Migraine
Migraine, hemicrania in het Latijns, betekent letterlijk ‘pijn in de helft van het hoofd’. Het is een neuro vasculaire aandoening waarbij door een neurale prikkeling de bloedvaten plots vernauwen en daarna weer verwijden. Dit stimuleert het centrale zenuwstelsel, wat tot overactiviteit in de hersenen leidt en pijn veroorzaakt.
Eigenlijk is migraine een zelf beschermend mechanisme van je lichaam om je te behoeden voor ziekte. Een verstoorde hormoonhuishouding, genetische aanleg, je constant zorgen maken… kunnen aan de basis van migraine liggen. Een precieze oorzaak is echter niet gekend.
Ongeveer 10% van de mensen heeft af en toe last van migraine. Opvallend is dat drie keer zoveel vrouwen dan mannen er last van hebben. Enkel tijdens de puberteit hebben jongens er meer last van dan meisjes. De eerste migraine aanval kan al op tienjarige leeftijd voorkomen.
Migraine is een ongeneeslijke aandoening. Enkel de symptomen kunnen behandeld worden. Vaak gaat men ook preventief behandelen, in een poging een migraine aanval te voorkomen. Gelukkig nemen bij de meeste mensen de aanvallen af na hun 45e levensjaar.
Er zijn twee soorten migraine: gewone en klassieke migraine. De gewone migraine komt zonder voorteken. Bij klassieke migraine heeft de zieke eerst last van een aura of van gevoelsstoornissen. Daarom noemt men het ook wel eens oftalmische of oogmigraine, naar het visueel aura dat eraan voorafgaat.
Symptomen gewone migraine
Aanvallen van hoofdpijn
Bonzende of kloppende hoofdpijn, vaak aan slechts één kant van je hoofd. Het kloppen loopt gelijkmatig met je hartslag. Dit komt omdat telkens je hart pompt, de druk op je bloedvaten even toeneemt, wat extra pijn veroorzaakt.
Overgevoelig aan licht
Overgevoelig aan geluid
Onmogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren
Een aanval duurt tussen de 4 en 72 uur
Symptomen klassieke migraine
Voorteken: aura of gevoelsstoornissen
Een visueel aura kan lichtflitsen, een troebel zicht of gedeeltelijk gezichtsverlies zijn. Gevoelsstoornissen zijn neurologische uitvalsverschijnselen. Je kunt een tintelend gevoel rond je mond krijgen of zelfs lichte verlammingsverschijnselen vertonen. Deze beperken zich vaak tot één kant van je lichaam, net zoals de hoofdpijn erna.
De aura en gevoelsstoornissen verdwijnen vanzelf weer, maar ze kunnen wel angstaanjagend zijn. Contacteer je arts bij ongerustheid, zodat hij kan vaststellen dat er niets ernstigs aan de hand is.
Andere mogelijke voortekenen: vrolijkheid, rusteloosheid, geïrriteerd zijn, kou hebben, oververmoeidheid, vochtophoping in je handen of enkels.
Hoofdpijn na het verdwijnen van de aura of gevoelsstoornis
Striemende, kloppende hoofdpijn, meestal aan één kant van je hoofd.
Minder pijn als je stil ligt, meer pijn bij beweging
Vooral bukken is erg pijnlijk.
Overgevoelig aan licht
Fotofobie genaamd.
Overgevoelig aan geluid
Fonofobie genaamd.
Overgevoelig aan geuren
Misselijkheid
Droge mond
Verminderd concentratievermogen
Voorkomen van een aanval
Aangezien migraine niet genezen kan worden, is een belangrijk deel van de behandeling het voorkomen van een nieuwe aanval. Dit kun je zelf doen ter preventie:
Vermijd factoren die in het verleden migraine uitgelokt hebben
Ontspanningstechnieken
Dit is een snelle en goedkope preventiemethode.
Biofeedbacktraining
Het is een soort van ontspanningstechniek. Je leert je eerst bewust worden van een organische functie en daarna leer je deze via ontspanningsoefeningen wijzigen.
Cognitieve therapie
Het vraagt meer tijd, maar heeft ook een bewezen langdurig preventief effect. Het leert je vooral omgaan met chronische pijn.
Acupunctuur
De preventieve werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Erin geloven is misschien wel belangrijker dan de behandeling op zich.
Neurostimulatie
Bij zeer ernstige migraine, kan er een apparaat geïmplanteerd worden om aanvallen te voorkomen.
Medicijnen
Er zijn meerdere medicijnen beschikbaar ter preventie van een migraine aanval. Bespreek de inname hiervan altijd met je arts.
Behandeling van een migraine aanval
Neem je rust, probeer je slaapritme te herstellen.
Ga in een donkere, rustige kamer liggen.
Leg koude, natte washandjes op je voorhoofd en slapen.
Drink koude, zwarte koffie
Medicijnen
Neem eerst een middel tegen braken in en pas een half uur later een pijnstiller. Anders is de kans groot dat je de pijnstiller weer uitbraakt voor hij zijn werk kan doen.
Enkele extraatjes:
Endocriene migraine therapie (EMT)
Deze behandeling richt zich op je hormoonhuishouding, één van de oorzaken van migraine. Tien tot vijftien sessies van een half uur zouden je kunnen genezen van migraine.
Hart- of longoperaties
Soms verbetert of verdwijnt migraine ook na een hart- of longoperatie. Toch worden deze operaties niet uitgevoerd met het wegnemen van de migraine als doel, het is vooral een aangename bijwerking.
Blog
De winter is hét seizoen bij uitstek voor verkoudheden, griep, keelontstekingen en opgezette klieren in de hals. De meeste van die aandoeningen worden door virussen veroorzaakt. En dus zijn antibiotica volkomen nutteloos. Gelukkig kunnen rust en gezonde voeding de symptomen verzachten. In dit artikel geven we enkele tips om de winter gezond en fit door […]
Wat zijn artrose en artritis? Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beide beïnvloeden je botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze hebben ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide aandoeningen. Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in je […]
De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel. Elke processierups telt vele […]
Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]
Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]