Menu +

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een ziekenhuisopname in het buitenland als ik een oranje land bezoek? Hoe zit het met de kosten voor een coronatest? Het zijn hele terechte vragen, nu mensen starten met het vergelijken van hun opties voor hun zorgverzekering 2022. In dit artikel vind je een antwoord op een aantal van deze vragen. 

Ziekenhuisopname

Vergoeding voor de kosten van een coronatest

Op dit moment is het nog zo, dat de kosten voor een coronatest worden vergoed vanuit de overheid. Er worden ook geen kosten van je eigen risico afgetrokken door de verzekeraar. Althans, wanneer je de test via een door de overheid gesteunde testlocatie laat afnemen. Kies je voor een commerciële partij, dan zijn deze kosten voor eigen rekening. Onduidelijk is nog of de testen gratis blijven, of dat dit mogelijk verandert naarmate een groter deel van de bevolking gevaccineerd is in 2022. 

Bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis door COVID-19 

Wanneer je hevige klachten ervaart als gevolg van een besmetting met COVID-19, zal je een huisarts of ziekenhuis moeten bezoeken. Een bezoek aan de huisarts wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Het kan voorkomen dat een huisarts een test bij je afneemt als je dit zelf nog niet gedaan hebt. Ook voor deze test betaal je niets. Bij zorg in het ziekenhuis ligt dit iets anders. Kosten die gemaakt worden zijn vaak onderdeel van de dekking van je basisverzekering. Verschil met een bezoek aan de huisarts is het feit, dat deze kosten in het ziekenhuis wel van je eigen risico worden afgetrokken. 

Kosten voor zorg in het buitenland 

Ook in het buitenland kun je een besmetting met COVID-19 oplopen. In dit geval worden de kosten voor een eventuele test of behandeling gedekt vanuit de basisverzekering. Net als bij een behandeling in een Nederlands ziekenhuis, betaal je dit eerst vanuit je eigen risico. Als je eigen risico al verbruikt is, dan betaal je niets. Houd er rekening mee, dat er een aantal aanvullende voorwaarden gelden. Zo betaal je het verschil in prijs tussen een behandeling in Nederland en het buitenland zelf, als deze in het buitenland duurder is. Ook wordt ook spoedeisende hulp vergoed. In de polis van je zorgverzekering lees je meer over de dekking in het buitenland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *