Menu +

Ziektesymptomen en dure medicijnen en behandelingen: wat vergoedt de verzekeraar?

zorgverzekering

Bij welke ziektesymptomen bezoek jij een huisarts? In de meeste gevallen probeert men een griepje of bijvoorbeeld verkoudheid eerst zelf thuis uit te zieken. Pas wanneer klachten aanhouden, wordt de arts bezocht voor een diagnose. Afhankelijk van de diagnose die de huisarts stelt, zullen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is verder onderzoek door een specialist noodzakelijk. Ook kan het voorkomen dat iemand met ziektesymptomen zelf medicijnen bij een drogist ophaalt. Denk aan populaire middelen als een paracetamol of ibuprofen. Hoe zit het met de vergoeding van de kosten voor dergelijke medicijnen? Wat valt er binnen de zorgverzekering?  

 

Dekking bij medische kosten nalezen in de verzekeringspolis 

In de meeste gevallen wordt een rekening van een zorgverlener direct doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt deze rekening vervolgens voor je en bekijkt of deze onder je dekking valt. Mocht dat het geval zijn, dan hoef je vaak niets meer te doen. Vallen de kosten niet onder de dekking van je verzekering? In dat geval dien je de rekening aan de verzekeraar te betalen. Je kunt er ook voor kiezen om rekeningen direct zelf te bekostigen, zoals dat gebruikelijk is bij een tandarts. Niet iedereen sluit een aanvullende verzekering af voor tandheelkundige zorg. 

De exacte dekking van je zorgverzekering lees je terug in de verzekeringspolis. Deze krijg je toegestuurd na het afsluiten van een verzekering.  

 

Noodzaak van aanvullende verzekeringen 

Bij een zorgverzekering vergelijken zal blijken dat de dekking niet bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Waar de kosten voor specifieke medicijnen of behandelingen door jouw verzekeraar vergoed worden, geldt dat wellicht niet bij de verzekeraar van een vriend of familielid. Om je dekking verder uit te breiden, kan het zinvol zijn om aanvullende verzekeringen te overwegen. Mogelijk begin je ouder te worden, waarbij type ouderdomsklachten aan spieren en gewrichten opspelen. Een aanvullende verzekering voor behandelingen bij een fysiotherapeut kan in zo’n geval wenselijk zijn.  

 

Kosten betalen uit het eigen risico 

Wanneer je maar zelden last hebt van ziektesymptomen, zullen de kosten voor medicijnen en behandelingen vaak betaald worden vanuit je eigen risico. In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 385 euro (2020). Pas wanneer het eigen risico verbruikt is, worden de kosten voor medicijnen en behandelingen vergoed door de verzekeraar bij ziektesymptomen. Je kunt ervoor kiezen om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen bovenop het verplichte eigen risico. In ruil krijg je hiervoor een korting op je premie bij de verzekeraar. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *