Menu +

Griep

Griep ziekteGriep of influenza wordt alleen maar veroorzaakt door het influenzavirus. Er zijn echter wel enorm veel verschillende types van dit virus, onderverdeeld in drie klassen: A, B en C. Elk jaar komen er nieuwe soorten van dit virus bij.

Het influenzavirus infecteert de bovenste luchtwegen: neus, keel en longen. Daardoor wordt het vaak verward met een verkoudheid. Nochtans is griep veel ernstiger. Bij influenza heb je een acute virale infectie van de luchtwegen waarbij de ziektesymptomen erg uitgesproken zijn doordat het neusslijmvlies, de keelholte en het oogbindvlies ontstoken zijn. Deze symptomen zijn niet te vergelijken met die van een verkoudheid met temperatuursverhoging.
Infleunza is seizoensgebonden: het komt enkel in de herfst- en winterperiode voor. De griep is bijzonder besmettelijk en treft elk jaar een grote groep mensen. Voor het overgrote deel van de getroffen mensen is het een goedaardige aandoening die uit zichzelf geneest na één tot drie weken. Wanneer een 65-plusser, een zuigeling, een zwangere vrouw, een persoon met een verminderde weerstand of chronische aandoening de griep krijgt, kan dit echter wel ernstige gevolgen en zelfs de dood tot gevolg hebben. Zij moeten goed opgevolgd worden door hun huisarts.

Griep wordt verspreid via vochtdruppeltjes uit de mond en neus. Bij niezen of hoesten vliegen deze druppeltjes tot wel twee meter ver en ze blijven vier uur leven op harde oppervlakken. Elk druppeltje dat in contact komt met een andere persoon, kan deze besmetten. Wanneer je ziek bent, houd dan altijd een zakdoek in de buurt om je mond en neus te bedekken als je moet niezen of hoesten. Wanneer je in contact komt met een zieke, was je best vaak je handen met zeep en water. Poets ook regelmatig alle harde oppervlakken met water en schoonmaakmiddel. Probeer tot slot zo weinig mogelijk met je handen aan je ogen of mond te komen.

Je kan jaarlijks een griepvaccinatie gaan halen bij de huisarts. Deze beschermt je tegen de normale seizoensgriep die het komende jaar verwacht wordt. Deze vaccinatie is meteen de enige effectieve vorm van preventie. Griep is zo besmettelijk dat elke andere preventieve maatregel maar een kleine kans op slagen heeft.

Symptomen

Griepsymptomen komen erg snel opzetten. Ze overvallen je meestal.

Koorts

Koude rillingen

Hoofdpijn

Keelpijn

Hoesten

Dit is meestal een droge hoest.

Spierpijn

Verstopte neus of loopneus

Pijn aan de ledematen en gewrichtspijn

Vermoeidheid

Gebrek aan eetlust

Algemeen gevoel van zwakte

 

Wanneer je tot een risicogroep behoort of je bemerkt onderstaande symptomen, moet je zeker naar de dokter gaan:

De koorts duurt langer dan vier dagen.

Je krijgt opnieuw koorts, nadat deze even verdwenen was.

Je hoest veel slijm op.

Je bent kortademig.

Ademhalen doet pijn.

Je hebt last van symptomen die hierboven niet beschreven staan.

Behandeling

In de meeste gevallen is er geen behandeling van de griep nodig. Je eigen immuunsysteem zal deze ziekte overwinnen. Om je lichaam te helpen vechten tegen het influenzavirus, dien je wel goed voor jezelf te zorgen:

Slaap in een goed verluchte kamer.

Eet gezond

Drink voldoende

Doordat slikken pijnlijk is, vergeet je gemakkelijk om voldoende te drinken. Je hebt echter wel veel vocht nodig om je lichaam te helpen vechten tegen het virus. Bovendien moet je bij koorts altijd voldoende drinken om niet uit te drogen.

Rust voldoende

Het is niet nodig om de ganse dag in bed te blijven. Je mag gerust kleine taakjes uitvoeren, maar stop op tijd en stond om even te rusten. Je mag ook buitenshuis gaan, maar kleed je dan wel goed aan.

Enkel koortswerende middelen als het noodzakelijk is

Koorts hoeft niet onderdrukt te worden. Het is een natuurlijke reactie wanneer je lichaam vecht tegen een virale infectie. Enkel als de koorts hinderlijk is of als je veel last hebt van hoofd- of spierpijn, kun je een koortswerend middel innemen.

Palmitoylethanolamide

Dit is een voedingssupplement waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de genezing van het griepvirus bespoedigt.

Geen hoestsiroop

Een slokje water of zuigen op een snoepje kan ook helpen tegen de hinderlijke hoest. Hoestsiroop innemen is niet nuttig bij een griep.

Geen antivirale middelen

De kosten hiervan wegen niet op tegen het effect van het geneesmiddel. Antivirale geneesmiddelen zijn duur en kunnen enkel de ziektesymptomen met 24 tot 36 uur verkorten wanneer ze binnen de 48 uur na het ontstaan van de eerste symptomen ingenomen worden. Bovendien hebben veel antivirale geneesmiddelen onaangename bijwerkingen.

Geen antibiotica

Antibiotica heeft geen zin bij influenza.

Wanneer je goed voor jezelf zorgt, verdwijnen de koorts en pijn meestal na twee tot vier dagen. Vijf tot zeven dagen na de aanvang van de ziekte zal je bijna genezen zijn. Het hoesten en een algemeen gevoel van slapte kunnen echter nog wel een tweetal weken langer aanhouden.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *