Menu +

Hartaanval

Hartaanval ziekte Een hartaanval wordt in de medische wereld myorcardinfarct of hartinfarct genoemd. Tijdens een hartaanval sterft een deel van je hartspier af doordat een geblokkeerde kransslagader de bloedtoevoer onderbreekt. Het hart krijgt dan onvoldoende zuurstof, want het is je bloed dat zuurstof transporteert doorheen je ganse lichaam.

Een ernstige hartaanval, ook wel groot hartinfarct genaamd, kan leiden tot een hartstilstand. Je hart stopt dan helemaal met pompen en al je lichaamsfuncties vallen al snel uit. Een groot deel van je hartspier sterft af, je verliest het bewustzijn en ongeveer vijf minuten later sterven je eerste hersencellen af. Niet veel later worden al je organen aangetast. Minder dan 20% van de mensen overleeft een groot hartinfarct buiten het ziekenhuis.




Bij een klein hartinfarct wordt de kroonslagader slechts gedeeltelijk geblokkeerd. Je bloed kan hierdoor blijven stromen en de zuurstoftoevoer is wel beperkt, maar blijft bestaan.

Meestal gaat een hartaanval vooraf door een vernauwing van je aders. Vetten hebben zich tegen de wanden opgehoopt gedurende jaren. Deze afzetting van vetten noemt men aderverkalking. De plaque wordt steeds dikker en op een gegeven moment kan er een scheurtje in de plaque en de wand van de ader ontstaan. De natuurlijke reactie van je lichaam is dan het vormen van een bloedklonter. Naarmate de klonter groeit, zal hij de ader steeds meer blokkeren.

Enkele factoren die het risico op een hartaanval vergroten zijn een ongezonde levensstijl, een familiegeschiedenis van hartproblemen, man zijn, ouder worden, diabetes, een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol.

De gevolgen van een hartinfarct zijn blijvend. Nadat je bloed weer stroomt, zal het beschadigde weefsel zich beginnen te herstellen. Afgestorven weefsel wordt echter niet opnieuw aangemaakt, het vormt littekens. Littekenweefsel functioneert minder goed dan gezond weefsel. Om een nieuwe hartaanval te voorkomen moet je dus je levensstijl aanpassen en blijvend medicatie innemen.

Symptomen

Wanneer je vermoedt dat iemand een hartaanval heeft, moet je onmiddellijk 112 bellen. Elke minuut telt en vergroot de kans op overleven voor de patiënt!

Een licht hartinfarct gaat vaak onopgemerkt voorbij. Soms zijn er gewoon geen symptomen. Bovendien komen ook niet alle symptomen bij iedereen voor. Zo heeft een derde van de patiënten geen last van pijn. Dit leidt geregeld tot verkeerde diagnoses. Zeker bij vrouwen en oudere mensen moet je hier alert voor zijn. Zij klagen niet zozeer over pijn, maar wel over een benauwd gevoel, zich licht in het hoofd voelen, moeilijk kunnen ademen of vermoeidheid.

Pijn

Een beklemmende, zware, benauwende of drukkende pijn achter je borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Vaak is dit de linkerarm of –schouder, maar ook de nek, kaak, kin, rug, schouders en bovenbuik kunnen pijn doen. Het gaat over een constante en langdurende pijn. Wanneer je last hebt van stekende pijn, is het waarschijnlijk niet door een hartaanval.

Vermoeidheid

Bleekheid of een grauwe huidskleur

Blauwe lippen en nagels

Moeilijk kunnen ademen

Last hebben van koud zweet

Je transpireert, maar voelt tegelijkertijd koud aan.

Hartkloppingen

Verlaagde bloeddruk

Misselijkheid

Zich licht in het hoofd voelen

Braken

Zich angstig voelen

Een onbehaaglijk of benauwd gevoel

 

Wanneer het om een groot hartinfarct gaat, komen er ook volgende symptomen bij:

Zeer moeizaam of niet meer ademen

Het bewustzijn verliezen

Behandeling

De eerste hulp bij een hartaanval bestaat uit volgende stappen:

Controleer de toestand van de patiënt

Is hij bij bewustzijn? Ademt hij normaal? Klopt zijn hart in een normaal ritme?

Zet de patiënt zo recht mogelijk

Help hem in een zittende of halfzittende houding.

Maak knellende kledij los

Zorg dat de patiënt geen inspanningen meer doet

Bel 112!

Stel de patiënt gerust

Zorg dat er voldoende zuurstof is voor de patiënt

Zet eventueel een raam open en zorg dat er niet te veel mensen rondom de patiënt staan.

Hou de patiënt warm

Laat de patiënt nooit alleen

Controleer voortdurend de toestand van de patiënt

Is hij bij bewustzijn? Ademt hij normaal? Klopt zijn hart in een normaal ritme?

Wanneer de patiënt aangeeft dat het niet zijn eerste hartaanval is en hij geneesmiddelen heeft, mag je hem helpen één smelttabletje in te nemen of één keer te spuiten met het spuitbusje. Doe dit nadat de patiënt rechtzit.

Als de patiënt buiten bewustzijn is en zijn hart klopt niet meer, is een andere benadering noodzakelijk:

Reanimatie

Reanimatie bestaat uit een combinatie van hartmassage en beademing. Blijf dit doen tot het hart weer gestimuleerd kan worden doormiddel van defibrillatie.

Defibrillatie

Een defibrillator (AED) vindt men tegenwoordig in meer en meer openbare gebouwen. Ook in elke ambulance en politiewagen is een AED aanwezig. Dit verhoogt de overlevingskansen van mensen met een groot hartinfarct aanzienlijk. Wanneer defibrillatie binnen de zes minuten kan gebeuren, is er een overlevingskans van 50 tot 70%. Elke minuut dat de patiënt langer moet wachten, nemen zijn kansen met maar liefst 10% af. Na vijf minuten beginnen de eerste hersencellen af te sterven en na tien minuten treedt de dood in.

In het ziekenhuis wordt onmiddellijk een behandeling gestart om de geblokkeerde kransslagader terug te openen:

Hartmonitor

Een hartmonitor is geen behandeling op zich, maar het geeft de dokters wel een duidelijk zicht op één van de symptomen van een hartaanval: namelijk een afwijkend hartritme.

Medicijnen: Verlichten van de hartarbeid

Je dokter zal meteen iets geven om het werk dat je hart moet doen te verminderen. Hoe minder je hart moet werken, hoe minder zuurstof het nodig heeft. Dan blijft er meer zuurstof over voor je andere lichaamscellen. Dit vergroot hun kans op overleving.

Medicijnen: trombolyse

Soms kan de bloedprop verwijdert worden via krachtige stolling werende medicijnen. Deze behandeling noemt men trombolyse.

Chirurgische ingreep: een stent

De chirurg steekt een stent in je ader om hem vrij te houden. Een stent is een klein, hol buisje.

Chirurgische ingreep: dotterprocedure

Dotteren is veiliger en efficiënter dan het plaatsen van een stent als de patiënt binnen de 90 minuten op de operatietafel ligt. Via je lies brengt de arts een dun slangetje in dat door je aders naar je hart toe gebracht wordt. Wanneer het slangetje aan de vernauwing komt, wordt er een klein ballonnetje opgeblazen dat je ader zal vrijmaken. Soms wordt er daarna nog een stent gestoken.

Nadat de acute hartaanval voorbij is, zal je dokter een nabehandeling opstarten en je enkele adviezen meegeven:

Voldoende lichaamsbeweging

Beweeg wel enkel onder begeleiding van een professionele hulpverlener om te vermijden dat je opnieuw een hartaanval krijgt.

Aangepaste voeding

Een vetarm dieet vermindert het risico op opnieuw dichtslibben van je aderen. Hou ook je cholesterol laag.

Stress vermijden

Medicijnen

Bloedverdunners voorkomen de vorming van een nieuwe bloedklonter. Deze moet je trouw en levenslang innemen onder doktersbegeleiding.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *