Menu +

Ischias

Ischias ziekteIschias is eigenlijk de afkorting van ischiasneuralgie. In de volksmond spreekt men ook wel eens van heupjicht, terwijl artsen vaak spreken over Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS).

Het is een aandoening waarbij er druk wordt uitgeoefend op de grote beenzenuw, je ischiaszenuw. Dit veroorzaakt pijn in je rug en been en soms ook gevoelloosheid in je bil of been. Je ischiaszenuw loopt van in je heup, langs de achterkant van je been, helemaal tot in je voet. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor er druk op de zenuw wordt uitgeoefend. Een rughernia is één van de meest voorkomende redenen. Wanneer er op de wortels van de zenuw gedrukt wordt of wanneer ze ontstoken of beschadigd zijn, spreekt men van ischias.




Symptomen

De symptomen komen meestal maar aan één kant van je lichaam voor, omdat de geraakte zenuw maar in één been zit.

Eerst doffe pijn in je onderrug

Later een stekende of brandende pijn in je bil

Uitstralende pijn van je bil naar je been en voet toe

De pijn situeert zich aan de achterkant van je been. Het kan gaan om een trekkende, zeurende, stekende of tintelende pijn.

Extra pijn als je je been heft of strekt

Soms is de pijn zo erg dat je niet meer kan lopen

Ergere pijn als je schokt, hoest, niest, een andere houding aanneemt…

Gevoelloosheid in delen van je bil, been of voet

Je kan last krijgen van een verdoofd gevoel. Wanneer dit gevoel aan de binnenkant van je dijen is of onderaan de billen, spreekt men van zadel gevoelloosheid. Je moet dan zo snel mogelijk medische hulp zoeken.

Gespannen, pijnlijke rugspieren

De spieren verkrampen om je rug meer stevigheid te geven. Dit is een beschermingsmechanisme.

Vertraagde reflexen in je knieën en voeten

Uitvallen van de achillespeesreflex

Verslappen van je spieren

Je kuitspier en andere spieren, zoals je sluitspier kunnen verslappen. Wanneer je last krijgt van incontinentie moet je onmiddellijk medische hulp zoeken om te voorkomen dat de spierverslapping blijvend wordt.

Behandeling

In 99% van de gevallen is een conservatie behandeling voldoende. Slechts 1 procent van de patiënten moet geopereerd worden. Veel mensen grijpen te snel naar een operatie, omdat ze geen verbetering merken door de andere behandelingen. Dit vraagt echter tijd. De eerste resultaten merk je vaak pas na enkele dagen of weken. Echte beterschap kan maanden duren. Toch blijven de niet chirurgische behandelingen de voorkeur hebben. Hun impact is niet alleen kleiner, maar veel mensen onderschatten ook het herstelproces na een rugoperatie. Dit is minstens even zwaar als oefentherapie.

De behandeling van ischias richt zich op de oorzaak en zal dus meestal in je rug, dicht bij de wortel van de ischiaszenuw plaatsvinden.

Orale medicatie

Geneesmiddelen zijn een eerste hulpmiddel om de pijnlijke symptomen te bestrijden. Ze nemen de oorzaak niet weg en genezen je dus niet, maar helpen je wel verder tot de oefentherapie resultaten oplevert.

Pijnstillers verminderen tijdelijk de pijn. Spierontspanners doen hetzelfde door je zintuigen tijdelijk af te botten en je angst om het verdoofde gevoel weg te nemen. Ontstekingsremmers kunnen opgezwollen, ontstoken lichaamsdelen die op de zenuw drukken ontzwellen. Hierdoor zal de druk verminderen, waardoor ook de pijn mindert.

Spinale injecties

Er zijn drie soorten inspuitingen mogelijk bij ischias:

Trigger point injecties hebben tot doel de contractieknooppunten te ontspannen zodat de symptomen van ischias verminderen.

Epidurale Steroïd Injecties (ESI) worden in de volksmond meestal cortisone spuiten genoemd. Zij nemen de zwelling van de ontsteking weg zodat de druk op de ischiaszenuw vermindert.

Zenuwblokinjecties worden zelden gebruikt. Dit omdat ze een ganse zenuw blokkeren en dus niet enkel de pijn wegnemen, maar ook gevoelloosheid in je hele been en voet veroorzaken.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut of kinesist zal je oefentherapie begeleiden. Er zijn twee soorten therapie:

Passieve therapie verlicht enkel de pijn op korte termijn. Het neemt tijdelijk de spierspasmen weg. Deze vorm van therapie wordt door de therapeut zelf toegepast, eventueel met behulp van een toestel. De patiënt hoeft dus niets te doen. Enkele voorbeelden van passieve therapie zijn ijs, lasertherapie, elektrische stimulatie en ultrasound.

Actieve therapie heeft een langdurig positief effect. Het neemt niet alleen de pijn weg, maar geneest je ook. Wanneer je de oefeningen voor de rest van je leven blijft doen, zal de ischias niet terugkeren. De meeste mensen stoppen echter met de oefeningen nadat hun consultaties bij de therapeut worden stopgezet. Bij actieve therapie voer je zelf een reeks oefeningen uit om je (spier)kracht, de flexibiliteit van je gewrichten, je uithouding en je spinale stabiliteit te verhogen.

Het is erg belangrijk om in beweging te blijven wanneer je ischias hebt. Anders neemt je spierkracht nog meer af, wat een negatief effect heeft op je gewrichten. Je stabiliteit zal dan verminderen. Toch moet je ook periodes van rust inlassen tussen het bewegen en oefenen door.

Chiropraxie

Tijdens chiropractische therapie wordt je wervelkolom opnieuw uitgelijnd. Het positieve gevolg hiervan is dat de druk op de wervelzenuwen verminderd.

Chirurgische ingreep

Dit is het laatste redmiddel. Het is beter eerst alle andere behandelingsmethodes uit te proberen. Enkel wanneer je gevoelloos wordt onderaan in je billen of aan de binnenkant van je dijen, is een operatie noodzakelijk en dringend. Dit om permanente zenuwbeschadiging tegen te gaan.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *