Menu +

Zo kun je overgangsklachten verminderen

overgangsklachten verminderen

De overgang kan diverse klachten veroorzaken. Van opvliegers tot nachtzweten, somberheid tot stemmingswisseling en een extra droge huid. Dit natuurlijke proces kun je niet uitstellen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips. 

Voldoende beweging

Door genoeg te bewegen kun je jouw overgangsklachten beperken. Pak eens wat vaker de fiets, maak een mooie wandeling en sport regelmatig om zo fit mogelijk te worden of te blijven. Ook yoga kan een positieve invloed hebben op het verminderen van overgangsklachten. Er zijn speciale yogaklassen die je met een internet abonnement thuis kunt volgen. Yoga werkt onder andere tegen gewrichtspijn, nachtzweten, opvliegers, hoofdpijn en verlies van libido. Daarnaast kan het slapeloosheid en depressies verminderen. Ten slotte is zwemmen een prettige vorm van lichaamsbeweging die weinig belastend is. Erg prettig als jij last hebt van je gewrichten.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is op ieder moment in je leven essentieel. Wanneer je in de overgang zit is het belangrijk om extra goed te letten op je inname van groente, fruit, granen, noten en vis. Matig je inname van alcohol, suiker, cafeïne en sterk gekruid voedsel. Van bijvoorbeeld suiker is bewezen dat het bijdraagt aan osteoporose (botontkalking). Osteoporose kan ook een gevolg zijn van de overgang. Door minder suikers te eten hou je daarnaast jouw bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. Dit kan stemmingswisselingen soms voorkomen. Het kan zijn dat je lichaam een verhoogde behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Deze kun je uit je voeding halen of je kunt tekorten aanvullen met speciale voedingssupplementen. Er zijn diverse supplementen die je kunt gebruiken om veelvoorkomende overgangsverschijnselen zoals opvliegers, hoofdpijn en osteoporose te verminderen.

Beperk stress

Wanneer je stress ervaart, komt het hormoon cortisol vrij. Tijdens de overgang zorgt stress er dus voor dat het hormoonsysteem nog meer uit balans raakt. Hierdoor verergeren jouw overgangsklachten. Veel vrouwen vinden het dan ook moeilijk om een onderscheid te maken tussen burn-out klachten en stress. Wanneer je slecht slaapt door de overgang of door stress verkleint je veerkracht en word je gevoeliger voor stress. Om uit deze negatieve spiraal te komen is het belangrijk om de oorzaak van jouw stress te vinden en dit aan te pakken. Ga bijvoorbeeld met je baas in gesprek als je veel werkstress ervaart, of spreek minder af met bepaalde mensen die ervoor zorgen dat jouw stresslevel omhoog schiet. Maak ook genoeg tijd vrij om te ontspannen en dingen te doen die je leuk vindt. Stress pak je op dezelfde manier aan als jouw overgangsklachten. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Blijf gezond eten, drink geen of weinig alcohol en kom regelmatig in beweging om psychische klachten te voorkomen of te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *