Menu +

Suikerziekte

Wat is suikerziekte?

SuikerziekteSuikerziekte is een niet geneesbare aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of onvoldoende reageert op de aangemaakte insuline. Hierdoor kan je lichaam onvoldoende energie halen uit je voedsel. Je bloedsuikerspiegel zal daardoor verhogen (hyperglycemie) en de suikers stapelen zich op in je bloed, waardoor je aders vernauwen.
Suikerziekte wil echter niet zeggen dat je geen suikers meer mag eten. Het zijn net de koolhydraten die je moet tellen.

Soorten suikerziekte?

Er zijn veel verschillende soorten suikerziekte. De twee bekendste zijn type 1 en type2:

Type 1

Type 1 suikerziekte ontstaat meestal bij kinderen of mensen onder de 40 jaar. Het wordt ook wel insuline afhankelijke suikerziekte genoemd omdat het enkel onder controle gehouden kan worden door de correcte inname van insuline. Je kan dit soort suikerziekte ook niet voorkomen. Het ontstaat door een foute werking van je alvleesklier: je eigen antistoffen, die je normaal gezond houden, vallen de cellen in je lichaam aan die insuline produceren.

Type 2

Bij type 2 suikerziekte maakt je lichaam nog wel insuline aan, maar vaak is dit minder dan vroeger. Bovendien reageert je lichaam ook minder gevoelig op de aangemaakte insuline. Je alvleesklier doet zijn werk niet meer zo goed.

Hoewel de exacte oorzaak niet bekend is, weet men wel dat type 2 suikerziekte in veel gevallen voorkomen kan worden door een gezondere levensstijl: meer bewegen, niet roken, gezond eten.

Symptomen…

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen bij type 2 minder uitgesproken zijn dan bij type 1 suikerziekte. Het zijn wel dezelfde symptomen, maar ze verschijnen later in de ziekte en zijn niet zo duidelijk. Toch zijn beide types even ernstig en moeten ze zo snel mogelijk behandeld worden.

De eerste symptomen:

Veel plassen

Zowel overdag als ’s nachts. Je plast meer dan 2L urine per dag terwijl je niet extra veel drinkt.

Veel dorst en toch een droge mond

Moe zijn

Afvallen ondanks dat je goed eet

Het gevoel dat je altijd honger hebt

Hoofdpijn

Symptomen die optreden als de ziekte onbehandeld blijft:

Je adem ruikt naar aceton

Dit komt door een slechte vetverbranding, waardoor de glucose in je lichaam niet verwerkt wordt.

Wondjes genezen niet zo goed meer

Je ziet slechter: wazig

Je ogen zijn rood, branderig of ontstoken

Pijn in benen en voeten

Regelmatig een schimmelinfectie (jeuk) aan vagina of penis

Vaak een blaasontsteking

Steenpuisten

Impotentie

Witte vloed

Een achterstand in de puberteit

Later ontwikkelen van borsten en een vertraagde menstruatiecyclus.

Gevolgen als je dan nog niet naar de arts gaat:

Hart- en vaatziekten

Nierproblemen

Incontinentie

Problemen met je ogen of zelfs blindheid

Je voelt wondjes op je voeten niet meer

De zenuwen zijn zodanig aangetast dat je vaak niet merkt dat je een wondje hebt.

Zweren op je voeten, dit kan zelfs tot een amputatie van je voet leiden

Als je de wond niet opmerkt en verzorgt, kan dit al snel gaan zweren.

Hersenbeschadiging

Coma

Wat is hypo?

Hypo (hypoglycemie) wil zeggen dat je bloedsuiker te laag is. Het evenwicht tussen de hoeveelheid insuline en suiker in je bloed is dan ontregeld. Er is meer insuline aanwezig dan nodig is.

Mogelijke oorzaken…

Te veel insuline

Te weinig gegeten

Te veel beweging gehad

Te veel alcohol gedronken

Bepaalde medicatie ingenomen

Symptomen…

Honger

Zweten

Beven

Hartkloppingen

Bleek worden

Kouden voeten

Duizelig zijn

Angst

Agressief worden

Slecht kunnen zien

Wat te doen!

Het is belangrijk dat je onmiddellijk reageert. Als je voelt dat je slap wordt, bel je meteen je arts of 112!

Bespreek ook op voorhand met je dokter wat er kan gebeuren en hoe je dan moet reageren. Je arts zal je leren hoe je bij verschillende waarden in je bloedsuiker moet handelen. Bij een niet zo ernstige hypo kan het voldoende zijn om je bloedsuiker te meten en te corrigeren. Dit corrigeren gaat dan via het eten van 4 druivensuikers of het drinken van 3/4de glas frisdrank. Soms zal je er ook nog een vezelrijke snack bij moeten eten.

Wat is hyper?

Hyper (hyperglycemie) ontstaat niet zo plotseling. Het bouwt zich op gedurende een aantal uren of dagen. Je bloedsuikerwaarde loopt dan te hoog op en daalt niet meer.

Mogelijke oorzaken…

Ziek zijn

Te veel gegeten hebben

Te weinig beweging

Te weinig insuline

Extra stress

Bepaalde medicatie ingenomen

Symptomen/gevolgen…

Vooral bij mensen met type 1 suikerziekte is dit erg gevaarlijk. Zij kunnen uitdrogen en hun lichaam vormt ketonen. Door deze ketonen verzuurt hun bloed, waardoor ze in coma kunnen geraken.

Braken

Je slap voelen

Moe zijn

Wazig zien

Last hebben van je maag

Gevoel van ademnood

Adem die naar appeltjes ruikt

Wat te doen!

Wanneer je geen symptomen hebt, maar wel een verhoogde bloedsuikerwaarde, volg dan de instructies die je arts je eerder gegeven heeft.

Bij symptomen: bel onmiddellijk je arts of 112, naargelang de ernst van je symptomen!

Meet daarna je bloedsuikerspiegel, drink en blijf insuline spuiten.

Behandeling

De kans op een succesvolle behandeling is erg groot indien je de instructies van je arts correct opvolgt. Helaas is dit voor de meeste mensen heel moeilijk en wijken ze nogal eens af van de voorschriften. Het vraag namelijk erg veel discipline en jonge mensen zien het nut hiervan niet altijd in, omdat de gevolgen zich pas jaren latere zullen voordoen.

Het is ook niet omdat je je volledig gezond voelt, dat er binnenin je lichaam niet van alles aan het gebeuren is. Een correcte behandeling van suikerziekte is dus wel noodzakelijk.

Een goede behandeling van suikerziekte bestaat uit drie onderdelen:

-Gebruik van medicatie om je je bloedsuikerwaardes onder controle te houden.

-Een gezonde levensstijl ontwikkelen: veel lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken.

-Een goede opvolging bij je arts.

Heel concreet zal je dokter of diëtist je leren om koolhydraten te tellen voor een aangepast dieet. Ze zullen je helpen je cholesterolniveau onder controle te houden. Ook je bloeddruk wordt regelmatig nagekeken. Verder wordt er waarschijnlijk een sportschema aangeraden.

Naast medicijnen zijn ook kamillethee en kurkuma een goede remedie om een aantal gevolgen van suikerziekte te verminderen.

 
Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *