Menu +

MS

MSMultiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het is de meest voorkomende aandoening aan het centrale zenuwstelsel bij jong volwassenen. De ziekte treft bovendien bijna dubbel zo veel vrouwen als mannen.




Het centrale zenuwstelsel bestaat uit je hersenen en ruggenmerg. Neuronen zorgen voor de informatieoverdracht in je lichaam. Ze zorgen dat je hersenen je lichaam kunnen besturen. Ze regelen alle bewuste bewegingen, maar ook je reflexen. De neuronen reizen door je zenuwbanen heen en weer tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Rond de zenuwbanen zit een isolatielaag gemaakt van een witte, vetachtige stof, myeline genaamd. Wanneer je MS hebt, ontsteekt de myeline. Hierdoor ontstaan er storingen in de gegevensoverdracht en vormen zich littekens op je zenuwbanen. De neuronen kunnen hierdoor hun werk niet goed meer uitvoeren. Een ontstekingsperiode noemt men een ‘relapse’. Na de relapse treedt er een periode van herstel op, maar niet alle schade zal hersteld kunnen worden. Bovendien geraken de zenuwen zelf soms ook aangetast tijdens een ontstekingsperiode.

De ligging, duur en uitgebreidheid van een relapse bepalen de symptomen van MS. MS heeft op zich geen invloed op je levensverwachting, maar wel een zeer sterke invloed op je levenskwaliteit. Het heeft vooral neurologische gevolgen, zoals krachtsvermindering, verlamming of spasticiteit. Hierdoor kent de ziekte een toenemende mate van invaliditeit.

Er is geen exacte oorzaak van multiple sclerose gekend. De ziekte wordt waarschijnlijk uitgelokt door meerdere factoren. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van MS, zij hebben een genetische aanleg. Men is bovendien vrij zeker dat MS een auto-immuunziekte is. Dit wil zeggen dat je eigen antistoffen, die je normaal beschermen tegen bacteriën en virussen, de myeline aanvallen en laten ontsteken.

MS kent verschillende gradaties. De prognose kan erg verschillen. Sommige patiënten herstellen volledig na een relapse en krijgen nadien geen nieuwe ontstekingsperiode. Anderen maken in hun leven meerdere ontstekingsperiodes door en genezen hier niet altijd volledig van. Hun handicap neemt met de jaren toe. In de praktijk kunnen 10 jaar na de diagnose nog 80% van de patiënten zelf lopen, terwijl na 20 jaar slechts de helft dit nog kan.

Symptomen

De eerste opstoten van MS zijn vaak kortdurend en de symptomen zijn soms onduidelijk. Het is belangrijk om, zodra je symptomen waarneem, naar de arts te gaan. Een vroegtijdige diagnose geeft je namelijk een betere prognose.

De eerste symptomen:

Oogklachten

Een ontsteking van de oogzenuw, niet meer kunnen zien uit één oog, een gedeelte van je gezichtsveld niet meer kunnen zien, kleuren anders zien, pijn bij oogbewegingen, bleekheid van je pupil, dubbelzien…

Vermoeidheid

Dit vooral in de namiddag en het gaat vaak gepaard met een lichte temperatuursverhoging.

Tintelingen of zwaar gevoel in je ledematen

Coördinatieproblemen

Wanneer je je nek naar voor buigt, heb je het gevoel dat er elektriciteit via je rug naar je benen loopt

Dit noemt men het signaal van Lhermite.

Latere symptomen:

Duizeligheid

Misselijkheid

Evenwichtsproblemen

Spierzwakte of juist spierstijfheid

Je kunt last krijgen van een intentietremor. Dit wil zeggen dat je hand beeft wanneer je beweegt, dus niet in rust.

Spasticiteit

Pijn

40% van de patiënten heeft chronische pijn. Vooral aangezichtspijnen komen vaak voor.

Gevoelsstoornissen

Je voelt bepaalde prikkels niet meer, een branderig gevoel, tintelingen…

Geheugenproblemen

De helft van de patiënten heeft problemen met zijn korte termijngeheugen.

Concentratieproblemen

Ook hier hebben de helft van de MS patiënten last van.

Problemen met slikken en spreken

Je kunt bepaalde klanken niet meer uitspreken, je herinnert je niet altijd het juiste woord of je verwisselt woorden.

Problemen met je abstractievermogen en een moeilijke begripsvorming

Je kan moeilijker opdrachten opvolgen, het simultaan uitvoeren van taken lukt niet meer…

Blaasproblemen

Urineweginfecties, incontinentie…

Constipatie

Seksuele problemen

Opwinding voelt anders aan, wat impotentieproblemen kan veroorzaken.

Stemmingsveranderingen

Dit kan gaan van euforie tot depressie.

Persoonlijkheidsveranderingen

Osteoporose

Het is niet duidelijk of dit een symptoom van MS is of een gevolg van de medicamenteuze behandeling van MS opstoten.

Behandeling

De ziekte zelf kan niet genezen worden, daarom richt de behandeling zich op het vertragen van het ziekteverloop en op het bestrijden van of draaglijk maken van de symptomen. Elke behandeling bestaat dus uit twee componenten: acute opstoten behandelen en een onderhoudsbehandeling die tot doel heeft de symptomen te verminderen, een nieuwe opstoot te voorkomen en zo goed mogelijk weer te herstellen na een opstoot.

Enkel algemene leefregels voor mensen met MS:

Vermijd hoge temperaturen.

Een warme douche, koorts, zonnebaden… kunnen de bestaande symptomen verergeren en nieuwe uitlokken.

Vermijd zware inspanningen, maar blijf wel bewegen

Probeer je ritme van voor de diagnose aan te houden. Let er alleen op je lichaam niet te veel op de proef te stellen. Stop met zware activiteiten voor je uitgeput bent.

Vermijd stress

Langdurige blootstelling aan stress verzwakt je weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Ook een MS opstoot zal dan gemakkelijker plaatsvinden.

Regelmaat

Creëer regelmaat in je leven. Laat drukke periodes volgen door rustige periodes.

Eet gezond

Vermijd contact met zieke personen

Bespreek verdovingen (voor operatie of bevalling) op voorhand met je arts

 

Verder is er ook nog professionele hulp voor mensen met MS:

Psychologische begeleiding

De ziekte heeft erg verstrekkende gevolgen. Professionele begeleiding van de patiënt en zijn omgeving kan hen helpen om beter om te gaan met de gevolgen van de aandoening.

Medicijnen

Een relapse of opstoot wordt behandeld met een cortisone-kuur. Corticosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking. Hierdoor kan de opstoot sneller gestopt worden, waardoor de gevolgen doorgaans minder erg zijn.

Immunomodulerende geneesmiddelen werken in op het immuunsysteem. Zij zijn een onderdeel van de onderhoudsbehandeling en hebben tot doel het verloop van de ziekte af te remmen.

Tot slot kan een arts ook medicijnen voorschrijven om bepaalde symptomen te verlichten.

Verder zijn er ook nog veel experimentele behandelingen: monoclonale antilichamen, immunoglobuline, immunosuppressoren en plasmaferese zijn hier enkele voorbeelden van. De behandelingen zijn nog niet algemeen in gebruik omdat ze te duur zijn, veel bijwerkingen hebben, niet voor elke doelgroep even goed werken…

Kinesitherapie

Spierversterkende en spier losmakende oefeningen kunnen de symptomen behandelen.

Alternatieve geneeswijzen

Bespreek deze altijd eerst met je arts. Er bestaan veel alternatieve behandelingen waarvan het effect niet bewezen is of die zelfs schadelijke zijn voor MS. Ze kunnen, vaak in combinatie met medicijnen die je al inneemt, een opstoot uitlokken.

Relaxatie- en meditatie: dit is volkomen veilig.

Acupunctuur: het effect hiervan is nog niet grondig onderzocht. Er bestaat wel een miniem risico op infecties.

Elektromagnetische stimulatie: een aantal studies hebben een gunstig effect op een aantal symptomen aangetoond.

Linolzuur, ginkgo biloba en antioxydantia: hiervan is het effect niet bewezen, maar het kan ook geen kwaad.

Bijengif: dit zou ontstekingsremmend werken.

Sint-Janskruid, Melatonine en Echinacea worden ten strengste afgeraden. Zij kunnen opstoten uitlokken en combineren niet met andere medicijnen die je voor MS vaak moet innemen.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *