Rugpijn: we hebben er allemaal weleens last van. Vaak gaat het om aspecifieke klachten. Dit houdt in dat er medisch gezien geen schade aantoonbaar is en dat het niet helemaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Deze pijntjes gaan gelukkig vaak snel weer weg, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek hoe je het risico op rugpijn kunt verminderen!
- Beweeg voldoende
Je denkt misschien dat je veel moet rusten om pijn te voorkomen, maar dat is juist niet het geval. Alle spieren moet je af en toe gebruiken om verslapping tegen te gaan. Bovendien is te lang in dezelfde houding zitten is namelijk niet gezond. Regelmatig bewegen is daarom erg belangrijk en uit onderzoek is voortgekomen dat de risico op rugpijn hierdoor wel tot 35% vermindert. Om rugklachten te voorkomen moet je naast je rugspieren, ook je buik-en beenspieren trainen. Deze spieren ondersteunen de rug namelijk. Heb je al last van je rug? Laat dit je dan niet tegengehouden en blijf in beweging om snel te herstellen. Je kunt rugoefeningen doen, maar ook wandelen of zwemmen is aan te raden.
- Let op je gewicht
Het is vast geen verrassing dat overgewicht nadelig is voor je gezondheid. Hoe meer je weegt, des te meer druk er op je rug en de tussenwervelschijven komt. Het wervelkolom kan daardoor overbelast raken. Het is dus raadzaam om je over te gaan op een gezondere leefstijl als je te zwaar bent. Elke dag een wandelingetje maken is bijvoorbeeld een goede start.
- Slaap op een goed matras
Valt het je op dat je rug vaak meer pijn doet als je uit bed komt? Dit heeft te maken met de houding waarin je slaapt en dit heeft weer te maken met de ondersteuning die je matras biedt. Hoewel een slecht matras geen directe oorzaak is van rugpijn, kan het de klachten wel beïnvloeden. Een goed matras kan rugpijn verminderen en zelfs voorkomen. Het is dus geen gek idee om te investeren in een stevig matras.
- Til geen dingen die te zwaar zijn
Deze tip spreekt eigenlijk wel voor zich. Je wilt je rug niet overbelasten door iets op te tillen wat veel te zwaar is. Het is beter om meerdere keren op en neer te lopen dan door je rug gaan. Wat je ook moet verplaatsen, houd altijd de juiste houding aan. Dit betekent: goed door je knieën gaan en je rug recht houden. Zorg er ook voor dat het voorwerp dicht bij je lichaam blijft. - Zit in een goede houding
Heb jij een kantoorbaan? Let dan goed op, want deze tip is voor jou. Het is algemeen bekend dat een slechte houding kan leiden tot rugklachten. Vooral als je elke dag veel zit, kan het lastig zijn om goed op je houding te letten.
- Zit niet urenlang, maar strek je benen af en toe. Loop bijvoorbeeld naar je collega als je iets wilt bespreken of maak een korte wandeling tijdens de pauze.
- Zorg dat je voeten de grond raken
- Zit niet onderuitgezakt, maar recht. Leun met je schouders tegen de leuning van je stoel
- Je bureau moet ook op ellebooghoogte zijn, zodat je armen ook ondersteuning krijgen