Menu +

Last van de processierups?

processierupsDe processierupsen, je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Dat is voor veel Nederlanders reden genoeg om er goed voorbereid te zijn. Maar wat is de manier om goed voorbereid te zijn, wat moet je doen als je er last van hebt? Je leest erover in dit artikel. 

 

 

Elke processierups telt vele vervelende brandhaartjes. Die worden losgelaten bij gevaar. Omdat de rups zich hoog in de eikenboom aan de zonnige kant bevindt kunnen de haartjes enkele tientallen tot honderden meters worden meegevoerd door de wind. Waardoor ze zich tot in de verre omtrek van een eikenboom kunnen bevinden. Wanneer deze brandhaartjes in contact komen met huid of kleding kunnen ze veel irritatie geven. Die soms tot wel enkele weken merkbaar is. Daarom is het belangrijk om eikenbomen waarin de processierups te vinden is te vermijden. 

Als de processierups in een eikenboom aanwezig is herken je deze direct. De rupsen zitten dichtbij elkaar, waarbij het door de brandhaartjes lijkt of ze in een soort spinnenweb zitten. Blijf altijd bij een nest uit de buurt. 

Ben je in contact gekomen met brandhaartjes? Dan kun je dit herkennen aan de rode bultjes op de huid en de enorme jeuk. Wanneer je allergisch bent is het daarnaast mogelijk dat je te maken krijgt met andere klachten. Welke afhankelijk zijn van de mate waarin je allergisch bent.

Hoe kun je voorbereid zijn op de eiken processierups?

Als eerste is het voorkomen dat je in aanraking komt met de eiken processierups belangrijk. Maar lang niet altijd is dat even eenvoudig. Je kunt er ook door overvallen worden. Dan is het juist goed te weten wat je moet doen. Wanneer je de eiken processierupsen constateert, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je er ook last van krijgt. 

Je kunt als eerste melding maken bij de gemeente. De meeste gemeenten hanteren voor bestrijding een plan waarop de aanwezigheid zal worden geregistreerd. Maar vaak duurt het langere tijd voor de eiken processierups bij jou in de buurt bestreden zal worden. Dit komt door de enorme omvang van de aanwezigheid.

Ten tweede is het belangrijk dat je uit de buurt blijft van de plek. Hoewel de eiken processie rupsen vrijwel altijd in de boom zitten, kunnen deze door harde wind bijvoorbeeld gevallen zijn. 

Tot slot wordt afgeraden om de eiken processierups zelf te bestrijden. Het bestrijden ervan moet op een deskundige manier, volgens richtlijnen gebeuren. Dit kunnen uitsluitend professionele bedrijven doen. 

Wat kun je doen als je last hebt van de processierups brandhaartjes?

Ben je ongemerkt toch in contact gekomen met de brandhaartjes van de eiken processierups. Dan is het goed de huid en ogen met lauw water goed te spoelen. De brandhaartjes kun je het beste van de huid verwijderen met plakband of tape. Ga niet krabben of wrijven. 

Daarnaast wil Aloë Vera zalf helpen bij het koelen. Niet bij het behandelen van de klachten. Deze kun je bij vrijwel alle drogisterijen kopen. Heb je last van hevige klachten of een allergische aanval? Dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Ook bij twijfel of vermoeden van een allergische reactie is de huisarts raadplegen belangrijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *