Menu +

Migraine

MigraineMigraine, hemicrania in het Latijns, betekent letterlijk ‘pijn in de helft van het hoofd’. Het is een neuro vasculaire aandoening waarbij door een neurale prikkeling de bloedvaten plots vernauwen en daarna weer verwijden. Dit stimuleert het centrale zenuwstelsel, wat tot overactiviteit in de hersenen leidt en pijn veroorzaakt.
Eigenlijk is migraine een zelf beschermend mechanisme van je lichaam om je te behoeden voor ziekte. Een verstoorde hormoonhuishouding, genetische aanleg, je constant zorgen maken… kunnen aan de basis van migraine liggen. Een precieze oorzaak is echter niet gekend.

Ongeveer 10% van de mensen heeft af en toe last van migraine. Opvallend is dat drie keer zoveel vrouwen dan mannen er last van hebben. Enkel tijdens de puberteit hebben jongens er meer last van dan meisjes. De eerste migraine aanval kan al op tienjarige leeftijd voorkomen.

Migraine is een ongeneeslijke aandoening. Enkel de symptomen kunnen behandeld worden. Vaak gaat men ook preventief behandelen, in een poging een migraine aanval te voorkomen. Gelukkig nemen bij de meeste mensen de aanvallen af na hun 45e levensjaar.

Er zijn twee soorten migraine: gewone en klassieke migraine. De gewone migraine komt zonder voorteken. Bij klassieke migraine heeft de zieke eerst last van een aura of van gevoelsstoornissen. Daarom noemt men het ook wel eens oftalmische of oogmigraine, naar het visueel aura dat eraan voorafgaat.

Symptomen gewone migraine

Aanvallen van hoofdpijn

Bonzende of kloppende hoofdpijn, vaak aan slechts één kant van je hoofd. Het kloppen loopt gelijkmatig met je hartslag. Dit komt omdat telkens je hart pompt, de druk op je bloedvaten even toeneemt, wat extra pijn veroorzaakt.

Overgevoelig aan licht

Overgevoelig aan geluid

Onmogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren

Een aanval duurt tussen de 4 en 72 uur

Symptomen klassieke migraine

Voorteken: aura of gevoelsstoornissen

Een visueel aura kan lichtflitsen, een troebel zicht of gedeeltelijk gezichtsverlies zijn. Gevoelsstoornissen zijn neurologische uitvalsverschijnselen. Je kunt een tintelend gevoel rond je mond krijgen of zelfs lichte verlammingsverschijnselen vertonen. Deze beperken zich vaak tot één kant van je lichaam, net zoals de hoofdpijn erna.

De aura en gevoelsstoornissen verdwijnen vanzelf weer, maar ze kunnen wel angstaanjagend zijn. Contacteer je arts bij ongerustheid, zodat hij kan vaststellen dat er niets ernstigs aan de hand is.

Andere mogelijke voortekenen: vrolijkheid, rusteloosheid, geïrriteerd zijn, kou hebben, oververmoeidheid, vochtophoping in je handen of enkels.

Hoofdpijn na het verdwijnen van de aura of gevoelsstoornis

Striemende, kloppende hoofdpijn, meestal aan één kant van je hoofd.

Minder pijn als je stil ligt, meer pijn bij beweging

Vooral bukken is erg pijnlijk.

Overgevoelig aan licht

Fotofobie genaamd.

Overgevoelig aan geluid

Fonofobie genaamd.

Overgevoelig aan geuren

Misselijkheid

Droge mond

Verminderd concentratievermogen

Voorkomen van een aanval

Aangezien migraine niet genezen kan worden, is een belangrijk deel van de behandeling het voorkomen van een nieuwe aanval. Dit kun je zelf doen ter preventie:

Vermijd factoren die in het verleden migraine uitgelokt hebben

Ontspanningstechnieken

Dit is een snelle en goedkope preventiemethode.

Biofeedbacktraining

Het is een soort van ontspanningstechniek. Je leert je eerst bewust worden van een organische functie en daarna leer je deze via ontspanningsoefeningen wijzigen.

Cognitieve therapie

Het vraagt meer tijd, maar heeft ook een bewezen langdurig preventief effect. Het leert je vooral omgaan met chronische pijn.

Acupunctuur

De preventieve werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Erin geloven is misschien wel belangrijker dan de behandeling op zich.

Neurostimulatie

Bij zeer ernstige migraine, kan er een apparaat geïmplanteerd worden om aanvallen te voorkomen.

Medicijnen

Er zijn meerdere medicijnen beschikbaar ter preventie van een migraine aanval. Bespreek de inname hiervan altijd met je arts.

Behandeling van een migraine aanval

Neem je rust, probeer je slaapritme te herstellen.

Ga in een donkere, rustige kamer liggen.

Leg koude, natte washandjes op je voorhoofd en slapen.

Drink koude, zwarte koffie

Medicijnen

Neem eerst een middel tegen braken in en pas een half uur later een pijnstiller. Anders is de kans groot dat je de pijnstiller weer uitbraakt voor hij zijn werk kan doen.

Enkele extraatjes:

Endocriene migraine therapie (EMT)

Deze behandeling richt zich op je hormoonhuishouding, één van de oorzaken van migraine. Tien tot vijftien sessies van een half uur zouden je kunnen genezen van migraine.

Hart- of longoperaties

Soms verbetert of verdwijnt migraine ook na een hart- of longoperatie. Toch worden deze operaties niet uitgevoerd met het wegnemen van de migraine als doel, het is vooral een aangename bijwerking.
Blog

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

Zo kun je overgangsklachten verminderen

overgangsklachten verminderen

De overgang kan diverse klachten veroorzaken. Van opvliegers tot nachtzweten, somberheid tot stemmingswisseling en een extra droge huid. Dit natuurlijke proces kun je niet uitstellen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips.  Voldoende beweging Door genoeg te bewegen kun je […]

Waar moet je in de winter goed op letten qua gezondheid?

ziek

De winter is hét seizoen bij uitstek voor verkoudheden, griep, keelontstekingen en opgezette klieren in de hals. De meeste van die aandoeningen worden door virussen veroorzaakt. En dus zijn antibiotica volkomen nutteloos. Gelukkig kunnen rust en gezonde voeding de symptomen verzachten. In dit artikel geven we enkele tips om de winter gezond en fit door […]

Artritis vs. Artrose: de verschillen die het waard zijn om te weten!

Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen.   Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

 
Loading...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *