Menu +

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk ziekteHypertensie of een hoge bloeddruk wordt vaak een ‘stille doder’ genoemd. Maar liefst 30% van de mensen heeft er last van en de meeste onder hen weten dit niet eens. Er zijn bijna geen symptomen verbonden aan een hoge bloeddruk, terwijl het wel zeer ernstige gevolgen kan hebben.
Je bloeddruk is eigenlijk de kracht, de druk, die je bloed op de vaatwanden uitoefent terwijl het door je aders gepompt wordt. De bovendruk, ook wel systolische druk genaamd, wordt gemeten op het moment dat je hart samentrekt en veel bloed door je aders duwt. De onderdruk, diastolische druk genaamd, wordt dan weer gemeten als het hart ontspant en de druk op de vaatwanden afneemt.

Wanneer de bovendruk meer dan 140 en de onderdruk meer dan 90 mmHg bedraagt, spreekt men van een hoge bloeddruk. Je arts zal dit cijfer vaak door tien delen en dus spreken over een bloeddruk van bijvoorbeeld 14 over 9. Een normale bloeddruk bedraagt 120/80 mmHg.

Bij bejaarden ligt de norm voor een hoge bloeddruk iets hoger. Zij mogen tot 16 over 9 gaan voor men over hypertensie spreekt.

Om echt van een hoge bloeddruk te kunnen spreken, moeten er minstens drie metingen gebeurd zijn waarbij je bloeddruk meer dan 14 over 9 bedroeg. Deze metingen gebeuren bij voorkeur op verschillende tijdstippen en locaties. Een dokter meet meestal je bloeddruk met een stethoscoop en opblaasbare armband, maar je kan hem ook zelf thuis meten met een volautomatisch systeem. Vaak blijkt dat de bloeddruk thuis lager is, omdat mensen daar ontspannen zijn. Ze hebben geen last van het zogeheten ‘witte jas-syndroom’ waarbij hun bloeddruk stijgt bij het vooruitzicht dat ze op doktersvisite gaan.

Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor hypertensie. Dit noemt men idiopathische of essentiële hypertensie. Een samenwerking van factoren ligt dan aan de basis van de aandoening. Het zijn grotendeels dezelfde factoren die aandacht krijgen bij de behandeling van een hoge bloeddruk. In 5% van de gevallen ligt een lichamelijke aandoening aan de basis van hypertensie.

Complicaties als gevolg van een hoge bloeddruk

Wanneer een hoge bloeddruk niet behandeld wordt, kunnen er zeer ernstige complicaties optreden. Sommige zijn zelfs dodelijk.

Je kunt een hart- of vaatziekte krijgen. Je aders kunnen verkalken (atherosclerose). Mogelijks krijg je last van een verminderde doorbloeding van je hart of benen. Verder kan je ook een beroerte in je hersenen, een hartinfarct, nierbeschadiging of oogbeschadiging ontwikkelen.

 

Symptomen

Geen klachten

Meestal zijn er geen merkbare klachten. Enkel bij een langdurig, extreem hoge bloeddruk uitten zich symptomen:

Hoofdpijn

Meer bepaald in je achterhoofd. Je zal dit vooral ’s morgens voelen.

Oorsuizingen

Ook wel tinnitus genoemd.

Gezichtsproblemen

Vermoeidheid

Neusbloedingen

Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd

Misselijkheid

Overgeven

Kortademigheid

Pijn op de borst

Verwardheid

Bloedinkjes op je netvlies

 

Wanneer je last krijgt van deze symptomen moet je onmiddellijk je arts of 112 bellen. Dan is je bloeddruk extreem verhoogd en zal je met spoed opgenomen worden. Je krijgt via een infuus medicijnen om je bloeddruk zo snel mogelijk te laten dalen.

Behandeling

Niet-medicamenteuze behandeling: wat je zelf kan doen

Dit is niet alleen om je bloeddruk te verlagen, maar ook om hem laag te houden. Het neemt de oorzaken van hypertensie voor een groot deel weg. Deze levensregels worden best al preventief toegepast om hypertensie te voorkomen.

-Gezond eten: veel groenten en fruit, voldoende vezels… Eet ook zeer regelmatig magnesium, kalium en calcium.

Vermijd verzadigde vetten en beperk je zoutgebruik drastisch.

-Drink niet te veel alcohol.

-Niet roken.

-Voldoende lichaamsbeweging nemen. Idealiter beweeg je vijf keer per week gedurende een half uur. Oudere mensen doen wel best geen conditietrainingen.

-Een normaal lichaamsgewicht behouden. Dit komt automatisch als je gezond eet en voldoende beweegt.

-Vermijd stress of angstsituaties. Onthaast.

Medicamenteuze behandeling

Wanneer een gezonde levenswijze alleen niet voldoende is om je bloeddruk te verlagen, zal de dokter ook één of een combinatie van medicijnen voorschrijven. Geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen, noemt men antihypertensiva. In het begin is het misschien een beetje zoeken naar de juiste combinatie en dosis voor jouw lichaam. De arts gaat op zoek naar combinaties waarbij de individuele inname per medicijn zo laag mogelijk is om de bijwerkingen te beperken.

Laat je altijd goed begeleiden door je dokter en stop de behandeling niet uit jezelf. Medicijnen op zich zijn ook niet voldoende om je bloeddruk laag te houden, je moet echt gezond leven. Ze zijn vooral een ondersteunend middel.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *