Menu +

Blindedarmontsteking

Blindedarmonsteking ziekteEen blindedarmontsteking of appendicitis is een, meestal acute, ontsteking van de appendix. De appendix is een wormvormig weefselzakje dat aan je blindedarm hangt. Het bevindt zich rechtsonder in je buik, bij de overgang tussen de dunne en dikke darm. Je kunt perfect leven zonder je appendix.
Door een bacteriële ontsteking zwelt de blinde darm op, geraakt hij ontstoken en veroorzaakt hij hevige pijn. Een blindedarmontsteking kan op alle leeftijden voorkomen, maar de meeste patiënten zijn tussen de 2 en 25 jaar.

Symptomen

Een appendicitis heeft enkele opvallende symptomen, maar niet iedereen ondervindt deze ziekteverschijnselen. Zeker bij jonge kinderen en ouderen verschillen ze nogal eens. Daardoor is het stellen van een diagnose soms erg moeilijk.

De symptomen ontwikkelen zich binnen de 4 tot 48 uur na de ontsteking.

Het begint met plots opkomende pijn in de navelstreek

Daarna zakt de pijn naar rechtsonder in je buik, vlak boven je heupbeen

Bij sommige mensen ligt de blinde darm ergens anders, dan zal je de pijn ook elders voelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zwangere vrouwen. De uitgezette baarmoeder heeft de appendix naar een andere plaats in de buik geduwd.

Steeds erger wordende pijn

Pijn bij hoesten, niezen, stappen, diep ademhalen…

Pijn bij het indrukken én bij het weer loslaten van de buik

De pijn vermindert als je op je zij, in foetushouding gaat liggen

Het gevoel dat je winden moet laten of verstopt zit

Lichte koorts

Als je meer dan 40°C meet, ga dan onmiddellijk naar het ziekenhuis of bel 112!

Koude rillingen

Constipatie of juist diarree

Overgeven

Misselijkheid

Verminderde eetlust

Rugpijn

 

Wanneer je vermoedt dat je een ontstoken blinde darm hebt, contacteer dan onmiddellijk een arts. Wacht niet een paar uur op een afspraak, maar rij naar het ziekenhuis indien nodig. Wanneer de symptomen zeer hevig zijn, bel je best 112!

Neem intussen geen pijnstillers, maagzuurremmers of laxeermiddelen. Deze kunnen de symptomen verergeren of juist maskeren. Het is belangrijk zo snel mogelijk de juiste diagnose te kunnen stellen, zodat er geen complicaties optreden. Wanneer je niet behandeld wordt, kan de blinde darm namelijk openbarsten. Deze perforatie kan een levensgevaarlijke buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Een symptoom van de buikvliesontsteking is schouderpijn.

Wanneer de tijd ervoor is, zal de dokter verdere onderzoeken voorschrijven om te kijken of je inderdaad een appendicitis hebt. Hij zal dan een bloed- en urineonderzoek laten uitvoeren. Verder kan hij ook een echo of CT-scan van je buik laten nemen. Tot slot wordt er soms een kijkoperatie uitgevoerd.

Behandeling

Appendectomie

Omdat het zeer belangrijk is dat er bij een ontstoken blinde darm onmiddellijk gereageerd wordt, gaat men bij twijfel meestal over tot een operatie, een appendectomie. De appendix wordt dan chirurgisch verwijderd. Dit kan zowel via een kijkoperatie als via een sneetje in de buikwand.

De helft van de verwijderde appendices blijkt achteraf niet ontstoken te zijn. Toch is het minder erg een gezonde appendix te verwijderen dan het risico te lopen dat een ontstoken blinde darm geperforeerd wordt en een buikvliesontsteking veroorzaakt. Dit kan namelijk tot de dood lijden.

Het herstel van een blindedarmontsteking verloopt erg vlot. Bij een kijkoperatie mag je vaak na een dag al naar huis. Na een operatie via de buikwand verblijf je een vijftal dagen in het ziekenhuis. Aan het eind van deze periode mag je terug vaste voeding eten. Het is wel aangeraden om je maag rustig te laten wennen en eerst gemakkelijk verteerbaar voedsel te kiezen, zoals rijst, bananen, toast, havermout of soep.

Antibiotica

Uit voorzorg krijgen de meeste patiënten na de operatie via een infuus antibiotica toegediend.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *