Menu +

Mazelen

MazelenMazelen of morbili is een uiterst besmettelijke kinderziekte. Het wordt veroorzaakt door het morbilivirus, ook wel mazelenvirus genoemd. De aandoening treft vooral kinderen tussen de twaalf maanden en zes jaar, maar ook volwassenen kunnen de mazelen krijgen.
De ziekte duurt ongeveer twee weken en gaat vanzelf weer over. Bij volwassenen zijn de symptomen wel veel ernstiger dan bij kinderen. Bovendien kunnen er bij zowel volwassenen als kinderen ernstige complicaties optreden, zoals een oorontsteking, longontsteking en zelfs hersenontsteking. Daarom worden de meeste kinderen gevaccineerd tegen de mazelen.  Wanneer je niet als kind gevaccineerd bent, raadt men aan om je te laten inenten voor je zwanger wordt. Dit omdat het mazelenvirus gevaarlijk is voor de foetus, het kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of een handicap bij je baby.

Het morbilivirus zit in je neus en keel. Het verspreidt zich via vervolgens de lucht wanneer je niest, hoest of praat. Je bent al besmettelijk vier dagen voor je zelf symptomen hebt en je blijft besmettelijk tot vijf dagen na het verschijnen van de eerste symptomen. Doordat het virus zich zo gemakkelijk verspreidt en doordat je het al kan doorgeven voordat je weet dat je ziek bent, is het een zeer besmettelijke aandoening die zich razendsnel verder zet.

Symptomen

De ziekte verloopt volgens een vast stramien: Eerst nestelt het mazelvirus zich in je luchtwegen. Dan infecteert het je lymfocyten. Deze geïnfecteerde lymfocyten komen in je bloedbaan terecht, waarna er rode vlekjes op je huid verschijnen.

De eerste ziekteverschijnselen lijken op deze van een stevige verkoudheid of van een griep:

Koorts

Futloosheid, geen zin om te spelen

Loopneus

Hoesten

Ontstoken ogen

De ogen kunnen rood zien en ontstoken zijn.

Daarna komen pas de vlekjes:

Rode vlekjes met witte stip op de binnenkant van de wangen

Deze vlekjes zijn typisch voor mazelen. Ze worden Koplik-vlekken genoemd.

Daarna:

Stijgende koorts

Licht jeukende, paarsrode vlekjes in het gezicht

 

Gevolgd door:

Licht jeukende, paarsrode vlekjes achter de oren

Licht jeukende, paarsrode vlekjes in de hals

 

Vervolgens:

Opnieuw stijgende koorts

Uitslag op de romp

Uitslag op de armen en benen

 

Tot slot:

Alle rode vlekken, zowel klein als groot, gaan over in één egale roodheid.

Behandeling

Er is geen behandeling tegen mazelen. Je kunt wel preventief gevaccineerd worden, maar eens je ziek bent, moet je gewoon uitzieken. Enkel bij complicaties zijn medicijnen of een ziekenhuisopname noodzakelijk. Soms schrijft de dokter wel geneesmiddelen voor om de symptomen, zoals de jeuk, te behandelen. Dit verhoogt het comfort van je kind en voorkomt dat je kind de wondjes openkrabt met littekentjes tot gevolg.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *