Menu +

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekteDe letterlijke betekenis van fibromyalgie is ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Beide zijn onderdelen van je bewegingsapparaat, net zoals je botten (de harde delen) en gewrichten (de beweegbare onderdelen). Spieren en pezen zorgen dat je botten kunnen bewegen.

Alle aandoeningen waarbij je last hebt van je bewegingsapparaat, zonder dat je een ongeluk of verwonding hebt gehad, noemt men reumatische aandoeningen. Fibromyalgie valt ook onder die categorie.




Fibromyalgie is geen levensbedreigende ziekte, maar het heeft wel een grote invloed op je levenskwaliteit. Iedereen kan het krijgen, maar toch treft de ziekte vooral vrouwen. 90% van de patiënten zou zelfs vrouw zijn. Meestal manifesteren de eerste symptomen zich wanneer je tussen de 25 en 40 jaar oud bent.

De aandoening kent vele vormen. Bij iedereen verloopt het ziektepatroon anders, manifesteren zich andere symptomen en helpt een andere combinatie van behandelingsmethodes. Bovendien is de oorzaak van fibromyalgie niet gekend. Tot slot veroorzaakt de ziekte ook geen beschadigingen of ontstekingen aan spieren of gewrichten. Met andere woorden: er is geen oorzaak die men kan onderzoeken, er zijn geen fysiek zichtbare symptomen en de waarneembare symptomen verschillen per patiënt. Dit maakt het erg moeilijk om een diagnose te stellen. Toch is fibromyalgie een wettelijk erkende ziekte die wetenschappelijk bewezen is. Resultaten van MRI-testen tonen een significant verschil op pijnreacties bij mensen zonder en met fibromyalgie.

Bij fibromyalgie is de manier waarop pijn verwerkt wordt door het lichaam verstoord. Dit uit zich in allodynia en hyperalgesie. Allodynia wil zeggen dat prikkels die normaal geen pijn doen, door je lichaam toch als pijnlijk vertaald worden. Hyperalgesie is dan weer een versterking van prikkels: pijnprikkels doen meer pijn; geuren, licht en trillingen kunnen een overgevoelige reactie veroorzaken of als pijnlijk ervaren worden.

Wanneer een persoon met fibromyalgie de gepaste behandelingen ondergaat, zijn ziekte erkent en zijn dagelijks leven eraan aanpast, kan hij doorgaans volledig zelfstandig blijven leven.

Symptomen

Pijn

Een stekende, brandende of zeurende pijn rondom je gewrichten en pezen. Je lichaam kent vele drukpunten, onder andere op plekken waar je pezen vastgehecht zijn aan botten of gewrichten. Het drukken op deze punten veroorzaakt extra veel pijn bij mensen met fibromyalgie.

In het beginstadium situeert de pijn zich meestal in de nek, schouders en rug. Ook het borstbeen, de binnenkant van de knie en de zijkanten van de heupen zijn gekende pijnlijke plekken.

Chronische vermoeidheid

(Ochtend)stijfheid

Inslaap- en doorslaapproblemen

De doorslaapproblemen komen vooral doordat je ’s nachts regelmatig wakker wordt van de pijn. Soms liggen ook angst of depressie aan de basis van je slaapproblemen: je ligt zo te piekeren dat je maar moeilijk kan inslapen.

Verergering van de pijn bij temperatuurschommelingen

Concentratiestoornissen, geheugenproblemen en moeilijkheden om uit je woorden te komen

Darmklachten

Diarree en constipatie wisselen zich af zonder aanwijsbare reden.

Hoofdpijn

Gevoelloosheid of juist tintelingen

Overgevoeligheid aan aanrakingen, geluid, geuren, licht…

Depressie en angst

 

Sommige mensen hebben ook last van:

Haaruitval

Pijn bij het plassen en blaasontstekingen

Overmatig zweten

Hartkloppingen

Rillingen

 

Wanneer je bovenstaande symptomen herkent, is het best een dokter te raadplegen. Hij zal via een uitsluitingsdiagnose kunnen vaststellen of je aan fibromyalgie lijdt. Misschien verwijst hij je wel door naar een reumatoloog, omdat deze meer ervaring heeft met de ziekte dan hijzelf.

Behandeling

De behandeling van fibromyalgie is erg persoonlijk. Elke persoon is gebaat bij een andere combinatie van behandelmethodes. De basis blijft echter hetzelfde: regelmatige lichaamsbeweging, vermindering van stress en beperkt medicijngebruik. Het is een balans tussen rust en beweging, tussen ontspanning en activiteit.

Informatie verstrekken

Dit kan gebeuren door een reumaconsulent of tijdens cognitieve gedragstherapie. Je krijgt in de eerste plaats informatie over de ziekte, maar je leert ook meer over de symptomen en hoe je deze zelf kunt beïnvloeden. Het versterkt de zelfredzaamheid van mensen met fibromyalgie.

Ismakogie

Dit is een westerse houdings- en bewegingsleer die zich richt op al je spieren tijdens dagdagelijkse bezigheden en werkzaamheden. De leer sluit erg goed aan bij de symptomen van fibromyalgie. Veel mensen ervaren dat ze weer plezier krijgen in bewegen, dat ze minder pijn hebben en energie halen uit lichaamsbeweging.

Ergotherapie

De ergotherapeut helpt je oplossingen bedenken om ondanks je symptomen alle activiteiten van het dagelijks leven, zoals douchen, koken of stofzuigen zelfstandig te blijven uitvoeren. Eventueel met gebruik van hulpmiddelen.

Psychotherapie

Je lichaam en geest beïnvloeden elkaar constant. Ze vormen samen één geheel en moeten dus ook beide behandeld worden. Als je psychisch welbevinden beter is, zal je je ook lichamelijk beter voelen. Anderzijds kunnen lichamelijke klachten leidden tot een negatiever zelfbeeld, een gespannen gevoel of depressie.

Wanneer je bijvoorbeeld leert om beter om te gaan met stress, zal je ook minder last hebben van opgespannen spieren ten gevolge van de stress.

Kuren

Een meerdaagse behandeling in een kuuroord kan erg ontspannend werken voor de spieren. Je volgt een combinatie van meerdere kuren. Dit kan een modderbad, een bad van kruiden, fysiotherapie, hydrotherapie, massage, manuele therapie, infrarood licht, een stoombad, warmtepakkingen… inhouden.

Fysiotherapie

Door te bewegen, ontstaat er een betere doorbloeding van je spieren en bindweefsel. De pijn en stijfheid zullen hierdoor verminderen. Fysiotherapie kan zowel in groep als individueel gevolgd worden.

Bewegingstherapie

Via geleidelijke conditietraining wordt je belastbaarheid opgetrokken. Hoe beter je conditie, hoe draaglijker je pijn wordt. Bovendien neemt je beweeglijkheid ook toe omdat je je spieren los houdt.

Dit kan bijvoorbeeld via aangepaste fitness, zoals medische fitness, low fitness of cardiofitness.

Mensendieck- en Cesartherapie

Deze vorm van therapie is maatwerk. Bij het samenstellen van de behandeling wordt er rekening gehouden met je dagelijks leven. Samen met je persoonlijke coach werk je aan je bewegingspatroon en aan een verbeterde houding.

Hydrotherapie

Dit zijn alle therapievormen waarbij je beweegt in warm water. Je kunt vlotter bewegen onder water omdat je minder spierkracht nodig hebt door de opwaartse druk van het water, bovendien verlicht de temperatuur van het water je pijn. Het water moet wel minstens 32°C zijn.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. Wel worden er soms geneesmiddelen voorgeschreven door je dokter ter bestrijding van je symptomen. Zo kan het nuttig zijn om af en toe pijnstillers, antidepressiva, spierontspanners, slaappilletjes… in te nemen. Overleg het gebruik ervan altijd eerst met je arts en doe niet aan zelfmedicatie. Bovendien is het niet aangeraden deze medicijnen langdurig te gebruiken, het zijn tijdelijke lapmiddeltjes om je door een zware periode heen te helpen.

Dieet

Een dieet waarbij je alcohol en cafeïne vermijdt kan soms helpen om je slaapproblemen te verminderen.

Bovendien vergroot je weerstand door een gezond voedingspatroon. Je zult merken dat je minder last hebt van de symptomen van fibromyalgie als je een sterker immuunsysteem hebt.

Alternatieve behandelingsmethodes

Het effect hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Je kan een behandeling uittesten en als je na een vijftal keer geen resultaat hebt, is het waarschijnlijk geen hulpmiddel voor jou. Sommige behandelingen moet je wel enkele maanden volhouden, maar daarover zal je zeker ingelicht worden door de persoon die je begeleidt.

Tai Chi Tao is een Chinese bewegingskunst waarbij je bewegingen hetzelfde ritme hebben als je ademhaling. Het doel is je geest en lichaam te ontspannen, je bloedcirculatie te bevorderen, de huid beter te doorbloeden en je gewrichten los te maken. Er bestaat een aangepaste vorm van deze therapie waarbij je de oefeningen zittend kunt uitvoeren.

Acupunctuur, acupressuur en shiatsu, ook allemaal uit de Chinese geneeskunde, werken naar een evenwicht tussen je yin en yang toe. Het eerste via naalden, de andere twee via massage van de huid.

Reiki is een Aziatische behandelingsvorm met handoplegging. Het is een soort massage die gebruikt wordt bij pijn en stijve spieren.

Bij reflexzonetherapie richt men zich op pijnbestrijding en ontspanning via de bewerking van speciale punten in je handen, voeten en oren.

Transcutane Elektrische Neurostimulatie (TENS) verhoogt via elektrische stimulatie je pijndrempel. 60% van de behandelde personen met fibromyalgie heeft er baat bij, maar het gebruik van het apparaat is niet zo eenvoudig.

Yoga zorgt voor een ontspannen lichaam en geest via de uitvoering van oefeningen. Je ademhaling is ook erg belangrijk bij deze therapie.

Homeopathische middelen, fytotherapie, kruidengeneeskunde en  natuurgeneeskunde gaan uit van de zelf genezende kracht van je lichaam. De behandelingen richten zich op meerdere sociale, psychische en lichamelijke componenten van je leven. Wees wel voorzichtig bij het gebruik van kruiden, want deze zijn niet altijd zo onschuldig. Ze kunnen in combinatie met je andere medicijnen foute reacties uitlokken en je symptomen misschien wel verergeren.

Er is wel geweten dat een hoog gedoseerd magnesiumsupplement heilzaam kan zijn voor mensen met fibromyalgie. Dit komt door zijn spierontspannende werking.

Haptotherapie leert je dan weer leven met en omgaan met je ziekte.

10 leefregels waarmee je fibromyalgie voor jezelf leefbaar kan maken

Ken je ziekte: begrijp wat er met je lichaam gebeurt.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ga zeker niet stilzitten. Stop wel tijdig, zodat je jezelf niet overbelast. Bouw een conditie op.

Blijf sociaal actief. De voldoening die je hieruit haalt, is de pijn die het veroorzaakt meer dan waard.

Verlicht de pijn via warmte, massage en rekoefeningen.

Neem een goede nachtrust: drink niet te veel voor je gaat slapen, ga op tijd slapen, slaap in een goed geventileerde kamer met een temperatuur van 15°C.

Probeer stress te vermijden.

Neem geen pijnstillers op regelmatige basis, enkel als het nodig is.

Verstop je niet achter je ziekte, gebruik ze niet als excuus.

Hoop niet steeds op een wonder, op een magisch geneesmiddel.

Accepteer je ziekte en sta er positief tegenover.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *