Menu +

Migraine

MigraineMigraine, hemicrania in het Latijns, betekent letterlijk ‘pijn in de helft van het hoofd’. Het is een neuro vasculaire aandoening waarbij door een neurale prikkeling de bloedvaten plots vernauwen en daarna weer verwijden. Dit stimuleert het centrale zenuwstelsel, wat tot overactiviteit in de hersenen leidt en pijn veroorzaakt.




Eigenlijk is migraine een zelf beschermend mechanisme van je lichaam om je te behoeden voor ziekte. Een verstoorde hormoonhuishouding, genetische aanleg, je constant zorgen maken… kunnen aan de basis van migraine liggen. Een precieze oorzaak is echter niet gekend.

Ongeveer 10% van de mensen heeft af en toe last van migraine. Opvallend is dat drie keer zoveel vrouwen dan mannen er last van hebben. Enkel tijdens de puberteit hebben jongens er meer last van dan meisjes. De eerste migraine aanval kan al op tienjarige leeftijd voorkomen.

Migraine is een ongeneeslijke aandoening. Enkel de symptomen kunnen behandeld worden. Vaak gaat men ook preventief behandelen, in een poging een migraine aanval te voorkomen. Gelukkig nemen bij de meeste mensen de aanvallen af na hun 45e levensjaar.

Er zijn twee soorten migraine: gewone en klassieke migraine. De gewone migraine komt zonder voorteken. Bij klassieke migraine heeft de zieke eerst last van een aura of van gevoelsstoornissen. Daarom noemt men het ook wel eens oftalmische of oogmigraine, naar het visueel aura dat eraan voorafgaat.

Symptomen gewone migraine

Aanvallen van hoofdpijn

Bonzende of kloppende hoofdpijn, vaak aan slechts één kant van je hoofd. Het kloppen loopt gelijkmatig met je hartslag. Dit komt omdat telkens je hart pompt, de druk op je bloedvaten even toeneemt, wat extra pijn veroorzaakt.

Overgevoelig aan licht

Overgevoelig aan geluid

Onmogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren

Een aanval duurt tussen de 4 en 72 uur

Symptomen klassieke migraine

Voorteken: aura of gevoelsstoornissen

Een visueel aura kan lichtflitsen, een troebel zicht of gedeeltelijk gezichtsverlies zijn. Gevoelsstoornissen zijn neurologische uitvalsverschijnselen. Je kunt een tintelend gevoel rond je mond krijgen of zelfs lichte verlammingsverschijnselen vertonen. Deze beperken zich vaak tot één kant van je lichaam, net zoals de hoofdpijn erna.

De aura en gevoelsstoornissen verdwijnen vanzelf weer, maar ze kunnen wel angstaanjagend zijn. Contacteer je arts bij ongerustheid, zodat hij kan vaststellen dat er niets ernstigs aan de hand is.

Andere mogelijke voortekenen: vrolijkheid, rusteloosheid, geïrriteerd zijn, kou hebben, oververmoeidheid, vochtophoping in je handen of enkels.

Hoofdpijn na het verdwijnen van de aura of gevoelsstoornis

Striemende, kloppende hoofdpijn, meestal aan één kant van je hoofd.

Minder pijn als je stil ligt, meer pijn bij beweging

Vooral bukken is erg pijnlijk.

Overgevoelig aan licht

Fotofobie genaamd.

Overgevoelig aan geluid

Fonofobie genaamd.

Overgevoelig aan geuren

Misselijkheid

Droge mond

Verminderd concentratievermogen

Voorkomen van een aanval

Aangezien migraine niet genezen kan worden, is een belangrijk deel van de behandeling het voorkomen van een nieuwe aanval. Dit kun je zelf doen ter preventie:

Vermijd factoren die in het verleden migraine uitgelokt hebben

Ontspanningstechnieken

Dit is een snelle en goedkope preventiemethode.

Biofeedbacktraining

Het is een soort van ontspanningstechniek. Je leert je eerst bewust worden van een organische functie en daarna leer je deze via ontspanningsoefeningen wijzigen.

Cognitieve therapie

Het vraagt meer tijd, maar heeft ook een bewezen langdurig preventief effect. Het leert je vooral omgaan met chronische pijn.

Acupunctuur

De preventieve werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Erin geloven is misschien wel belangrijker dan de behandeling op zich.

Neurostimulatie

Bij zeer ernstige migraine, kan er een apparaat geïmplanteerd worden om aanvallen te voorkomen.

Medicijnen

Er zijn meerdere medicijnen beschikbaar ter preventie van een migraine aanval. Bespreek de inname hiervan altijd met je arts.

Behandeling van een migraine aanval

Neem je rust, probeer je slaapritme te herstellen.

Ga in een donkere, rustige kamer liggen.

Leg koude, natte washandjes op je voorhoofd en slapen.

Drink koude, zwarte koffie

Medicijnen

Neem eerst een middel tegen braken in en pas een half uur later een pijnstiller. Anders is de kans groot dat je de pijnstiller weer uitbraakt voor hij zijn werk kan doen.

Enkele extraatjes:

Endocriene migraine therapie (EMT)

Deze behandeling richt zich op je hormoonhuishouding, één van de oorzaken van migraine. Tien tot vijftien sessies van een half uur zouden je kunnen genezen van migraine.

Hart- of longoperaties

Soms verbetert of verdwijnt migraine ook na een hart- of longoperatie. Toch worden deze operaties niet uitgevoerd met het wegnemen van de migraine als doel, het is vooral een aangename bijwerking.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *