Menu +

Zwangerschap

ZwangerschapZwanger… Of toch niet? Oke, zwangerschap is geen ziekte, maar je kan wel erg veel last hebben van de symptomen.

Elk lichaam is anders, elke vrouw reageert anders en elke zwangerschap verloopt anders! Je kan zwanger zijn zonder één van deze symptomen waar te nemen of je kunt last hebben van allemaal.




Het is zelfs waarschijnlijk dat je tijdens je tweede of derde zwangerschap te kampen krijgt met heel andere symptomen dan tijdens een eerdere zwangerschap. Bovendien kunnen deze symptomen ook een signaal zijn voor iets anders. Vele ervan kunnen ook wijzen op een naderende menstruatie, een verkoudheid, een griep, oververmoeidheid, depressie…

Als je een aantal symptomen hieronder herkent, kun je een zwangerschapstest gaan kopen. Deze kan je al vanaf tien dagen na de bevruchting vertellen of je zwanger bent. Daarna maak je best een afspraak bij de huisarts voor een bloedproef, want alleen het resultaat hiervan is 100% betrouwbaar.

De zwangerschapssymptomen zijn een gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam. Je hormoonspiegel is ontregeld en dit veroorzaakt de lichamelijke gewaarwordingen die hieronder beschreven staan. De meeste symptomen verdwijnen gelukkig spontaan na de derde zwangerschapsmaand.

Licht bloedverlies en kramp

Het eerste symptoom dat je kan waarnemen vindt vier tot twaalf dagen na de bevruchting plaats. De bevruchte eicel nestelt zich dan in in de baarmoederwand. Dit kan gepaard gaan met krampen en licht bloedverlies. Het bloed komt dan van een gescheurd bloedvaatje en kan geen kwaad voor het verdere verloop van de zwangerschap.

Witte, melkachtige afscheiding

Vrijwel onmiddellijk na de bevruchting verdikt de baarmoederwand. Dit is om ervoor te zorgen dat het embryo voldoende plaats heeft om zich in te nestelen. Gedurende de ganse zwangerschap zal een vrouw last hebben van deze witte, melkachtige afscheiding. Zolang deze niet onaangenaam ruikt en er geen jeukerig gevoel mee gepaard gaat, kan dit geen kwaad. Het helpt zelfs de vagina vrij van schadelijke bacteriën te houden.

Het uitblijven of verminderen van je menstruatie

Dit symptoom is voor veel vrouwen een duidelijk signaal dat ze mogelijks zwanger zijn. Gedurende de zwangerschap zullen de meeste vrouwen niet menstrueren. Een aantal blijven echter wel gewoon maandelijks last hebben van bloedverlies. Dit is dan vaak wel een kortere en minder hevige periode dan voor hun zwangerschap.

Opgezwollen en gevoelige borsten

Al een week na de bevruchting kunnen je borsten opzwellen en gespannen aanvoelen. Sommige vrouwen zullen merken dat de aders op hun borsten veel beter zichtbaar worden. Verder kan het aanraken van je borsten als pijnlijk ervaren worden. Tot slot kunnen ook de tepels overgevoelig zijn. Dit alles wordt veroorzaakt door de aanmaak van het hCG-hormoon, ook wel zwangerschapshormoon genoemd. Je borsten zullen de ganse zwangerschap lang veranderen, maar gelukkig blijven ze doorgaans geen negen maanden lang pijnlijk of overgevoelig.

Je tepelhof wordt donkerder en groter

Je borsten zullen niet alleen groter en gevoeliger worden, maar ook je tepelhof verandert in deze periode. De huid rondom je tepel wordt donkerder en de cirkel wordt ook groter. Deze verandering is mede veroorzaakt door de aanmaak van het hCG-hormoon en start dus al één week na de bevruchting.

Hoofdpijn

Door je veranderende hormoonhuishouding kun je last krijgen van hoofdpijn. De hoeveelheid zwangerschapshormoon in je lichaam verdubbelt de eerste weken van de zwangerschap elke twee dagen! Je lichaam moet wennen aan deze nieuwe waarden en dit kan gepaard gaan met hoofdpijn. Veel rust en veel water drinken helpen de hoofdpijn verminderen.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Niet alleen tijdens je ovulatie, maar ook daarna blijft je basale lichaamstemperatuur (gemeten als je net wakker bent) hoger dan normaal. Dit komt door de verhoogde hoeveelheid progesteron in je bloed.

Buikpijn of een opgezette buik

Net zoals bij een naderende menstruatie, kan ook zwangerschap buikpijn veroorzaken. Wanneer dit kort na de bevruchting is, is de oorzaak waarschijnlijk de innesteling van het embryo in de baarmoederwand. Niet lang daarna kunnen je darmen beginnen opzetten, waardoor je meteen een opgezette buik krijgt. Je darmen zijn zich aan het aanpassen om plek te maken voor je groeiende baarmoeder. De groei van je baarmoeder kan op zich ook weer krampen veroorzaken. Tot slot is er dan nog de bandenpijn: de banden aan je baarmoeder rekken uit naarmate je baarmoeder groeit. Dit uitrekken kan ook buikpijn veroorzaken.

Misselijkheid

De meeste vrouwen zijn in het begin van hun zwangerschap misselijk. Dit kan gaan van een licht gevoel van onbehagen, tot echt ziek zijn en overgeven. De misselijkheid kan starten vanaf de vierde zwangerschapsweek, maar de meeste vrouwen krijgen er last van rond de zesde week. Er wordt vaak gesproken over ‘ochtendmisselijkheid’, toch kan dit op elk moment van de dag plaatsvinden. Gelukkig neemt dit symptoom geleidelijk aan af in de vierde zwangerschapsmaand. Dat komt doordat het veroorzaakt wordt door de aanmaak van het hCG –hormoon. Het hormoon bereikt zijn hoogste waarde rond de tiende zwangerschapsweek en zakt weer in waarde vanaf de zestiende week.
Blijf in de tussentijd zo gezond en gevarieerd mogelijk eten, om je baby alle nodige voedingsstoffen te bezorgen. Hou je maaltijden wel licht en klein. Het is beter een keertje vaker te eten dan drie zware maaltijden te verorberen op een dag.

Veranderend eetpatroon en een hongergevoel

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen dat ze plots zin hebben in andere gerechten. Hun lievelingsgerecht smaakt hen ineens niet meer, ze worden al misselijk als ze nog maar denken aan koffie, ze eten plots graag aardbeien terwijl ze die voorheen niet lusten… Vooral zoete en zoute snacks zijn erg in trek bij zwangere vrouwen.

Flauwvallen of duizelig zijn

Door je zwangerschap verandert er ook veel in je bloedvatenstelsel. Je bloedvaten zetten uit, je maakt meer bloed aan, je bloeddruk kan dalen en je groeiende baarmoeder drukt tegen de aders in je benen. Hierdoor kun je je soms licht in het hoofd voelen.

Lage rugpijn

Net zoals bij je menstruatie, kan ook het begin van de zwangerschap een zeurende pijn in je rug veroorzaken. Deze pijn kan zelfs aanhouden of erger worden naarmate je gewicht toeneemt gedurende de zwangerschap.

Stemmingswisselingen

Mogelijks spreekt je partner je hierop aan nog voor je er zelf erg in hebt. Door je veranderende hormoonspiegel, is je humeur wisselvallig. Je kan prikkelbaar, overdreven emotioneel, depressief… zijn tijdens je zwangerschap. Je omgeving zal hier vaak sneller iets van merken dan jijzelf.

Vermoeidheid

Gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap is een zwangere vrouw vaak erg moe. Je zult merken dat je zomaar in slaap valt voor de televisie, dat je midden in de dag zin hebt in een dutje of dat je ’s morgens niet goed uit bed geraakt. Dit komt onder meer door de verhoogde hoeveelheid progesteron in je lichaam. Verder kan de vermoeidheid ook een gevolg zijn van een lagere bloeddruk, een verlaagd niveau van je bloedsuikerspiegel en een boost in de bloedproductie. Een zwangere vrouw maakt maar liefst één liter extra bloed aan voor haar baby!
Zorg voor een gevarieerde voeding met voldoende ijzer en eiwitten om je de dag door te helpen.

Vaker gaan plassen

Vanaf de achtste zwangerschapsweek moeten veel vrouwen vaker gaan plassen. Dit wordt in het begin van de zwangerschap veroorzaakt door hormonale veranderingen. Later in de zwangerschap komt het doordat je baarmoeder groeit. Ze zal dan tegen je blaas drukken, wat het gevoel geeft dat je moet gaan plassen. Bovendien is de inhoud van je blaas ook kleiner, omdat ze plaats moet opofferen voor je groeiende baarmoeder.

Constipatie

Je lichaam gaat extra vitaminen en voedingsstoffen aan je eten onttrekken om de baby te helpen groeien. Om dit te kunnen doen, zal je eten minder snel doorheen je maag- en darmstelsel reizen. Het hormoon progesteron vertraagt je hele spijsvertering hiervoor. Dit kan constipatie veroorzaken. Het is daarom verstandig om veel water te drinken, voldoende te bewegen en vezelrijk te eten.

Een metaalsmaak in je mond

Dit symptoom hoor je vooral bij een eerste zwangerschap.

Brandend maagzuur

Het maagzuur wordt enerzijds veroorzaakt doordat je baarmoeder opgezet is en alles naar boven duwt. Anderzijds komt het doordat tijdens de zwangerschap je spijsvertering trager verloopt en er dus langer eten in je maag zit, waardoor je meer maagzuur aanmaakt.

Overvloedig speeksel

De hormonale veranderingen zorgen er ook voor dat je speekselklieren harder werken in het eerste trimester van de zwangerschap. Je zal dan dus meer speeksel aanmaken.

Overgevoeligheid voor geuren

Veel vrouwen ruiken beter en sterker tijdens hun zwangerschap. Dit kan tot resultaat hebben dat je plots misselijk wordt van een tas koffie of van de parfum van je collega.

Je ‘zesde zintuig’

Sommige vrouwen ‘voelen’ gewoon dat ze zwanger zijn. Nog voor ze last hebben van bovengenoemde symptomen, weten ze al dat ze zwanger zijn.

 

Zwanger of niet?

Wanneer je vermoedt dat je zwanger bent, koop dan zeker een zwangerschapstest of ga naar de arts voor een bloedproef. Op die manier ben je zeker dat je symptomen geen andere oorzaak hebben.

En dames, probeer ondanks alle vervelende zwangerschapskwaaltjes toch vooral te genieten van deze periode. Er groeit nieuw leven in je buik!




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *