Menu +

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn?

 

Warme kruik voor je buik

Met menstruatiepijn hoef je niet direct naar de dokter. Heb je extreem veel pijn die niet vanzelf overgaat? Dan kan het zijn dat je endometriose hebt en in dit geval is het verstandig om je klachten aan te kaarten bij de huisarts. Door een zorgvergelijker in te vullen weet je zeker dat je een voordelige zorgverzekering afsluit die aansluit bij jouw zorggebruik. Het eerste dat je zelf kunt doen bij menstruatieklachten, is een kruik met lauwwarm water vullen. Deze leg je op je buik of onderrug om de spieren te laten ontspannen. De warmte zorgt voor verlichting van de pijn. Maak het jezelf gemakkelijk door in een comfortabele houding te gaan zitten of te gaan liggen, zet een rustgevend muziekje op of ga even rustig een boek of tijdschrift lezen. Een warm bad kan ook goed helpen bij buikkrampen.

 

Kamillethee tegen menstruatiekramp

De pijnlijke krampen die je ervaart komen door het samentrekken van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Dit wordt weer veroorzaakt door de afname van het hormoon progesteron. Heb jij voor of tijdens je menstruatie last van pijnlijke krampen? Dan kan het zijn dat een kop kruidenthee ontspannend werkt. Kamillethee staat bekend om de ontspannende werking, maar ook marjolein, citroenmelisse en venkel zijn een goede keuze. Drink één tot twee koppen kruidenthee per dag in de week voordat je menstruatie begint om het verschil te ervaren. Je kunt ook kiezen voor een mok warme melk met nootmuskaat. Net als thee werkt dit warme drankje verzachtend en rustgevend bij menstruatiepijn. Ook helpt het je om makkelijker in slaap te vallen.

 

Lichamelijke oefeningen voor je rug

Waarschijnlijk lig je het liefst de hele dag op de bank als je last hebt van menstruatiepijn. Juist nu is beweging echter zeer belangrijk. Je kunt verschillende rug- en stretchoefeningen doen die verlichting bieden. Ga bijvoorbeeld op je rug op een matje liggen en breng allebei je benen omhoog in een hoek van 90 graden. Laat ze vervolgens langzaam zakken en herhaal dit op een rustig tempo. Ook helpt het om op handen en voeten te zitten en de onderrug om de beurt hol en bol te maken. Heb je nog steeds last van je rug? Vraag je partner om je onderrug te masseren met heerlijk geurende massageolie en check deze tips om rugpijn te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *