk, diastolische druk genaamd, wordt dan weer gemeten als het hart ontspant en de druk op de vaatwanden afneemt.
Wanneer de bovendruk meer dan 140 en de onderdruk meer dan 90 mmHg bedraagt, spreekt men van een hoge bloeddruk. Je arts zal dit cijfer vaak door tien delen en dus spreken over een bloeddruk van bijvoorbeeld 14 over 9. Een normale bloeddruk bedraagt 120/80 mmHg.
Bij bejaarden ligt de norm voor een hoge bloeddruk iets hoger. Zij mogen tot 16 over 9 gaan voor men over hypertensie spreekt.
Om echt van een hoge bloeddruk te kunnen spreken, moeten er minstens drie metingen gebeurd zijn waarbij je bloeddruk meer dan 14 over 9 bedroeg. Deze metingen gebeuren bij voorkeur op verschillende tijdstippen en locaties. Een dokter meet meestal je bloeddruk met een stethoscoop en opblaasbare armband, maar je kan hem ook zelf thuis meten met een volautomatisch systeem. Vaak blijkt dat de bloeddruk thuis lager is, omdat mensen daar ontspannen zijn. Ze hebben geen last van het zogeheten ‘witte jas-syndroom’ waarbij hun bloeddruk stijgt bij het vooruitzicht dat ze op doktersvisite gaan.
Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor hypertensie. Dit noemt men idiopathische of essentiële hypertensie. Een samenwerking van factoren ligt dan aan de basis van de aandoening. Het zijn grotendeels dezelfde factoren die aandacht krijgen bij de behandeling van een hoge bloeddruk. In 5% van de gevallen ligt een lichamelijke aandoening aan de basis van hypertensie.
Complicaties als gevolg van een hoge bloeddruk
Wanneer een hoge bloeddruk niet behandeld wordt, kunnen er zeer ernstige complicaties optreden. Sommige zijn zelfs dodelijk.
Je kunt een hart- of vaatziekte krijgen. Je aders kunnen verkalken (atherosclerose). Mogelijks krijg je last van een verminderde doorbloeding van je hart of benen. Verder kan je ook een beroerte in je hersenen, een hartinfarct, nierbeschadiging of oogbeschadiging ontwikkelen.
Symptomen
Geen klachten
Meestal zijn er geen merkbare klachten. Enkel bij een langdurig, extreem hoge bloeddruk uitten zich symptomen:
Hoofdpijn
Meer bepaald in je achterhoofd. Je zal dit vooral ’s morgens voelen.
Oorsuizingen
Ook wel tinnitus genoemd.
Gezichtsproblemen
Vermoeidheid
Neusbloedingen
Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd
Misselijkheid
Overgeven
Kortademigheid
Pijn op de borst
Verwardheid
Bloedinkjes op je netvlies
Wanneer je last krijgt van deze symptomen moet je onmiddellijk je arts of 112 bellen. Dan is je bloeddruk extreem verhoogd en zal je met spoed opgenomen worden. Je krijgt via een infuus medicijnen om je bloeddruk zo snel mogelijk te laten dalen.
Behandeling
Niet-medicamenteuze behandeling: wat je zelf kan doen
Dit is niet alleen om je bloeddruk te verlagen, maar ook om hem laag te houden. Het neemt de oorzaken van hypertensie voor een groot deel weg. Deze levensregels worden best al preventief toegepast om hypertensie te voorkomen.
-Gezond eten: veel groenten en fruit, voldoende vezels… Eet ook zeer regelmatig magnesium, kalium en calcium.
Vermijd verzadigde vetten en beperk je zoutgebruik drastisch.
-Drink niet te veel alcohol.
-Niet roken.
-Voldoende lichaamsbeweging nemen. Idealiter beweeg je vijf keer per week gedurende een half uur. Oudere mensen doen wel best geen conditietrainingen.
-Een normaal lichaamsgewicht behouden. Dit komt automatisch als je gezond eet en voldoende beweegt.
-Vermijd stress of angstsituaties. Onthaast.
Medicamenteuze behandeling
Wanneer een gezonde levenswijze alleen niet voldoende is om je bloeddruk te verlagen, zal de dokter ook één of een combinatie van medicijnen voorschrijven. Geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen, noemt men antihypertensiva. In het begin is het misschien een beetje zoeken naar de juiste combinatie en dosis voor jouw lichaam. De arts gaat op zoek naar combinaties waarbij de individuele inname per medicijn zo laag mogelijk is om de bijwerkingen te beperken.
Laat je altijd goed begeleiden door je dokter en stop de behandeling niet uit jezelf. Medicijnen op zich zijn ook niet voldoende om je bloeddruk laag te houden, je moet echt gezond leven. Ze zijn vooral een ondersteunend middel.
Blog
De winter is hét seizoen bij uitstek voor verkoudheden, griep, keelontstekingen en opgezette klieren in de hals. De meeste van die aandoeningen worden door virussen veroorzaakt. En dus zijn antibiotica volkomen nutteloos. Gelukkig kunnen rust en gezonde voeding de symptomen verzachten. In dit artikel geven we enkele tips om de winter gezond en fit door […]
Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen. Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]
De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel. Elke processierups telt vele […]
Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]
Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]