Menu +

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking ziekteHersenvliesontsteking of meningitis is een besmettelijke aandoening waarbij de hersenvliezen rondom je hersenen of ruggenmerg ontstoken zijn.

Meningitis kan veroorzaakt worden door een bacterie, een virus of een parasiet. Een virale infectie is niet zo ernstig. De patiënt geneest meestal uit zichzelf na een tweetal weken. Een bacteriële infectie daarentegen is zeer ernstig. Wanneer er niet onmiddellijk een antibioticakuur opgestart wordt, kunnen er zeer ernstige complicaties optreden, zoals doofheid of verlamming van armen of benen. Mogelijks sterft men zelfs. Bij baby’s en volwassenen is tot 30% kans dat ze overlijden ten gevolge van een bacteriële hersenvliesontsteking. Bij kinderen is de kans slechts 2%.
De bacteriën die meningitis kunnen veroorzaken, zitten bij veel mensen standaard in hun neusslijmvlies. Toch worden zij niet ziek, slechts een enkeling krijgt effectief een hersenvliesontsteking. Wanneer iemand hoest, niest of praat kunnen de bacteriën overgedragen worden op een ander persoon. De kans op besmetting is wel erg klein. Wanneer de bacterie in je lichaam terecht komt, zetten ze zich via je bloed op je hersenvliezen. In de winter en lente ziet men de meeste gevallen van meningitis.

Vooral kinderen, jongeren en mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor hersenvliesontsteking. Bovendien is er ook een verhoogde kans op meningitis bij mensen met een cochleair implantaat.

Symptomen

Bij een bacteriële besmetting kunnen de symptomen erg snel optreden, op amper twaalf uur tijd kan de ziekte zeer ernstig worden. Wanneer je bij jezelf of je kinderen meerdere symptomen opmerkt die op hersenvliesontsteking kunnen wijzen, contacteer je onmiddellijk je dokter. Wanneer je nekstijfheid, luierpijn, huidbloedinkjes of flauwvallen in combinatie met hoge koorts opmerkt, bel je onmiddellijk 112 of rij je naar de spoedgevallendienst!

Bij een baby (van minder dan zes maanden):

Lusteloosheid

Kreunen

Niet meer willen drinken of erg apathisch en lui drinken

Bleekheid

Bol staan van de fontanellen

Koud aanvoelende benen en armen

Dit ondanks de koorts.

Pijn bij het verschonen

Wanneer je een nieuwe luier aandoet, moet je de beentjes opheffen. Dit doet pijn bij de baby. Deze luierpijn is een typisch symptoom bij baby’s, zoals nekpijn dat bij oudere kinderen en volwassenen is. Het is tevens één van de symptomen die later optreedt, dus ga onmiddellijk naar de spoedafdeling als je dit opmerkt!

Baby’s hebben vaak geen koorts en soms zelfs een verlaagde temperatuur

 

Bij kinderen:

Prikkelbaarheid

Lichamelijke zwakte

Niet gepakt willen worden

Hoge koorts

Koude handen en voeten

Dit ondanks de koorts.

Pijn in de benen

Vooral bij het rechtstaan of tijdens het lopen.

Bleekheid

Met hun voet niet meer tot aan hun kin kunnen

 

Bij jongeren en volwassenen:

Nekstijfheid

Het is vooral pijnlijk om je kin naar je borst toe te bewegen.

Dit is een symptoom dat pas later in de ziekte optreedt, aarzel niet meer en contacteer onmiddellijk een dokter of ga naar de dichtstbijzijnde spoedgevallendienst!

Hoge koorts

Je erg zwak voelen

Spierpijn

Gewrichtspijn

Braken

Misselijkheid

Flauwvallen

Duizeligheid

Koude rillingen

Verminderde eetlust

Lichtschuwheid

Overgevoeligheid aan geluid

Sufheid

Hoofdpijn

Een zeer heftige en aanhoudende pijn die erger wordt wanneer je je hoofd horizontaal schudt.

Puntbloedinkjes

Kleine bloedingen in de vorm van een punt, ook wel petechiën genaamd. Ze verbleken niet wanneer je er met glas op duwt. Na een tijdje gaan de puntbloedinkjes over in paarse vlekken en nog later in blauwe plekken.

Dit is een ook symptoom dat vrij laat optreedt. Ga onmiddellijk naar de spoedafdeling wanneer je zulke bloedingen opmerkt!

Je knieën niet meer volledig kunnen strekken

Wanneer je je hoofd voorover buigt, worden je benen onwillekeurig opgetrokken

Behandeling

Antibiotica

Een virale besmetting geneest uit zichzelf, maar een bacteriële besmetting moet onmiddellijk behandeld worden. Omdat de symptomen hetzelfde zijn, kan er enkel door het labo vastgesteld worden wat de oorzaak is van de meningitis. Dit duurt echter te lang, want een bacteriële infectie kan op zeer korte tijd tot ernstige handicaps of zelfs tot de dood leiden. Daarom wordt er na het stellen van de diagnose hersenvliesontsteking onmiddellijk een antibioticakuur opgestart. Wanneer achteraf blijkt dat het om een virale ontsteking gaat, wordt de kuur gewoon stopgezet. Hij heeft dan namelijk geen enkele zin. Ook het preventief innemen van antibiotica nadat je in contact bent gekomen met een zieke persoon is niet nuttig. Enkel voor familieleden kan dit betekenisvol zijn. Voor alle anderen is de kans statisch gezien erg klein dat ze besmet zijn. Onder publieke druk wordt er soms wel een grootscheepse medicinale behandeling op poten gezet waarbij iedereen die in contact is geweest met de zieke behandeld wordt.

Homeopathie

Soms wordt er naast een antibioticakuur ook een homeopathische behandeling gegeven. Het is dan een aanvulling op de gewone geneesmiddelen, want gezien de ernst van de aandoening is homeopathie alleen onverantwoord.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *