Menu +

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht voor de gezondheid. Welke klachten kun je krijgen en hoe voorkom of verhelp je een te hoge/lage luchtvochtigheid?

Gezondheidsproblemen door te lage luchtvochtigheid

Bij een te lage luchtvochtigheid is de lucht zeer droog. Dit is niet alleen desastreus voor je huis, maar ook je lichaam zal eronder lijden. Zo kun je last krijgen van gebarsten lippen en een droge huid en ook je ogen kunnen gaan irriteren. Daarnaast kan het een kriebelhoest of droge hoest veroorzaken en vermoeidheid en hoofdpijn tot gevolg hebben. Heb je moeite om je te concentreren? Ook dit kan komen door een te droge lucht in huis.

Hoe verhoog je de luchtvochtigheid?

Er zijn een aantal tips die je ter harte kunt nemen om je luchtvochtigheid in huis wat op te krikken. De meest effectieve oplossing? Neem een luchtbevochtiger. Sommige van deze apparaten meten zelfs de luchtvochtigheid in huis en slaan automatisch aan, wanneer het percentage te laag is. Van plan veel gebruik te maken van een luchtbevochtiger? Dan kan een energievergelijker raadplegen verstandig zijn. Hoeveel deze apparaten verbruiken is ook sterk afhankelijk van het soort luchtbevochtiger dat je in huis haalt. Andere goede tips om de luchtvochtigheid te verhogen zijn de douchedeur open laten staan tijdens het douchen, de vaatwasser openen na het programma en een natte handdoek voor de radiator hangen.

Gezondheidsproblemen door te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid kan allergie- en/of astmaklachten verergeren. Ook als je geen astma hebt, kun je ademhalingsklachten krijgen. Denk aan veel hoesten, benauwdheid en een chronische verkoudheid. Een te hoge luchtvochtigheid kan tevens zorgen voor pijnlijke spieren en gewrichten. Vochtige lucht biedt ziektekiemen ruim baan. Virussen en bacteriën zullen zich sneller ontwikkelen en vermenigvuldigen, waardoor de kans op ziek worden groter is. Te veel vocht in de lucht is dus zeer ongewenst. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid te verlagen.

Hoe verlaag je de luchtvochtigheid?

Het beste hulpmiddel tegen te hoge luchtvochtigheid is goed ventileren. Zet dus elke dag in ieder geval even de ramen open, ook ’s winters. Daarnaast kun je een ventilatiesysteem laten installeren en/of een (mobiele) luchtontvochtiger in huis halen. Tot slot is het belangrijk dat je altijd de afzuiging aanzet, wanneer je aan het koken of douchen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *