Menu +

Waar moet je in de winter goed op letten qua gezondheid?

ziekDe winter is hét seizoen bij uitstek voor verkoudheden, griep, keelontstekingen en opgezette klieren in de hals. De meeste van die aandoeningen worden door virussen veroorzaakt. En dus zijn antibiotica volkomen nutteloos. Gelukkig kunnen rust en gezonde voeding de symptomen verzachten. In dit artikel geven we enkele tips om de winter gezond en fit door te komen.

Eet gezond en evenwichtig

Soms hoef je je lichaam maar een klein beetje te helpen om gezond te blijven en geen loopneus te krijgen. De gouden regel is, die trouwens het hele jaar door geldt, om minstens acht glazen water per dag te drinken: dit ondersteunt je lichaam bij het elimineren van gifstoffen en bacteriën. Als je zoveel water drinken te eentonig vindt, voeg er dan een schijfje citroen of enkele frambozen aan toe. Groene thee is ook een uitstekend alternatief. Te zware, vette of zoete maaltijden kun je beter vermijden want die verhogen het glucosegehalte in je bloed. Dit vermoeit je witte bloedcellen die hun doeltreffendheid tegen virussen verliezen. Om in goede gezondheid te blijven, geef je dus de voorkeur aan een gezonde en evenwichtige voeding: magere yoghurt, noten en granen, mager vlees en vis met veel omega 3, zoals zalm, verse groenten, zoete aardappelen en tomaten. Een extra tip: voeg knoflook aan je gerechten toe. Dat bevat allicine, een krachtig antibioticum dat je lichaam steunt in de strijd tegen allerlei bacteriën.  

 

Neem je temperatuur op

Wanneer je grieperig bent of verhoging ervaart is het altijd goed om hier van bewust te zijn. Je moet er niet te lang mee rondlopen, of andere mensen ziek maken. Helemaal nu Corona heerst, is het verstandig om een goede thermometer in huis te hebben. Nu je vaker dan normaal zult meten is een snelle oorthermometer aan te raden. Lees hier meer.

 

Beweeg regelmatig

Er is altijd wel een excuus te vinden in de winter om niet te gaan sporten of om beweging over te slaan. Aantrekkelijk, maar een beter vooruitzicht is een fit en gezond lichaam zodat je elke dag kunt doen waar je blij van wordt. Dan moet je wel van de bank afkomen, jezelf een duwtje in de juiste richting geven en vooral gaan. Kies ervoor om tussendoor oefeningen te doen voor een betere houding, ga naar de sportschool of maak een mooie wandeling in de natuur. Het is ook bewezen dat regelmatig sporten, stress vermindert. Waar je ook voor gaat; je mag trots zijn op jezelf! 

 

Zorg dat je genoeg vitaminen en antioxidanten binnenkrijgt

Vitamine A bestrijdt ziekten en geeft je immuunsysteem een sterke boost, omdat ze verantwoordelijk is voor het aanmaken van witte bloedcellen die virussen en ziekteverwekkende bacteriën bestrijden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A is 4000 AI (Adequate Inneming) voor vrouwen en 5000 AI voor mannen. Ze zit in melk, lever en eieren, maar ook in wortel, erwten, pompoen en groene groenten. Vitamine C zit in aardbeien, kiwi, rode paprika en citrusvruchten. Probeer er 500 tot 1000 mg per dag van op te nemen. Voeg hieraan 8 mg vitamine E per dag voor vrouwen en 10 mg voor mannen toe. Als je vitamine C en vitamine E samen opneemt, verhoog je het antioxiderende effect. Gun jezelf dus gerust een fruitige smoothie.

 

Ontspan en relax

De winter is een tijd waarin je van de ene verplichting naar de andere kunt vliegen of je kunt ervoor kiezen om lekker op te laden en te ontspannen. Een goede balans helpt zeker bij het behouden van een goede gezondheid; van (langdurige) stress is nooit iemand een haar beter geworden. Zorg daarom ook in de winter extra goed voor de juiste balans en neem de tijd om te ontspannen tussendoor. Wat helpt jou om op te laden en te relaxen? Geniet van het nu en leef lichter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *