Menu +

Blaasontsteking

Blaasontsteking ziekte
Een blaasontsteking of cystitis is een vrij onschuldige aandoening indien ze correct behandeld wordt. Het is vooral een vrouwenkwaal waarbij het slijmvlies in de blaas besmet is door bacteriën, meestal door de Escherichia Coli (E-Coli) bacterie. Het blaasslijmvlies ontsteekt wanneer de bacteriën zich vasthechten aan de wand van je blaas.
Waarom is het vooral een vrouwenkwaal?

De urinebuis van vrouwen is veel korter dan die van mannen (3cm in plaats van 14cm), verder ligt bij vrouwen de aars ook dichter bij de opening van de urinebuis. De vagina ligt tot slot vlak bij de urinebuis. Bacteriën kunnen daardoor erg gemakkelijk vanuit de darmen of vagina in de urinebuis terecht komen en zo gaan koloniseren in de blaas. Bovendien hebben vrouwen die seksueel actief zijn, zwangere vrouwen en vrouwen in hun menopauze een verhoogde kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Bij seksuele activiteit kunnen de bacteriën vanuit de vagina richting de urinebuis geduwd worden. Vrouwen in hun menopauze maken dan weer meer oestrogeen aan waardoor hun vaginaal slijmvlies vatbaarder is voor bacteriën, terwijl het slijmvlies in de urinebuis juist dunner wordt. Eén op drie vrouwen heeft wel eens last van een blaasontsteking, terwijl mannen zelden een blaasontsteking hebben.

Symptomen…

Een voortdurende aandrang om te plassen

Slechts kleine hoeveelheden urine tegelijk kunnen plassen

Je urine heeft een onaangename geur

Een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen

Troebele urine

Bloed in de urine of roze afscheiding bij het plassen

Pijn in de onderbuik

Lichte temperatuursverhoging (geen koorts)

Behandeling

Raadpleeg steeds je dokter wanneer je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt. Wanneer de ontsteking niet behandeld wordt, vergroot het risico op complicaties of op een ergere ontsteking aan de nieren.

Zeker zwangere vrouwen, kinderen en mannen moeten onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts. Bij zwangere vrouwen is er mogelijks een risico op vroeggeboorte. Terwijl er bij kinderen en mannen vooral gecontroleerd zal worden of er geen anatomische afwijking aan de basis van de blaasontsteking ligt.

Wanneer je naar de dokter gaat, neem dan alvast een urinemonster mee. Bij de apotheker kun je een steriel potje kopen om je plas in te bewaren. Probeer vooral het middelste deel van je urine op te vangen: plas eerst even naast het potje, dan erin en uiteindelijk nog wat naast het potje. Als je niet onmiddellijk bij de arts terecht kan, bewaar dan de urine in de koelkast. Hier blijft hij 24 uur goed voor onderzoek.

Antibiotica

Een normale blaasontsteking, zonder complicaties, zal doorgaans met een korte antibioticakuur genezen worden.

Pijnstillers

Soms schrijft de dokter ook pijnstillers voor om het plassen te vergemakkelijken. Want als je door de pijn je blaas niet volledig leeg plast, wordt de infectie in stand gehouden.

Veel drinken

Hierdoor moet je vaker plassen en worden de bacteriën regelmatiger weggespoeld.

Alle urine goed uitplassen

Haast je niet als je naar het toilet gaat. Neem de tijd om het laatste restje urine goed uit te plassen, want net in dit restje groeien de bacteriën snel.

Altijd plassen voor je naar bed gaat en na geslachtsgemeenschap

Door te plassen na geslachtsgemeenschap ga je de bacteriën die tijdens de daad in je urinebuis zijn geduwd weer verwijderen.

Drinken van veenbessensap

Het sap maakt de urine zuurder en/of de wanden van de blaas glibberiger. Op die manier zullen de bacteriën sneller uitgewaterd worden.

Vitamine D

Het effect hiervan is niet bewezen, maar het wordt soms extra ingenomen bij een blaasontsteking.

Het vermijden van geslachtsgemeenschap

Wanneer je een blaasontsteking hebt, wordt het afgeraden om geslachtsgemeenschap te hebben. Niet alleen omdat het pijnlijk kan zijn, maar ook omdat het de blaasontsteking in stand kan houden of zelfs verergeren.

Voorkomen van een blaasontsteking

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je vorige blaasontsteking volledig genezen is. De bacteriën zijn hardnekkig: ze hechten zich vast met kleine haartjes aan de blaaswand en urineweg. Vervolgens nestelen ze zich in de cellen die ze daar vinden. Eens ze in deze cellen zitten, zijn ze vaak immuun voor de natuurlijke afweermechanismen van je lichaam en voor antibiotica. De ontsteking zal dan telkens opnieuw de kop op steken.

Ook nierstenen en aangeboren afwijkingen kunnen aan de basis van een blaasontsteking liggen. De preventieve maatregelen zullen ook in dat geval geen effect hebben.

Veel drinken

Drink minimum 1,5 tot 2L per dag. Urine afdrijvende medicatie helpt echter niet.

Plas altijd voor het slapen gaan

Plas steeds na seksueel contact

Plas je blaas volledig leeg

Gebruik geen pessarium

Een goede hygiëne van het onderlichaam

Een correcte hygiëne wil zeggen je dagelijks wassen met water. Het gebruik van zeep of intieme sprays wordt dan weer afgeraden. Deze verstoren de natuurlijke zuurtegraad in de vagina waardoor bacteriën juist sneller kunnen groeien.

Veeg met toiletpapier steeds van voor naar achter

Dus van je urinebuis naar je aars toe. Zo wrijf je geen bacteriën in de urinebuis.

Draag geen te strakke broeken

Deze creëren een broeierig klimaat waarin bacteriën goed kunnen ontwikkelen en groeien. De lengte van je rok of broek heeft dan weer geen invloed op het ontstaan van een blaasontsteking. De oorzaak is namelijk een bacterie en geen koude.

Draag geen slipjes van synthetisch materiaal

Dit is een broeihaard voor bacteriën.

Drink dagelijks veenbessensap of vitamine C

Het sap maakt de urine zuurder en/of de wanden van de blaas glibberiger. Op die manier zullen de bacteriën sneller uitgewaterd worden.

Hoewel de werking van veenbessensap wetenschappelijk bewezen is, kan er geen eenduidige verklaring voor gegeven worden.

Bosbessenthee, witte dovenetelthee of berkenthee drinken

De desinfecterende werking hiervan is niet bewezen, maar het kan alleszins geen kwaad om dagelijks één tot twee tassen kruidenthee te drinken. Als het niet helpt ter preventie van een blaasontsteking, heb je tenminste je dagelijkse vochtopname verhoogt. Hierdoor stijgt dan weer je urineproduc
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *