Menu +

Suikerziekte

Wat is suikerziekte?

SuikerziekteSuikerziekte is een niet geneesbare aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of onvoldoende reageert op de aangemaakte insuline. Hierdoor kan je lichaam onvoldoende energie halen uit je voedsel. Je bloedsuikerspiegel zal daardoor verhogen (hyperglycemie) en de suikers stapelen zich op in je bloed, waardoor je aders vernauwen.
Suikerziekte wil echter niet zeggen dat je geen suikers meer mag eten. Het zijn net de koolhydraten die je moet tellen.

Soorten suikerziekte?

Er zijn veel verschillende soorten suikerziekte. De twee bekendste zijn type 1 en type2:

Type 1

Type 1 suikerziekte ontstaat meestal bij kinderen of mensen onder de 40 jaar. Het wordt ook wel insuline afhankelijke suikerziekte genoemd omdat het enkel onder controle gehouden kan worden door de correcte inname van insuline. Je kan dit soort suikerziekte ook niet voorkomen. Het ontstaat door een foute werking van je alvleesklier: je eigen antistoffen, die je normaal gezond houden, vallen de cellen in je lichaam aan die insuline produceren.

Type 2

Bij type 2 suikerziekte maakt je lichaam nog wel insuline aan, maar vaak is dit minder dan vroeger. Bovendien reageert je lichaam ook minder gevoelig op de aangemaakte insuline. Je alvleesklier doet zijn werk niet meer zo goed.

Hoewel de exacte oorzaak niet bekend is, weet men wel dat type 2 suikerziekte in veel gevallen voorkomen kan worden door een gezondere levensstijl: meer bewegen, niet roken, gezond eten.

Symptomen…

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen bij type 2 minder uitgesproken zijn dan bij type 1 suikerziekte. Het zijn wel dezelfde symptomen, maar ze verschijnen later in de ziekte en zijn niet zo duidelijk. Toch zijn beide types even ernstig en moeten ze zo snel mogelijk behandeld worden.

De eerste symptomen:

Veel plassen

Zowel overdag als ’s nachts. Je plast meer dan 2L urine per dag terwijl je niet extra veel drinkt.

Veel dorst en toch een droge mond

Moe zijn

Afvallen ondanks dat je goed eet

Het gevoel dat je altijd honger hebt

Hoofdpijn

Symptomen die optreden als de ziekte onbehandeld blijft:

Je adem ruikt naar aceton

Dit komt door een slechte vetverbranding, waardoor de glucose in je lichaam niet verwerkt wordt.

Wondjes genezen niet zo goed meer

Je ziet slechter: wazig

Je ogen zijn rood, branderig of ontstoken

Pijn in benen en voeten

Regelmatig een schimmelinfectie (jeuk) aan vagina of penis

Vaak een blaasontsteking

Steenpuisten

Impotentie

Witte vloed

Een achterstand in de puberteit

Later ontwikkelen van borsten en een vertraagde menstruatiecyclus.

Gevolgen als je dan nog niet naar de arts gaat:

Hart- en vaatziekten

Nierproblemen

Incontinentie

Problemen met je ogen of zelfs blindheid

Je voelt wondjes op je voeten niet meer

De zenuwen zijn zodanig aangetast dat je vaak niet merkt dat je een wondje hebt.

Zweren op je voeten, dit kan zelfs tot een amputatie van je voet leiden

Als je de wond niet opmerkt en verzorgt, kan dit al snel gaan zweren.

Hersenbeschadiging

Coma

Wat is hypo?

Hypo (hypoglycemie) wil zeggen dat je bloedsuiker te laag is. Het evenwicht tussen de hoeveelheid insuline en suiker in je bloed is dan ontregeld. Er is meer insuline aanwezig dan nodig is.

Mogelijke oorzaken…

Te veel insuline

Te weinig gegeten

Te veel beweging gehad

Te veel alcohol gedronken

Bepaalde medicatie ingenomen

Symptomen…

Honger

Zweten

Beven

Hartkloppingen

Bleek worden

Kouden voeten

Duizelig zijn

Angst

Agressief worden

Slecht kunnen zien

Wat te doen!

Het is belangrijk dat je onmiddellijk reageert. Als je voelt dat je slap wordt, bel je meteen je arts of 112!

Bespreek ook op voorhand met je dokter wat er kan gebeuren en hoe je dan moet reageren. Je arts zal je leren hoe je bij verschillende waarden in je bloedsuiker moet handelen. Bij een niet zo ernstige hypo kan het voldoende zijn om je bloedsuiker te meten en te corrigeren. Dit corrigeren gaat dan via het eten van 4 druivensuikers of het drinken van 3/4de glas frisdrank. Soms zal je er ook nog een vezelrijke snack bij moeten eten.

Wat is hyper?

Hyper (hyperglycemie) ontstaat niet zo plotseling. Het bouwt zich op gedurende een aantal uren of dagen. Je bloedsuikerwaarde loopt dan te hoog op en daalt niet meer.

Mogelijke oorzaken…

Ziek zijn

Te veel gegeten hebben

Te weinig beweging

Te weinig insuline

Extra stress

Bepaalde medicatie ingenomen

Symptomen/gevolgen…

Vooral bij mensen met type 1 suikerziekte is dit erg gevaarlijk. Zij kunnen uitdrogen en hun lichaam vormt ketonen. Door deze ketonen verzuurt hun bloed, waardoor ze in coma kunnen geraken.

Braken

Je slap voelen

Moe zijn

Wazig zien

Last hebben van je maag

Gevoel van ademnood

Adem die naar appeltjes ruikt

Wat te doen!

Wanneer je geen symptomen hebt, maar wel een verhoogde bloedsuikerwaarde, volg dan de instructies die je arts je eerder gegeven heeft.

Bij symptomen: bel onmiddellijk je arts of 112, naargelang de ernst van je symptomen!

Meet daarna je bloedsuikerspiegel, drink en blijf insuline spuiten.

Behandeling

De kans op een succesvolle behandeling is erg groot indien je de instructies van je arts correct opvolgt. Helaas is dit voor de meeste mensen heel moeilijk en wijken ze nogal eens af van de voorschriften. Het vraag namelijk erg veel discipline en jonge mensen zien het nut hiervan niet altijd in, omdat de gevolgen zich pas jaren latere zullen voordoen.

Het is ook niet omdat je je volledig gezond voelt, dat er binnenin je lichaam niet van alles aan het gebeuren is. Een correcte behandeling van suikerziekte is dus wel noodzakelijk.

Een goede behandeling van suikerziekte bestaat uit drie onderdelen:

-Gebruik van medicatie om je je bloedsuikerwaardes onder controle te houden.

-Een gezonde levensstijl ontwikkelen: veel lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken.

-Een goede opvolging bij je arts.

Heel concreet zal je dokter of diëtist je leren om koolhydraten te tellen voor een aangepast dieet. Ze zullen je helpen je cholesterolniveau onder controle te houden. Ook je bloeddruk wordt regelmatig nagekeken. Verder wordt er waarschijnlijk een sportschema aangeraden.

Naast medicijnen zijn ook kamillethee en kurkuma een goede remedie om een aantal gevolgen van suikerziekte te verminderen.

 
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *