Menu +

Pfeiffer

KlierkoortsDe ziekte van Pfeiffer heeft veel verschillende namen. Misschien ken je het wel als klierkoorts, kusjesziekte, mononucleosis infectiosa of het Epstein-Barrvirus (EBV).

Het is een virale infectie met het herpesvirus. Men vermoedt dat het virus zich via het speeksel verspreidt, maar omdat de incubatietijd wel één tot drie maanden bedraagt, is dit moeilijk te bewijzen.
Je kan maar één keer in je leven de ziekte van Pfeiffer krijgen. Eens je besmet bent, maakt je lichaam antistoffen aan zodat je de volgende keer niet meer ziek kan worden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de volwassenen deze antistoffen bezit. Toch weet de overgrote meerderheid hiervan niet dat hij ooit klierkoorts gehad heeft. Dit komt doordat vele mensen de ziekte van Pfeiffer krijgen als ze nog maar een kleuter zijn. Bij kleuters zijn de symptomen doorgaans heel beperkt en wordt de ziekte afgeschreven als keelpijn of griep. Wanneer je echter als jongvolwassene besmet geraakt, is de kans veel groter dat je erg veel last hebt van de symptomen.

Symptomen

De acute periode waarin je het ziekst bent duurt meestal twee tot vier weken. De meeste mensen hervatten ongeveer acht weken na de eerste symptomen hun normale activiteiten, maar ze kunnen nog wel maanden last hebben van (extreme) vermoeidheid.

De meest opvallende symptomen die bijna altijd voorkomen:

Keelpijn

Dit komt doordat het Epstein-Barrvirus een keelontsteking veroorzaakt.

Extreme vermoeidheid

Opgezwollen (lymfe)klieren

Vooral in de hals is dit goed zichtbaar, maar er kunnen ook andere klieren in de rest van je lichaam opzwellen.

Koorts

Deze kan wel tien tot veertien dagen aanhouden.

Andere symptomen zijn:

Hoofdpijn

Misselijkheid

Rode huiduitslag

Soms krijg je ook kleine paarse vlekken aan de bovenkant van je mond.

Uitslag op je mondslijmvlies of kleine bloeduitstortinkjes op je gehemelte

Zwelling achter de ogen

Je kunt hierdoor pijn hebben aan je ogen en wallen onder je ogen krijgen.

Zwelling achteraan in de neus

Zwelling van je milt

Soms zie je effectief een knobbeltje aan de linkerkant van je buik.

Zwelling van je lever

Je buik kan rechtsonder gevoelig zijn. Soms krijg je ook een lichte leverontsteking, wat dan weer tot geelzucht kan leiden. De geelzucht zal uit zichzelf weer verdwijnen na vijf tot acht weken.

Hoest

Drukkende pijn op je borst

Gebrek aan eetlust

Gezwollen amandelen

Koude rillingen

Zweten

Behandeling

Er is geen behandeling voor de ziekte van Pfeiffer. Je moet het gewoon uitzieken. Toch is het aangeraden om je arts te contacteren. Hij kan dan via een bloedonderzoek vaststellen of je inderdaad klierkoorts hebt. Verder houdt hij in het oog dat je geen complicaties ontwikkelt en kijkt hij of het genezingsproces normaal verloopt.

Rust

Luister naar je lichaam: rust wanneer je geen energie meer hebt en vraag niet teveel van jezelf.

Geen medicatie

Antibiotica of andere medicatie is zinloos bij de ziekte van Pfeiffer. Wel kan het zijn dat je dokter je toch iets voorschrijft om een symptoom te bestrijden, zoals een pijnstiller voor de keelpijn of om een complicatie te voorkomen, zoals antibiotica tegen een andere infectie.

Zorg goed voor jezelf

Eet gezond en drink voldoende. Vermijd ook alcohol en te vettig eten om je lever niet extra te belasten.

Alternatieve behandelmethoden?

Homeopathie, aycronto en bioresonantie beweren remedies tegen de ziekte van Pfeiffer te hebben. Deze behandelmethoden zijn echter niet wetenschappelijk bewezen.
Blog

Last van de processierups?

processierups

De processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel.      Elke processierups telt vele […]

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek […]

5x tips om rugpijn te voorkomen

Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *